به گزارش ایرنا، جذب سرمایهگذاری خارجی به عنوان ابزاری موثر در توسعه اقتصادی همواره مورد توجه تمامی کشورها، اعم از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته می باشد که میتواند در همین راستا با ایجاد فرصتهای شغلی، انتقال فناوریهای نوین و افزایش صادرات غیرنفتی نقش بسزایی در رشد و توسعه داشته باشد.
هرچند موانعی همچون تحریمها و شرایط بین المللی باعث شده تا مسیر جذب سرمایه گذاری خارجی را برای کشور و استان ها سخت و مشکل کند اما به نظر میرسد که نگاه امنیتی به یکی از امنترین و با ظرفیتترین استانهای کشور در کنار ضعف در شناساندن ظرفیتهای این منطقه، سبب شده تا مازندران روز به روز در منجلاب محرومیت گرفتارتر شود.
با روی کار آمدن دولت چهاردهم و رویکرد سازنده دولت پزشکیان برای افزایش تعامل و همکاری با کشورهای همسایه، مازندران به دلیل دارا بودن برخی ظرفیت ها از آن جمله دسترسـی نسـبی به تمامی زیرسـاخت حمل ونقل کالایی، خطوط ریلی، آبـی، هوایی و زمینی، دسترسـی به منابع آب مناسـب، وجود زیرسـاختهای بخش آب شـامل سـدها و مخازن ذخیـره آب شـهید رجایـی، البـرز، برنجسـتانک، سـنبل رود، میجـران صالح ً الدیـن کال، عباس آبـاد و شـبکه های آبیـاری و زهکشـی مـدرن تجـن، البـرز، گلـورد مورد توجه سرمایه گذاران خارجی قرار گرفته است.
علاوه بر این موارد وجود سه فرودگاه فعال در شهرهای ساری، نوشهر و رامسر، وجود سه بندر مهم و فعال در استان مازندران شامل بنادر نوشهر، فریدونکنار و امیرآباد، مجاورت با کانونهای تولید انرژی و دسترسی به آن، برخورداری نسبی از شبکه گسترده آب، برق، گاز و مخابرات به عنوان زیربناهای موردنیاز، وجود پنج گمرک فعال و مهم در شهرهای نوشهر، آمل، بابلسر، ساری و بهشهر، دسترسـی مناسـب بـه پایانه هـای ورودی و خروجـی کالا از کشـورهای آسـیای میانـه، روسـیه و قفقـاز بـه سـبب برخـورداری از مزایای قانونی مـرز مجاز گمرکی و وجـود امکانات، تأسیسـات و تجهیـزات مناسـب تخلیـه، بارگیـری و نگهداری کالاهـای صادراتـی، وارداتی و ترانزیتی، برخـورداری از فرصتهـای تجـاری و مزایای قانونی سـرمایه گذاری از جمله منطقـه ویژه اقتصادی بنادر اقتصادی امیرآباد و نوشـهر، عرضه مناسب نیروی انسانی و دانشگاهی، استقرار بیش از ۳۹ شهرک و ناحیه صنعتی، وجـود ذخایـر عظیـم معدنـی و تنـوع رنگین کمان مـواد معدنی شـامل ذغالسـنگ، فلورین، باریت، وجود مواد اولیه برای ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی کشاورزی، وجود ظرفیت قانونی برای ایجاد مشاغل کوچک و خانگی، فعال بودن بازار بورس استان و دسترسـی به پایتخت و مراکز مهم تجاری و صنعتی کشـور از سـه مسـیر اصلی فیروزکوه، هراز و کندوان گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری خارجی و جلب آنها است.
علاوه بر این موقعیت و ویژگی ها، مازندران بخاطر داشته های طبیعی و جاذبه های گردشگری کانون توجه در این حوزه است که جاذبه های طبیعی هماننـد دریـای خـزر، کـوه دماونـد، تـالاب بین المللـی میانکاله، جنگلهای باسـتانی هیرکانی و وجـود منابع آبی بسـیاری هماننـد دریاچه ها و تالابها و آبشـارهای متعددی چـون دریاچه ولشـت کلاردشـت، سـاهون، فخـر نبی، اسـتخر پشـت، شـورم اسـت، دریاچـه عباس آبـاد بهشـهر، و رودخانه ها، آبشـارها و آبگرم هـای متعدد و سـدها و مخازن احداث شـده زمینه مناسـبی بـرای گردشـگری آبـی بـه همـراه جاذبه های تاریخی-فرهنگی مجموعهٔ فرح آباد سـاری، عباس آباد بهشـهر، غار اسـپهبد خورشـید، خانـهٔ نیما یوشـیج، کاخ صفی آباد، باغ شـاه، کاخ بابل قلعه لنگـو، قلعـه بلـده، غارهـای کمربنـدی و هوتو بخشـی از جاذبه های گردشـگری مازندران محسـوب می شـوند.
همچنیـن مازندران دارای پتانسـیلهای گردشـگری سلامت از قبیل آبهای سـرد و گـرم معدنـی هماننـد آبگـرم معدنی لاریجان، رامسـر، کتالم، سـادات شـهر و چشـمه آب معدنی سـورت و گیاهـان دارویی متعـدد را میتـوان نام برد. ایـن اسـتان دارای هتلهـا، متلهـا و مراکـز ممتاز جهت پذیرایی و اقامت گردشـگران اسـت.
هزار و ۲۱۳ واحد اقامتـی، ۴۳۵ واحد پذیرایـی بین راهی، ۲۱۱ دفتر خدمات مسـافرتی و جهانگردی بخشـی از ظرفیتهـای ایـن اسـتان محسـوب می شـوند. همچنیـن تله کابین، ییالقات توریسـتی و سـایر ظرفیتهای گردشـگری در اسـتان وجود دارد کـه میتواند نیازهای گردشـگران را بـرآورد کند. امکانـات زیرسـاختی حمل ونقـل نیـز این امـکان را به وجود آورده که گردشـگران با سلایق خود به این اسـتان سـفر کنند.
از صنایع دسـتی موجـود در اسـتان مازنـدران می تـوان بـه هنرهـای چوبی شـامل معرق چوب، منبـت چوب، معرق منبت چوب و صدف، الک تراشـی، خراطی چوب، احجام سـنتی، ارسـی سـازی و گره چینی، نسـاجی سـنتی شـامل گلیمچه متکازین، گلیچ، جاجیم، سـاچیم، چادرشـب، سـفره، پتو، شـمد، سـفالگری، رودوزیهای سـنتی، قلمزنی و چلنگری، افزارهای فلـزی، قالیبافـی و گلیم بافـی، حصیربافی و کـوب بافی، چوقا اشاره کرد.
حال اهمیت سرمایه گذاری خارجی از این حیث قابل توجه است که با توجه به ظرفیت های استان در حوزههای مختلف اقتصادی، تجاری، علمی و فناوری اعم از انرژی، ارتباطات و مخابرات، صنعت و بازرگانی، کشاورزی و دانشگاهی، فعالان اقتصادی می توانند با سرمایه گذاری های جدید روند توسعه این دیار را هموارتر کنند.
رکوردزنی مازندران در جذب سرمایه گذاری خارجی
استاندار مازندران دستاوردهای این استان را در جذب سرمایه گذاری خارجی چشمگیر و قابل توجه دانست که می تواند مسائل مختلف وابسته به سرمایه گذاری را روی ریل قرار دهد.
مهدی یونسی رستمی با اشاره به عملکرد موفق مرکز خدمات سرمایهگذاری خارجی استان مازندران اعلام کرد: این استان پارسال توانسته ۱۴ مجوز سرمایهگذاری خارجی را اخذ کند که زمینه ساز ورود ارزش دلاری در استان و کشور شده است.
وی ارزش مجوزهای خارجی اخذ شده را ۱۷۴ میلیون دلار برشمرد و گفت : با اخذ این تعداد مجوز مازندران جایگاه خود را بهعنوان یکی از استانهای پیشرو در جذب سرمایهگذاران خارجی تثبیت کرده است.
استاندار مازندران دست یافتن به این موضوع را حاصل تلاش هماهنگ مجموعه مدیریتی استان برای تسهیل فرآیندهای سرمایهگذاری و جذب سرمایههای خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور دانست.
افزایش سرمایه گذاری خارجی در مازندران با اعتمادسازی به ظرفیت ها
وی ادامه داد: سرمایهگذاران خارجی که موفق به دریافت مجوز سرمایهگذاری (FIPPA) از سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی جمهوری اسلامی ایران شدهاند، عمدتاً از کشورهای ایتالیا، ترکیه، امارات متحده عربی، انگلستان، دومنیکا، عراق، چین و مجارستان هستند. این امر نشاندهنده افزایش اعتماد سرمایهگذاران خارجی به ظرفیتهای اقتصادی مازندران است.
یونسی رستمی اضافه کرد: همچنین از جذب ۴.۴ میلیون دلار سرمایه مستقیم خارجی (FDI) در قالب ۶ پروژه سرمایهگذاری خبر داد و تصریح کرد: این سرمایهگذاریها در دفاتر رسمی سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی جمهوری اسلامی ایران ثبت شد و نقش مهمی در توسعه زیرساختهای اقتصادی استان خواهد داشت.
وی با اشاره به نامگذاری سال ۱۴۰۴ به عنوان سال سرمایهگذاری برای تولید از سوی رهبر معظم انقلاب، تاکید کرد: با برنامهریزیهای دقیق و بهرهگیری از ظرفیتهای موجود، امیدواریم روند جذب سرمایهگذاری خارجی در مازندران همچنان با شتاب ادامه یابد و زمینه توسعه پایدار اقتصادی استان بیش از پیش فراهم شود.
رکورد سرمایه گذاری خارجی مازندران شکسته می شود
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی مازندران با اظهار اینکه، سرمایه گذاری منجر به رشد اقتصادی واقعی میشود، به انواع سرمایه گذاری داخلی و خارجی اشاره و اضافه کرد: در استان مازندران در سال ۱۴۰۳ با صدور ۱۴ مجوز خارجی سرمایه گذاری روند افزایشی و خوبی را در این زمینه شاهد هستیم.
سید اسماعیل هاشمی، با بیان اینکه در سال ۱۴۰۲، ۱۰ مجوز سرمایه گذاری خارجی در استان ثبت شد، گفت: ارزش این سرمایه گذاری خارجی ۱۱۰ میلیون دلار بوده است.
هاشمی خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود رکورد صدور و جذب مجوز سرمایهگذاری خارجی در سالجاری در مازندران در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته شکسته شود و این توفیق بزرگ حاصل دیپلماسی فعال دولت چهاردهم و شناسایی فرصت های جدید سرمایه گذاری است.
این مقام مسوول، علت اصلی در افزایش صدور مجوزهای سرمایهگذاری خارجی در مازندران را دیپلماسی فعال دولت چهاردهم و شناسایی فرصتهای های جدید سرمایه گذاری عنوان کرد.
وی، شناسایی فرصتهای جدید سرمایه گذاری را از رویکردهای اساسی در سالجاری ذکرکرد و افزود: با درایت و همراهی دولت، فرصت های جدید سرمایهگذاری در حوزههای مختلف کشاورزی، زیرساختی، صنعتی و تولیدی با محوریت دانشبنیان در مازندران شناسایی شده است که به طور حتم زمینه ساز توسعه بیش از پیش این استان خواهد بود.