به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، پیام باقری روز چهارشنبه در همایش روز جهانی استانداردهای حلال با رویکرد توسعه تجارت صنعت حلال در بازارهای جهانی افزود: صنعت حلال با گردش مالی هشت هزار میلیارد دلاری در آینده نزدیک در برگیرنده فراورده های پروتئینی، دارو، لوازم آرایشی و بهداشتی، گردشگری خدمات مالی می شود.
نرخ محصولات حلال ۳۰ درصد گران تر است
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، صنعت حلال را یک بازار گران دانست و اظهار داشت: محصولات و خدمات حلال به دلیل قوانین و دستور العمل هایی که دارد ۳۰ درصد از محصولات دیگر گران تر است.
وی، مالزی و اندونزی را کشورهای پیشرو در این عرصه معرفی کرد و گفت: بقیه کشورها از لحاظ اقتصادی به این بازار ورود ورود کرده اند.
باقری خاطرنشانکرد: ایران با قرار داشتن در مرکز کشورهای اسلامی، مستعد آن است تا به یک بازیگر اصلی در صنعت حلال جهان تبدیل شود.
وی با بیان اینکه بازار محصولات حلال یک بازار بسیار رقابتی است، گفت: اکنون کشورهای غیراسلامی به صنعت حلال ورود کرده اند، تراز تجاری ۵۷ کشور عضو همکاری های اسلامی در سال ۲۰۲۳ منفی ۴۷ میلیارد دلار بوده است و ما نیز سهمی در این بازار نداشته ایم.
باقری اظهار داشت: برآورد می شود بازار گردشگری حوزه حلال در سال ۲۰۲۸ به بیش از ۲۲۵ میلیارد دلار برسد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران اضافه کرد: عدم تمرکز و نداشتن وحدت رویه در سیاستگذاری و تصمیم گیری ها، یکی از موانع مهم این حوزه است، صادرکنندگان و فعالان اقتصادی علاقه مند به ورود به بازار محصولات حلال اغلب نمی دانند به کدام نهاد باید مراجعه کنند و مرکز فرماندهی این حوزه کجاست؟
وی با بیان اینکه آیین نامه ها، استانداردها و فرآیندهای صدور مجوز در این حوزه پراکنده و نامنسجم است، گفت: بروکراسی پیچیده و نبود یک مرکز رسمی و متمرکز برای صدور گواهینامه های حلال از جمله موانع فنی و تخصصی جدی در مسیر توسعه این صنعت است.
باقری به ضرورت بهره گیری حداکثری از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی کشور اشاره کرد و افزود: ما باید برای توسعه صنعت حلال هدفگذاری مشخصی داشته باشیم تا به رشد هشت درصدی اقتصادی دست پیدا کنیم، با وجود ظرفیت های بزرگ در بخش خصوصی فرصت بزرگی برای ایران در این بازار جهانی وجود دارد.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد یک نهاد فرماندهی متمرکز در حوزه حلال، اظهار داشت: شورای راهبری صنعت حلال که در سال ۱۳۹۶ مصوب شد، می توانست نقش مهمی داشته باشد اما به دلیل عدم استمرار جلسات متوقف شد که به نظر می رسد باید کمیته تجارت با مدیریت اتاق بازرگانی ایران برای پیشبرد اهداف برگزار شود.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: همچنین برای جلوگیری از موازی کاری، میتوان مرکز صدور گواهی زیر نظر سازمان ملی استاندارد ایجاد کرد.