حرکت سازمان تامین اجتماعی به سوی پویایی و ارائه خدمات غیرحضوری در سیستان و بلوچستان

حرکت سازمان تامین اجتماعی به سوی پویایی و ارائه خدمات غیرحضوری در سیستان و بلوچستان

 زاهدان - ایرنا - مدیرکل تامین اجتماعی سیستان و بلوچستان از حرکت این سازمان به سوی پویایی، چابکی و ارائه خدمات به صورت غیرحضوری در آینده‌ نزدیک خبر داد و گفت: اصلاح فرایندها و ساختارهای سازمانی از جمله اهداف اصلی این برنامه تحول‌آفرین است.

محمد خیاطی روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا، اظهار کرد: ۲۰ طرح تحولی در دستور کار تامین اجتماعی قرار گرفته است که با اجرای موفقیت‌آمیز این طرح‌ها، سازمان تامین اجتماعی به یک نهاد بسیار متفاوت از امروز تبدیل خواهد شد.

وی به اهمیت هوشمندسازی خدمات اشاره کرد و افزود: در ۱۳ مورد از ۲۰ طرح تحولی، تحول دیجیتالی مد نظر قرار گرفته که این امر نشان می‌دهد که سازمان تأمین اجتماعی در تلاش است تا دسترسی بیمه‌شدگان و بازنشستگان به خدمات سازمان را تسهیل کند.

مدیرکل تامین اجتماعی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه یکی از مهمترین طرح‌ها، بیمه متمرکز و یکپارچه‌سازی شعب بیمه‌ای است، گفت: این طرح به سازمان کمک خواهد کرد تا داده‌ها به صورت متمرکز ذخیره شوند؛ این امر برای مدیریت و تصمیم‌گیری‌های سریع‌تر و بهینه‌تر ضروری است.

وی با اشاره به طرح «خدمات بیمه‌ای فضای کسب و کار»، بیان کرد: این طرح بدون هزینه اضافی برای سازمان، می‌تواند رضایت مخاطبان و شرکای اجتماعی را افزایش دهد و با ارائه خدمات الکترونیکی و غیرحضوری، نقش مهمی در تسهیل امور بیمه‌ای خواهد داشت.

خیاطی به لزوم «سازماندهی بیمه‌ای کسب‌وکارهای نوین» اشاره کرد و افزود: با توجه به گسترش مشاغل نوین، نیازمند ضوابط و بخشنامه‌های جدید در حوزه بیمه‌ای هستیم که پیش‌بینی می‌شود بیش از ۱.۵ میلیون نفر در این حوزه فاقد بیمه اجتماعی باشند؛ این طرح می‌تواند خدمات بیمه‌ای جدیدی را برای آنها فراهم کند.

محمد خیاطی، مدیرکل تامین اجتماعی سیستان و بلوچستان
محمد خیاطی، مدیرکل تامین اجتماعی سیستان و بلوچستان

تحول ۲۰ گانه تامین اجتماعی؛ گامی موثر برای بهبود خدمات در سیستان و بلوچستان

وی از طرح‌های «تحول دیجیتال و هوشمندسازی خدمات بیمه‌ای»، «مدیریت تعهدات بیمه‌ای»، «ارتقای مدیریت وصول منابع» و «سازماندهی مشاغل سخت و زیان‌آور» نام برد و تصریح کرد: اجرای کامل طرح‌ها ۲۰ گانه تحولی با توجه به وسعت سیستان و بلوچستان و چالش‌های موجود در دسترسی به شعب تأمین اجتماعی، بیشترین تاثیر را برای مردم این استان خواهد داشت.

مدیرکل تامین اجتماعی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: این تغییرات به نفع تمامی افراد زیر پوشش در استان خواهد بود، چراکه به آنها این امکان را می‌دهد تا به راحتی و به صورت غیرحضوری خدمات خود را دریافت کنند.

به گزارش ایرنا، ۸۲۷ هزار نفر از جمعیت سیستان و بلوچستان زیر پوشش سازمان تأمین اجتماعی هستند که از این تعداد، ۵۸ هزار نفر مستمری‌بگیر و ۲۳۵ هزار نفر را بیمه‌شدگان اصلی تشکیل می‌دهند.

استان مرزی سیستان و بلوچستان به‌عنوان دومین استان پهناور کشور ۱۱.۴ درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده و بیش از سه میلیون و ۳۷۵ هزار نفر جمعیت دارد.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها