به گزارش خبرنگار حوزه سلامت ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه روز دوشنبه در همایش روز جهانی ایمنی غذا که در مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد، افزود: تحقق امنیت غذایی نیازمند حکمرانی هوشمند، فرهنگسازی و بهرهگیری از فناوری است.
وی با بیان اینکه بسیاری از بیماریهای رایج در جهان منشأ غذایی دارد، اظهار کرد: ایمنی و امنیت غذا دو مؤلفه کلیدی در حفظ سلامت جوامع است که باید بهصورت جدی مورد توجه قرار گیرد.
خسروپناه با اشاره به اینکه تحقق نتایج مطلوب در حوزه غذا مستلزم دسترسی پایهای و عادلانه به منابع غذایی است، ادامه داد: برای دستیابی به این هدف، باید حکمرانی امنیت غذایی در کشور تقویت شود و برای آموزش عمومی و فرهنگسازی در حوزه غذا، نیاز به فعالیت و سرمایهگذاری بیشتری احساس میشود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: حکمرانی امنیت غذایی، یک فرایند هوشمند از سیاستگذاری تا نظارت است که حضور و مشارکت مردم در آن نقش مهمی ایفا میکند.
صدور پروانه فرآوردههای خوراکی و آشامیدنی آنلاین میشود
مدیرکل امور فرآوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو نیز در این همایش از راهاندازی سامانههای هوشمند برای ثبت و صدور مجوز فرآوردههای غذایی، آشامیدنی و صادراتی خبر داد و گفت: از سال گذشته تلاش کردیم از بستر الکترونیک برای ارائه خدمات در حوزه غذا استفاده کنیم.
عبدالعظیم بهفر اظهار کرد: اکنون ثبت فرآوردههای غذایی و آشامیدنی بهصورت هوشمند و الکترونیک فراهم شده است و بهزودی همه شرکتها و دانشگاهها میتوانند فرآوردههای خود را به صورت برخط ثبت کنند همچنین مسئولان فنی نیز امکان درخواست پروانههای خود را بهصورت برخط خواهند داشت.
بهفر با اشاره به راهاندازی سامانه ویژه صدور گواهی بهداشت برای صادرات فرآوردههای غذایی، آشامیدنی و محصولات کشاورزی، گفت: این سامانه به شرکتهایی که قصد صادرات دارند کمک میکند تا گواهی بینالمللی بهداشت را بهصورت آنلاین دریافت کنند و این گواهی معتبر، قابلیت استعلام در کشورهای مقصد را دارد.
مدیرکل امور فرآوردههای غذایی و آشامیدنی با اشاره به انواع سیستمهای نظارتی موجود در کشورهای پیشرفته مانند ژاپن، آمریکا، اتحادیه اروپا و استرالیا اظهار کرد: به لطف تلاشهای انجامشده، ایران نیز جزو کشورهای پیشرو در پیادهسازی این سامانهها قرار گرفته است.
بهفر با اشاره به راهاندازی سامانه هشدار سریع ایمنی مواد غذایی، تصریح کرد: این سامانه مشابه مدلهای موجود در اتحادیه اروپاست و در صورت مشاهده عدم انطباق یا تهدید در ایمنی غذا، بهسرعت اطلاعرسانی میکند.
وی به تدوین ضوابط برچسب الکترونیک اشاره کرد و افزود: این امکان برای شرکتها فراهم خواهد شد که برچسبهای دارای کد اختیاری روی محصولات خود درج کنند. این برچسبها دسترسی دقیق و شفاف به اطلاعات محصول را برای مصرفکننده و نهادهای نظارتی ممکن میسازد.
بهفر استفاده از فناوریهای نوین و هوش مصنوعی را در سنجش اصالت مواد غذایی در مراحل آزمایشگاهی و عرضه مهم دانست و تأکید کرد: در این زمینه نیز اقدامات خوبی در دست اجراست.