به گزارش ایرنا، مسعود احمدی حاجی روز چهارشنبه در حاشیه شورای کشاورزی مازندران در ساری در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: در پی آغاز فصل برداشت دانه روغنی کلزا در استان مازندران، شبکه تعاون روستایی با مشارکت فعال کشاورزان و مراکز خرید، عملکرد قابل توجهی را در خرید مباشرتی این محصول راهبردی به ثبت رسانده است.
وی تصریح کرد: در روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴، میزان خرید روزانه کلزا در مراکز تحت پوشش تعاون روستایی استان به هزار و ۶۹۴ تن رسیده و با این میزان خرید، مجموع خرید کلزا از آغاز فصل برداشت در استان تاکنون به۶ هزار و ۹۲۰ تن رسیده است. این آمار، نشانگر رشد چشمگیر و استقبال تولیدکنندگان از تحویل محصول خود به شبکه مطمئن و سازمانیافته تعاون روستایی است.
مدیر تعاون روستایی مازندران با بیان این که، در حوزه حمل و ارسال نیز، فعالیت چشمگیری صورت گرفته است. تاکنون پنج هزار و ۷۳۴ تن کلزا به شرکت صنعتی کوروش جهت روغنکشی ارسال شده و ۱۳۳ هزار تن به شرکت زرین صنعت انتقال یافته است. همچنین مجموع کل کلزای حمل شده از مراکز خرید تاکنون ۵، ۸۶۷ تن گزارش شده است، که حاکی از روند مطلوب در زنجیره تأمین و جابهجایی محصول به صنایع فرآوری میباشد.
احمدی حاجی ضمن تقدیر از تلاشهای شبانهروزی همکاران در مراکز خرید، رانندگان، کشاورزان و عوامل اجرایی، ابراز امیدواری کرد که با تداوم این روند، شاهد تحقق اهداف کمی و کیفی خرید کلزا در سال زراعی جاری باشیم.
به گزارش ایرنا، دانه روغنی کلزا بهعنوان یکی از منابع مهم تولید روغن نباتی، نقش بسزایی در تأمین امنیت غذایی کشور ایفا میکند و خرید تضمینی و مباشرتی آن از طریق شبکه تعاون روستایی، تضمینکننده منافع تولیدکننده و صنعت فرآوری خواهد بود.
قیمت خرید تضمینی کلزا امسال در هر کیلو دانه روغنی با ۲ درصد ناخالصی و ۱۰ درصد رطوبت از ۳۵۰ هزار ریال سال گذشته امسال به ۴۱۰ هزار ریال افزایش یافته است.
کارشناسان معتقدند که زمان رسیدگی فیزیولوژی گیاه کلزا، زمانی که ۸۰ تا ۹۰ درصد دانه های غلاف های ساقه اصلی و شاخه های اولیه به رنگ قهوه ای و تیره برسند، موقع برداشت است.
رطوبت دانه کلزا در زمان برداشت باید حداکثر ۱۴ باشد. مناسب ترین زمان برداشت ۱۰ صبح تا پیش از شبنم شامگاهی یعنی حدود ساعت ۱۷ عصر است. چراکه دانه کلزا باید حداقل رطوبت را دارا باشد و از کپک زدگی دانه جلوگیری شود.
برداشت زود هنگام به علت رطوبت بالای دانه باعث لهیدگی آن در جریان برداشت با کمباین و در نتیجه سبب فساد بذر خواهد شد. برداشت دیر هنگام نیز سبب ریزش دانه از طریق باز شدن خورجین ها و اتلاف محصول و کاهش عملکرد در واحد سطح خواهد شد.
مازندران استانی با محور تولیدی کشاورزی است که تقریبا کشت تمامی محصولات آن به بارندگی و ذخیره سازی آب بستگی دارد. طبق آمارهای رسمی تعداد بهره برداران بخش کشاورزی مازندران حدود ۵۰۰ هزار نفر است و هرگونه تغییر در بارندگی به صورت مستقیم بر زندگی و معیشت آنان و در نهایت بر امنیت غذایی کشور که مازندران نقش حدود ۱۲ درصدی در تولید ارزش افزوده آن دارد، اثرگذاری خواهد کرد.