به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از آسوشیتدپرس، این تغییر راهبرد در جریان رزمایش «شیر آفریقایی» بزرگترین تمرین نظامی مشترک آمریکا با کشورهای آفریقایی بهروشنی بیان شد. ژنرال «مایکل لَنگلی» فرمانده ارشد فرماندهی نظامی آمریکا در آفریقا (آفریکام) در جریان رزمایش «شیر آفریقایی ۲۰۲۵»، بر ضرورت انجام «عملیات مستقل» توسط کشورهای آفریقایی و «تقسیم هزینهها» تاکید کرد. وی گفت: باید بتوانیم شریکان خود را به سطح عملیات مستقل برسانیم. همچنین لازم است که هزینهها تا حدی تقسیم شوند.
نیروهای نظامی از بیش از ۴۰ کشور آفریقایی به مدت چهار هفته در رزمایش نظامی مشترک با آمریکا، چگونگی رویارویی با تهدیدات در هوا، خشکی و دریا را تمرین کردند. آنها اقدام به پرواز پهپادها، شبیهسازی شرایط نبرد نزدیک و پرتاب راکتهای هدایتشونئده با ماهواره در صحرای آفریقا کردند.
این رزمایش که امسال دوره بیست و یکم آن برگزار شد، مشابه دورههای قبلی «شیر آفریقایی» بود اما آنچه اکنون تغییر کرده، لحن و گفتار مقامهای آمریکایی است؛ گفتاری که در گذشته بر مسائلی تاکید داشت که به ادعای مقامات آمریکایی، این کشور را از روسیه و چین متمایز میکرد.
بنا بر ادعای آسوشیتدپرس، موضوع در هم تنیدگی کارهای دفاعی، دیپلماسی و توسعه، زمانی در مرکز پیامهای امنیتی آمریکا طنینانداز بود. اما اکنون مساله کمک به متحدان برای ظرفیتسازی مطرح است تا آنها بتوانند امنیت خودشان را مدیریت کنند و به گفته لَنگلی این مساله یکی از اولویتهای وزارت دفاع در دولت «دونالد ترامپ» است. وی گفت: ما اکنون اولویتهای خود را برای محافظت از آمریکا داریم. لنگلی با اشاره به حمایت ادعایی از سودان افزود: ما همچنین به دنبال آن هستیم که سایر کشورها در بعضی از این مناطق بیثباتی جهانی نقشآفرین باشند و کمک کنند.
خبرگزاری آمریکایی افزود: این تغییر (راهبرد) در حالی است که ارتش آمریکا در حال انجام اقداماتی برای «ساختن یک نیروی نظامی نحیفتر و چابکتر اما کُشندهتر» است که این اقدام ممکن است شامل کاهش موقعیتهای رهبری نظامی در مناطقی مانند آفریقا باشد و این در حالی است که رقیبان آمریکا به گسترش نفوذ خود در آفریقا ادامه میدهند. کشور چین به نوبه خود برنامههای آموزش نظامی گستردهای برای ارتشهای آفریقایی آغاز کرده است. پیمانکاران نظامی روسی نیز در حال تقویت نقش خود به عنوان شریک امنیتی ترجیحی در سرتاسر مناطق شمالی، غربی و مرکزی آفریقا هستند.
لنگلی سال گذشته یک رویکرد فراگیر و «دربرگیرنده کل دولت» را برای مقابله با شورش گروههای مسلح در کشورهای آفریقایی مورد تاکید قرار داده و گفته بود که نیروی نظامی به تنهایی نمیتواند در کشورهای دارای دولتهای ضعیف، ثبات و پایداری ایجاد کند. وی با این ادعا که «آفریکام» تنها یک سازمان نظامی نیست، «حکمرانی خوب» را راه حل مناسبی برای شماری از تهدیدات چند لایه دانسته بود.
اما رویکرد «دربرگیرنده کل دولت» دیگر جایگاه مهمی در پیامهای ارسالی از واشنگتن ندارد هر چند لنگلی گفت رویکرد فراگیر و کلینگرانه در کشورهایی مانند «ساحل عاج» موثر بوده؛ جایی که توسعه در کنار اقدامات دفاعی موجب کاهش حملات گروههای مسلح افراطی در نزدیکی مناطق بیثبات شمال کشور شده است. لنگلی در عین حال اذعان کرد که چنین موفقیتهایی یک الگوی کلی نیستند و در مناطق دیگری از آفریقا پسرفت وجود داشته است.
