به گزارش ایرنا، تام فلچر، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگکننده امدادرسانی اضطراری روز پنجشنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت در مورد حفاظت از غیرنظامیان در درگیریهای مسلحانه گفت: روند جهانی حمله به غیرنظامیان نگرانکننده هستند. سال گذشته، سازمان ملل متحد بیش از ۳۶ هزار مورد مرگ غیرنظامی را در ۱۴ درگیری مسلحانه ثبت کرد. تعداد واقعی احتمالاً بسیار بیشتر است.
فلچر افزود: در چندین زمینه، حملات مکرر به زیرساختهای غیرنظامی باعث اختلال در خدمات برق، آب و خدمات بهداشتی، آموزش و معیشت شده و میلیونها نفر را از ملزومات بقا محروم کرده است.
این مقام سازمان ملل گفت: تعداد افرادی که به اجبار آواره شدهاند به رکورد جدیدی یعنی بیش از ۱۲۲ میلیون نفر رسیده است که بیشتر آنها در داخل کشورهای خود آواره شدهاند. گزارشهایی از ناپدید شدن اجباری، شکنجه، رفتار غیرانسانی و سایر آسیبهای روحی گسترده منتشر شده است.
معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگکننده امدادرسانی اضطراری افزود: سال گذشته خشونت جنسی شایع بود. سازمان ملل متحد سال گذشته حدود ۴۵۰۰ مورد را تایید کرد که ۹۳ درصد از قربانیان زنان و دختران بودند.
این مقام سازمان ملل اضافه کرد: گرسنگی ناشی از درگیری به سطح نگرانکنندهای رسیده است. حتی مراقبتهای بهداشتی نیز از حملات در امان نماند. سازمان جهانی بهداشت حوادثی را که به بیماران، حمل و نقل و تجهیزات پزشکی آسیب میرساند، ثبت کرده است، در حالی که میلیونها بیمار و مجروح از مراقبتهای پزشکی محروم شدهاند.
معاون دبیرکل سازمان ملل ادامه دادک خشونت، اقدامات بوروکراتیک و اداری و سایر عوامل همچنان مانع دسترسی به کمکهای بشردوستانه می شوند. کمکهای بشردوستانه حتی به عنوان ابزاری برای چانهزنی جهت اعمال فشار بر طرفها و جمعیتها مورد استفاده قرار گرفت.
فلچر تاکید کرد: سال ۲۰۲۴ همچنین مرگبارترین سال ثبت شده برای امدادگران بود. بیش از ۳۶۰ امدادگر کشته شدند، از جمله حداقل ۲۰۰ نفر در غزه و حداقل ۵۴ نفر در سودان که عمدتاً کارمندان محلی بودند. در همین حال، روایتهای دروغین و اطلاعات نادرست، عملیات بشردوستانه را تضعیف کرده و اعتماد به فعالان امدادرسان را از بین برد و جان همکاران سازمان ملل و افرادی را که به آنها خدمت میکنند، به خطر انداخت.
معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگکننده امدادرسانی اضطراری تصریح کردک طبق گزارش یونسکو، سال گذشته ۵۳ روزنامهنگار در درگیریهای مسلحانه کشته شدند که افزایش چشمگیری نسبت به سالهای گذشته نشان میدهد. شاید بارزترین نمونه از این افزایش در غزه باشد که هنوز از ورود روزنامهنگاران بینالمللی به آن جلوگیری میشود و تعداد نگرانکنندهای از روزنامهنگاران محلی در غزه کشته شدهاند.
فلچر ادامه داد: فناوریهای جدید، بهویژه هوش مصنوعی (AI)، شروع به تغییر شکل جنگ کردهاند. طبق گزارشها، هوش مصنوعی برای انتخاب اهداف نظامی به کار گرفته شده است که نگرانیهای شدیدی را در مورد رعایت قوانین بینالمللی و کاهش نظارت انسانی ایجاد کرده است.
او گفت: فناوریهای اطلاعات و ارتباطات نیز به روشهایی استفاده میشوند که خطرات را برای غیرنظامیان افزایش میدهند، چه با ایجاد اختلال یا آسیب رساندن به زیرساختها و خدمات ضروری، حذف دادههای حیاتی یا سوق دادن غیرنظامیان به ایفای نقش در درگیریهای مسلحانه. برخی از طرفین درگیری مرتکب نقض آشکار قوانین جنگ شدهاند.
معاون دبیرکل سازمان ملل اضافه کرد: برخی آسیبهای عظیم غیرنظامیان را از طریق تفسیرهای سهلگیرانه از قانون توجیه کردهاند، تفسیرهایی که به طور آزادانه تعریف میکنند چه کسی هدف قانونی است، چه چیزی یک هدف نظامی را تشکیل میدهد، یا چه سطحی از آسیب غیرنظامی «متناسب» است.
معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگکننده امدادرسانی اضطراری گفت: برخی از کشورها تمایل دارند که قانون را به صورت گزینشی، بسته به طرفهای مربوطه یا منافع در معرض خطر، در نظر بگیرند. همه اینها هدف اصلی قوانین جنگ را تضعیف میکند: محدود کردن رنج انسانی در درگیریهای مسلحانه.
او تاکید کرد: همه اینها معماری حفاظتی را که دههها برای ساختن آن زمان صرف شده است، به خطر میاندازد. با این حال، مسیر دیگری وجود دارد، مشروط بر اینکه این شورا و کشورهای عضو برای نجات آنچه ایجاد کرده اند، اقدام کنند. همه طرفها باید به حقوق بینالملل بشردوستانه احترام بگذارند و همه کشورها وظیفه دارند احترام به آن را تضمین کنند. گفت و گوی سیاسی، محکومیت عمومی تخلفات، آموزش نیروهای مسلح و انتقال مسئولانه تسلیحات، اقدامات ملموسی هستند که کشورهای عضو باید انجام دهند.