به گزارش ایرنا ، محمدکاظم آلصادق جمعه در اختتامیه اجلاسیه منطقهای دیپلماسی اقتصادی در شیراز با اشاره به ظرفیتهای همکاری میان استانهای ایران و عراق، بر توسعه تولید مشترک، رفع موانع قانونی و بهرهگیری از مزیتهای منطقهای در راستای افزایش مبادلات اقتصادی دو کشور تأکید کرد.
آلصادق با اشاره به اینکه بیشتر مخاطبان حاضر در این اجلاسیه در پنل تخصصی از بخش دولتی و رسمی هستند، اظهار کرد: جای بخش خصوصی در این نشست خالی بود، هرچند نشست از سطح خوبی برخوردار است.
وی با اشاره به صحبتهای موالیزاده، استاندار خوزستان، گفت: وی به ظرفیتهای خوزستان اشاره کرد و خواستار سرمایهگذاری در زمینه زیرساختهای تفریحی رود کارون، صنایع پتروشیمی و فرآوری خرما شد طبق سخنان وی خرما در خوزستان تولید شده اما در تبریز فرآوری میشود، همچنین به تبدیل جزیره نو به منطقه گردشگری و تعامل با استان بصره در حوزه گردشگری سلامت و صنعت و کارخانهسازی تأکید کرد.
وی ادامه داد: عامری، سفیر ایران در امارات، نیز نکاتی را مطرح و اشاره کرد که ما بعد از عربستان دومین اقتصاد منطقهای هستیم، اما در امارات عمدتاً کسبوکار سنتی داریم و سرمایهگذاری جدی صورت نگرفته است، علت آن نیز نوسانات ارزی عنوان شد، همچنین تأکید شد که تجار ما همچنان سنتی عمل میکنند و خواستار اطلاع از پروژههای استانی هستند.
سفیر ایران در عراق افزود: حجم مبادلات ما با عراق ۱۳ میلیارد دلار است، در حالی که سقف هدفگذاری ما ۲۰ میلیارد دلار بوده که این رقم حدود ۲۰ تا ۲۳ درصد از درآمد غیرنفتی کشور را تشکیل میدهد.
وی گفت: بیش از سه هزار نوع کالا از ایران به عراق صادر میشود، اما در مبادلات مشکلاتی وجود دارد که باید برای آن فکری کرد، یکی از راهکارها تولید مشترک بدون خدمات فنی مهندسی است و شاید مناسبترین مسیر ایجاد شهرکهای صنعتی یا مناطق آزاد باشد که در این زمینه با چالشهای قانونی مواجه هستیم و باید از سوی مسئولان پیگیری شود.
آلصادق به تسهیلات دولت عراق برای سرمایهگذاری اشاره کرد و گفت: از جمله این تسهیلات میتوان به ثبت شرکت، اقامت، ورود و خروج سرمایهگذار، معافیت مالیاتی ۱۰ ساله و تسهیلات ویژه برای تولید مشترک اشاره کرد، همچنین تعرفه صادرات کالاهای تولید مشترک به اتحادیه عرب، صفر است.
وی در ادامه با اشاره به نیاز عراق به هشت میلیون واحد مسکونی، گفت: سرمایهگذاران ما باید در بخش انبوهسازی ورود جدی داشته باشند، ما در عراق مزیتهای رقابتی نسبت به عربستان، ترکیه، کویت، امارات، حتی هند، چین و اروپا داریم؛ از جمله مرزهای زمینی متعدد، اشتراکات فرهنگی و دینی، هزینه پایین حملونقل و قیمت رقابتی کالاهای ایرانی، که البته در برخی گذرگاهها نیز مشکلاتی وجود دارد.
سفیر ایران در عراق افزود: مسولان استان فارس نیز اشاره کردند که بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی اطلاعات کافی از طرف مقابل ندارند که امید است این نشستها بتواند این خلأ را جبران کرده و فرصتی برای تعامل بیشتر ایجاد شود.
وی در ادامه با اشاره به برنامه هفتم توسعه، گفت: ما به عنوان سفارت و وزارت امور خارجه میتوانیم پروژهها و برنامههایی را که در استانها تعریف شده دنبال کنیم، در بحث سیاست حسن همسایگی، استانهایی مانند خوزستان که مرز زمینی دارند، فرصت تعامل سریعتر و بهتر نیز دارند؛ از جمله از طریق بازارچههای مرزی، مناطق آزاد و شهرکهای صنعتی که میتوان آن را توسعه داد.
آلصادق افزود: استانهایی مثل هرمزگان، بوشهر و بخشهایی از خوزستان که دارای مرز دریایی هستند نیز باید بر اساس سند چشمانداز، سیاستهای دریامحور را در دستور کار قرار دهند.
وی ادامه داد: در تعامل با کشورهایی چون قطر و امارات باید از ظرفیتهای علمی و فناوری استفاده شود، عراق، امارات و عمان حجم مبادلات خوبی با ما دارند، ما استانهای مشخصی را برای همکاری با این کشورها در نظر گرفتهایم و باید از ظرفیت ایرانیان مقیم خلیج فارس در اجرای پروژهها بهره ببریم.
سفیر ایران در عراق اضافه کرد: شنیدهایم که مشکلاتی در مسیر استفاده از این ظرفیتها وجود دارد که موجب پشیمانی و انصراف افراد میشود، امیدواریم این نوع مسائل در چنین نشستهایی بررسی و حل شود، همچنین باید از رقابت ناسالم بین استانها نیز پرهیز کرد تا استانها به صورت منسجم با کشورهای منطقه تعامل داشته باشند.