اقتصاد ژاپن در سایه تعرفه‌های آمریکا و خطر رکود

اقتصاد ژاپن در سایه تعرفه‌های آمریکا و خطر رکود

 تهران- ایرنا- کاهش ۰.۲ درصدی تولید ناخالص داخلی ژاپن در سه‌ماهه نخست ۲۰۲۵، زنگ خطر رکود اقتصادی را به صدا درآورده و تهدید تعرفه‌های جدید آمریکا و کاهش صادرات، نگرانی‌ها از تضعیف بیشتر اقتصاد این کشور را افزایش داده است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، آمار منتشر شده از سوی دولت ژاپن در روز جمعه نشان داد که تولید ناخالص داخلی واقعی این کشور در دوره ژانویه- مارس (دی- اسفند ۱۴۰۳) نسبت به سه ماهه قبل ۰.۲ درصد کاهش یافته است که خطر رکود فنی را افزایش می‌دهد.

این در مقایسه با رکود ۰.۱ درصدی پیش‌بینی شده در نظرسنجی اقتصاددانان و رشد ۰.۶ درصدی ثبت شده در سه ماهه اکتبر-دسامبر (مهر- آذر ۱۴۰۳) است. اقتصاد ژاپن در سه ماهه اول ۰.۷ درصد به صورت سالانه کوچک شد.

در همین ارتباط روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: نگرانی‌هایی مبنی بر اینکه تعرفه‌های آمریکا ممکن است با فشار بر صادرات و عقب‌نشینی شرکت‌ها از سرمایه‌گذاری، به بهبود اقتصادی ژاپن آسیب برساند، وجود دارد.

به نوشته این نشریه، با توجه به درآمدهای خوب شرکت‌ها، آنها به طور پیوسته سرمایه‌گذاری‌ها را افزایش داده و حقوق بیشتری ارائه داده‌اند. انتظار می‌رود دستمزدهای بالاتر به بهبود مصرف کمک کند، اگرچه تورم مواد غذایی باعث کاهش اعتماد در بین خانوارها شده است.

تارو سایتو، اقتصاددان موسسه تحقیقاتی ان‌ال‌آی (NLI)، در یادداشتی تحقیقاتی که پیش از انتشار گزارش روز جمعه منتشر شد، گفت: احتمالا صادرات و تولید داخلی در سه ماهه آوریل تا ژوئن (فروردین تا خرداد) به دلیل تعرفه‌های بالاتر ایالات متحده به طور قابل توجهی کاهش یابد.

او انتظار دارد که اقتصاد در سه ماهه دوم به دلیل تضعیف صادرات و کاهش تقاضای داخلی، دوباره کوچک شود.

اقتصاد ژاپن در سایه تعرفه‌های آمریکا و خطر رکود
شهر گوتمبا، استان شیزوئوکا ژاپن حدود ۱۰۰ کیلومتری جنوب غربی توکیو (کوه فوجی در پس زمینه)، آذر ۱۴۰۳

طبق گزارش وال استریت ژورنال، بانک مرکزی ژاپن به تازگی با توجه به فقدان اطمینان در مورد چشم‌انداز تجارت جهانی، پیش‌بینی رشد خود را برای سال مالی جاری منتهی به مارس ۲۰۲۶ به نصف کاهش داده است. در حالی که بانک مرکزی هنوز به دنبال افزایش بیشتر نرخ بهره است، برخی از اقتصاددانان می‌گویند که اگر اختلافات تجاری عمیق‌تر شود، ممکن است امسال نتواند اقدامی انجام دهد.

بر اساس این گزارش، مقام های ژاپنی از دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا خواسته‌اند که در مورد تعرفه‌ها تجدیدنظر کند، اما هنوز مشخص نیست که مذاکرات تجاری چگونه پیش خواهد رفت. دو طرف توافق کرده‌اند که دور دیگری از مذاکرات را برگزار کنند.

در همین راستا خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز نوشت: تعرفه‌های ترامپ احتمالا به صادرکنندگان بزرگ ژاپن، به ویژه خودروسازان، نه تنها برای محصولاتی که از ژاپن صادر می‌شوند، بلکه برای محصولات سایر کشورها مانند مکزیک و کانادا نیز آسیب خواهد رساند. مقام ها اذعان دارند که برنامه‌ریزی برای واکنش به این موضوع یک چالش است زیرا ترامپ مرتب نظر خود را تغییر می‌دهد.

موسسه رتبه‌بندی جهانی اس‌اندپی (S&P) در گزارشی اعلام کرد: خودروسازان منطقه‌ای با افزایش هزینه‌های عملیاتی و ضررهای احتمالی درآمد مواجه هستند زیرا فروش آنها در آمریکا به پایگاه‌های تولیدی و زنجیره‌های تامین متنوع بستگی دارد.

این موسسه اعلام کرد: حتی شرکت‌هایی که فروش کمی در ایالات متحده دارند نیز ممکن است با تاثیرات غیرمستقیم اما معناداری روبرو شوند زیرا تعرفه‌ها بر اقتصاد جهانی و تقاضای مصرف‌کننده تاثیر می‌گذارند.

به نوشته این خبرگزاری، اقتصاد ژاپن سال‌هاست که با مشکل مواجه است و با افزایش سن و کاهش جمعیت، تقاضای ضعیف و افزایش تعداد افراد مجرد و کاهش فرزندان، با مشکل مواجه شده است.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها