به گزارش سیاست خارجی ایرنا، روزنامه «دیلی آوصاف (Daily Ausaf) که یک روزنامه بینالمللی به زبان اردو است که در پاکستان و برخی کشورهای دیگر منطقه منتشر میشود با این مقدمه درباره سفر نخست وزیر پاکستان به چند کشور منطقه مینویسد: این سفر که از روز یکشنبه آغاز و تا ۳۰ می ادامه دارد، به منظور توسعه روابط اقتصادی و راهبردی، قدردانی از کشورهای حامی و شرکت در نشست مهم بینالمللی اقلیم در دوشنبه ( تاجیکستان) طراحی شده است.
به گفته مقامات پاکستانی، برنامه نخستوزیر شامل مذاکرات جامع درباره همکاریهای دوجانبه، تحولات منطقهای و مسائل جهانی است و دیدارهای دوجانبهای با رهبران هر کشور میزبان خواهد داشت.
این سفر پس از موج اخیر تنشها با دهلی نو صورت میگیرد؛ تنشهایی که با حمله مرگبار در منطقه پهلگام کشمیر تحت کنترل هند در ۲۲ آوریل آغاز شد. این حادثه که منجر به کشته شدن بیش از دو ده غیرنظامی شد، هند را به متهم کردن پاکستان واداشت که اسلامآباد این اتهامات را به دلیل آنچه فقدان شواهد خوانده به شدت رد کرده است.
نویسنده این گزارش در این روزنامه می نویسد: این تلاش دیپلماتیک جدید پاکستان بخشی از کمپین گستردهتری برای مقابله با ادعاهای هند و ارائه موضع خود به جامعه جهانی به شمار میرود. میانجیگری تحت رهبری آمریکا نقش مهمی در کاهش تنشها داشت، اما اسلامآباد همچنان بر حفظ حمایت بینالمللی تمرکز دارد.
قدردانی از دوستان
در جریان این سفر، نخستوزیر رسماً از کشورهایی که در بحران اخیر از پاکستان حمایت کردند، قدردانی خواهد کرد. وزارت خارجه پاکستان تاکید کرده که این قدردانی تنها نشانه ادب دیپلماتیک نیست بلکه نشاندهنده استحکام روابط منطقهای بلندمدت است.
همزمان با این سفر، هیئتی به ریاست بلاول بوتو زرداری، به برخی پایتختهای دیگر سفر خواهد کرد. نخستوزیر در دیدار اخیر با بلاول ابراز امیدواری کرد که این هیئت بتواند دیدگاه پاکستان را به خوبی در مجامع جهانی منتقل کند.
علاوه بر گفتوگوهای سیاسی، دستور کار نخستوزیر شامل بحث درباره رشد تجارت، همکاریهای مشترک ضدتروریسم و چالشهای اقلیمی است. دیدار شهباز شریف از جمهوری آذربایجان پس از گفتوگوی تلفنی مفصل وزیر امور خارجه پاکستان، اسحاق دار، با همتای آذربایجانیاش انجام میشود که هر دو بر تعهد به تقویت روابط تاکید کردند.
پایان سفر در دوشنبه
این تور منطقه ای در دوشنبه با شرکت نخستوزیر در کنفرانس بینالمللی یخچالهای طبیعی به پایان میرسد. این اجلاس که در روزهای ۲۹ و ۳۰ می برگزار میشود، به موضوعات زیستمحیطی مانند عقبنشینی یخچالها و تاثیر گسترده تغییرات اقلیمی میپردازد؛ موضوعاتی که بهویژه پس از بلایای طبیعی اخیر برای پاکستان اهمیت زیادی دارد.
کارشناسان معتقدند زمانبندی این سفر نشاندهنده بازتنظیم روابط دیپلماتیک پاکستان در مواجهه با تغییرات تحولات منطقهای است. نفوذ روزافزون ایران در منطقه و ظهور استراتژیک آذربایجان بر اهمیت این سفر میافزاید.
تماسهای اسلامآباد با این کشورها به عنوان تلاشی برای ایجاد ائتلافهای قویتر، تضمین ثبات منطقهای و تغییر روایتهای بینالمللی به نفع پاکستان تلقی میشود.
اگرچه هیچ توافق مهمی تاکنون اعلام نشده، منابع دولتی میگویند موضوعات کلیدی مانند همکاریهای انرژی، مسیرهای تجارت مرزی و همکاریهای دفاعی در این مذاکرات سطح بالا مطرح خواهد شد.