خبرگزاری رویترز هم گزارش داد: فرمانده نظامی ارشد آمریکا در قاره آفریقا با بیان اینکه واشنگتن در حال بررسی و ارزیابی آینده فرماندهی نظامی برای آفریقا است، از دولتهای آفریقایی خواست که دیدگاه خود را درباره حذف احتمالی فرماندهی آفریقا روشن کنند.
رسانههای آمریکایی در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۳) گزارش دادند که دولت ترامپ با هدف کاهش تشکیلات اداری و هزینهها، در حال بررسی ادغام فرماندهی آفریقا با فرماندهی آمریکا در اروپا است. فرماندهی آفریقای ارتش آمریکا در سال ۲۰۰۸ به عنوان یک واحد جغرافیایی مجزا در سال ۲۰۰۸ کار خود را آغاز کرد.
ژنرال لَنگلی روز سهشنبه پیش از یک کنفرانس با حضور مقامات امنیتی آفریقایی در شهر «نایروبی» پایتخت کنیا به خبرنگاران گفت که درباره این موضوع با مقامات رسمی در قاره آفریقا بحث و گفتوگو کرده است. وی گفت: با تعدادی از وزیران دفاع و روسای جمهوری کشورهای آفریقایی صحبت کردم و به آنان گفتم ما در حال ارزیابی موضوع هستیم. وی افزود که دولتهای آفریقایی باید دیدگاه خود را درباره آینده «آفریکام» از طریق سفارتخانههای خود در واشنگتن به آگاهی دولت آمریکا برسانند.
تا پیش از سال ۲۰۰۸، فعالیتهای نظامی آمریکا در قاره آفریقا از طریق فرماندهیها در مناطق دیگر جهان هماهنگ و انجام میشد. تاسیس آفریکام بیانگر افزایش منافع امنیتی آمریکا در قاره آفریقا از جمله فعالیت گروههای شورشی و همچنین رقابت با چین و روسیه در آفریقا بود. این درحالی است که در منطقه غرب آفریقا، در پی چند کودتای نظامی در سالهای اخیر، نفوذ امنیتی آمریکا کاهش پیدا کرده است. دولت نظامی نیجر سال گذشته به آمریکا دستور داد حدود یک هزار نظامی خود را از نیجر خارج و همچنین یک پایگاه پهپادی ۱۰۰ میلیون دلاری را تخلیه کند.
در این حال، لنگلی گفت که آمریکا برخی فعالیتهای تبادل اطلاعات را با حکومتهای نظامی در منطقه «ساحل» آفریقا حفظ کرده است و همچنین در جستوجوی «راههای دیگری برای ادامه تعامل با کشورهای این منطقه است.»
کنیا «متحد بزرگ غیر عضو ناتو» باقی میماند
این ژنرال آمریکایی همچنین اعلام کرد که با وجود ناخشنودی فزاینده در واشنگتن از تقویت روابط نایروبی با پکن، کشور کنیا همچنان به عنوان یک شریک راهبردی و «متحد بزرگ غیر عضو ناتو» برای آمریکا باقی خواهد ماند. لنگلی، کنیا را یک متحد مهم در امنیت منطقهای بخصوص در زمینه عملیات ضدتروریستی توصیف کرد و گفت: کنیا یک شریک بزرگ آمریکا است و زمانی که رئیس جمهور «روتو» سال گذشته به آمریکا سفر کرد ما این شراکت را مورد تاکید قرار دادیم. وی افزود: ما همراه با نیروهای کنیایی در کشور سومالی عملیات نظامی اجرا کردهایم و این نمونه دیگری از همکاری است و باید بگویم که کنیا به عنوان یک «متحد بزرگ غیر عضو ناتو» باقی میماند.
این اظهارات فرمانده نظامی آمریکا در قاره آفریقا در حالی است که نمایندگان کنگره آمریکا پس از تعاملات دیپلماتیک اخیر «ویلیام روتو» رئیس جمهوری کنیا با چین، روابط نایروبی با پکن را زیر نظر گرفتهاند. سناتور «جیم ریش» رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا هفته گذشته گفت که به علت گرم شدن روابط کنیا با چین، آمریکا باید وضعیت «متحد بزرگ غیر عضو ناتو» را که سال گذشته در دولت «جو بایدن» به کنیا اعطا شده بود، مورد بازبینی قرار دهد.