به گزارش روز یکشنبه ایرنا، روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در گزارشی اذعان کرد که ارتش رژیم صهیونیستی دست کم ۱۰ بیمارستان و کلینک را در نوار غزه در هفته گذشته آماج حملات خود قرار داده است که بر اثر آن، این مراکز درمانی به شکل کلی یا جزئی از خدمات دهی خارج شده است و همین امر نیز اوضاع بهداشتی و درمانی را بغرنج تر کرده است.
این روزنامه حمله هفته گذشته ارتش رژیم صهیونیستی به بیمارستان "اروپایی" در شهر خان یونس در جنوب نوار غزه را سرآغاز توسعه عملیات نظامی در این منطقه دانست که متعاقب آن موجی از حملات گسترده به مراکز درمانی در دیگر مناطق نوار غزه را با همراه داشت.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص افزود که سازمان جهانی بهداشت ۲۸ حمله به بیمارستان های نوار غزه (شامل مجموع حملات به بیمارستان ها و تکرار آن) را طی هفته اخیر ثبت کرده است و این آمار چهار صدر مجموع حملات به بیمارستان ها از زمان آغاز جنگ علیه نوار غزه در هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) را شامل می شود.
این روزنامه صهیونیستی در ادامه به نقل از وزارت بهداشت نوار غزه آورده است که در حال حاضر حدود ۴۰۰ هزار نفر بدون خدمات درمانی هستند.
این درحالی است که اخیرا سازمان جهانی بهداشت، طی بیانیهای اعلام کرد که تشدید عملیات نظامی رژیم اسرائیل در نوار غزه، سیستم درمانی این منطقه را در آستانۀ فروپاشی قرار داده و منجر به آوارگی گسترده، کمبود شدید غذا، آب، تجهیزات پزشکی، سوخت و سرپناه شده است.
در بیانیۀ سازمان جهانی بهداشت که شامگاه پنجشنبه ۲۲ مه (۱خرداد) منتشر شد، آمده است: هفتۀ گذشته، چهار بیمارستان بزرگ در غزه از جمله بیمارستان کمال عدوان، بیمارستان اندونزیایی، بیمارستان خدمات توانبخشی و پروتز حمد و بیمارستان اروپایی غزه، به دلیل نزدیکی به مناطق درگیری و مکانهایی که در معرض تخلیه و حملات نظامی قرار دارند، مجبور به تعلیق خدمات پزشکی شدند.
این بیانیه در ادامه میافزاید که سازمان جهانی بهداشت در این دوره، ۲۸ حمله به مراکز درمانی در غزه و از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، ۶۹۷ حمله را ثبت کرده است.
بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت، تنها ۱۹ بیمارستان از مجموع ۳۶ بیمارستان در نوار غزه همچنان فعال هستند که این مراکز با کمبود شدید تجهیزات پزشکی، کمبود کادر درمان، ناامنی مداوم و افزایش تعداد تلفات روبرو هستند، در حالیکه کارکنان این بیمارستانها در نامساعدترین شرایط کار میکنند.
همچنین از میان این ۱۹ بیمارستان، تنها ۱۲ بیمارستان قادر به ارائۀ طیف گستردهای از خدمات درمانی هستند، اما بقیه مراکز درمانی فقط امکان ارائه مراقبتهای اولیه اورژانسی را دارند.
این در حالی است که دستکم ۹۴ درصد از کل بیمارستانهای نوار غزه، آسیب دیدهاند یا تخریب و ویران شدهاند.
بنا به گفتۀ سازمان جهانی بهداشت، تشدید عملیات نظامی رژیم اسرائیل و صدور دستورهای تخلیۀ جدید در شمال و جنوب نوار غزه طی روزهای گذشته، تهدیدی برای از کار افتادن مراکز درمانی بیشتر در نوار غزه محسوب میشود.
بر اساس این بیانیه، شمال نوار غزه تقریباً از تمام مراقبتهای بهداشتی محروم شده است. بهطوریکه بیمارستان «العوده» به دلیل شرایط امنیتی و دسترسی محدود، با خطر قریبالوقوع تعطیلی مواجه است. بنا به گزارشها، طبقات سوم و چهارم این بیمارستان در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه مورد اصابت قرار گرفتند و چند نفر از کارکنان بهداشتی زخمی شدند. همچنین روز پنجشنبه از بازدید هیأت سازمان جهانی بهداشت از این بیمارستان جلوگیری شده است.
از سوی دیگر، بیمارستان اندونزیایی غزه نیز به دلیل حضور مداوم نظامی از تاریخ ۱۸ مه از ارائه خدمات خارج شده و دسترسی به آن غیرممکن است.
همچنین بیمارستان کمال عدوان که تنها مرکز درمانی برای سوءتغذیۀ حاد در شمال غزه محسوب میشد، از تاریخ ۲٠ مه و پس از آنکه درگیریهای شدید در مجاورت آن، بیماران را وادار به تخلیه یا ترک زودهنگام این مرکز کرد، فعالیت خود را متوقف کرده است.
در جنوب غزه نیز مجتمع پزشکی ناصر و بیمارستانهای الأمل و الأقصی، مملو از مجروحانی است که شمار آنها با موج جدید آوارگان به سمت دیرالبلح و خانیونس افزایش یافته است.
بیمارستان اروپایی غزه نیز پس از حملۀ ۱۳ ماه مه که خدمات حیاتی از جمله جراحی مغز و اعصاب، مراقبتهای قلبی و درمان سرطان را مختل کرد، همچنان از سرویسدهی خارج است. این در حالی است که خدمات این بیمارستان در هیچ جای دیگری در نوار غزه ارائه نمیشود.
بنا بر اعلام سازمان جهانی بهداشت، اکنون در کل نوار غزه، تنها ۲۰۰۰ تخت بیمارستانی برای جمعیتی بیش از ۲ میلیون نفر موجود است که عمدتاً برای تأمین نیازهای فعلی کافی نیست. همچنین از این ۲۰۰۰ تخت بیمارستانی، حداقل ۴۰ تخت به دلیل آنکه در بیمارستانهای واقع در مناطق تازه اعلام شده برای تخلیه قرار دارند، در معرض خطر خارج شدن از سرویسدهی هستند. این در حالی است که که اگر شرایط در مراکز درمانی نزدیک به این مناطق رو به وخامت بگذارد، ۸۵۰ تخت دیگر نیز ممکن است از دست بروند.
تعطیلی اجباری بیمارستانها یکی پس از دیگری در نوار غزه، به این معنی است که بیماران دیگر به مراقبتهای بهداشتی دسترسی ندارند و تلاشهای سازمان جهانی بهداشت و شرکای آن برای حمایت از سیستم درمانی در غزه تضعیف میشود.