به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی در پی گفت و گوهایش درباره مذاکرات آتشبس بین روسیه و اوکراین در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروث سوشال نوشت: به تازگی گفتوگوی دو ساعتهام با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را به پایان رساندم. به باور من این مذاکرات بهخوبی پیش رفت.
رئیس جمهوری آمریکا افزود: روسیه و اوکراین بلافاصله مذاکرات برای آتشبس و - مهمتر از آن - پایان جنگ را آغاز خواهند کرد. شرایط این توافق بین دو طرف مذاکره خواهد شد، چرا که آنها از جزئیاتی خبر دارند که دیگران از آن بیخبرند. فضای گفتوگو و روح حاکم بر آن عالی بود. اگر چنین نبود، هم اکنون اعلام میکردم.
ترامپ تصریح کرد:روسیه خواهان تجارت گسترده با آمریکا پس از پایان این "کشتار فاجعهبار" است و من با این درخواست موافق هستم. فرصت عظیمی پیش روی روسیه برای ایجاد حجم انبوهی از مشاغل و ثروت وجود دارد. ظرفیت این همکاری نامحدود است. همچنین اوکراین میتواند از مزایای تجاری در فرآیند بازسازی کشورش بهرهمند شود.
رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: مذاکرات میان روسیه و اوکراین فورا آغاز خواهد شد. من این موضوع را بلافاصله پس از گفتوگو با پوتین، طی تماسهایی با ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، اورزولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا، امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه، جورجیا ملونی نخستوزیر ایتالیا، فریدریش مرتس صدراعظم آلمان و الکساندر اشتوب رئیسجمهوری فنلاند در میان گذاشتم.
ترامپ تصریح کرد: واتیکان که توسط پاپ نمایندگی میشود، اعلام کرده است تمایل زیادی به میزبانی این مذاکرات دارد. باید اجازه دهیم این فرآیند آغاز شود.
ولادیمیر پوتین پس از تماس تلفنی با دونالد ترامپ به خبرنگاران گفت: روسیه آماده است تا با اوکراین روی یادداشت تفاهمی در مورد پیمان صلح آینده همکاری کند، که میتواند شامل مسائل مربوط به آتشبس و اصول حل مناقشه باشد.
به اعتقاد وی، اصول حل و فصل مناقشه اوکراین، زمانبندی توافق صلح احتمالی و آتشبس احتمالی برای یک دوره مشخص در صورت دستیابی به توافق، نمونهای از این مسائل است.
رئیسجمهوری روسیه اظهار داشت: در این راستا، طرفهای روسی و اوکراینی باید حداکثر تمایل خود را برای صلح نشان دهند و به مصالحهای برسند که به نفع همه طرفها باشد.
وی خاطرنشان کرد: به طور کلی، موضع روسیه روشن است؛ نکته اصلی برای ما (در پیمان صلح احتمالی) از بین بردن ریشههای این بحران است.
ترامپ معتقد است که نقش مستقیم او میتواند بنبست دیپلماتیک موجود را بشکند و پیشتر نیز گفته بود هیچ پیشرفتی در مذاکرات، بدون دیدار مستقیم او با پوتین حاصل نخواهد شد.
تماس مستقیم مجدد با پوتین ( آخرین تماس تلفنی مستقیم و علنی بین دو رئیس جمهور که در ماه فوریه انجام شد ) پس از آن صورت گرفت که امیدهای ترامپ برای پیشرفت مذاکرات صلح در استانبول از بین رفت، زیرا پوتین علیرغم دعوت زلنسکی از شرکت در آن خودداری کرده بود.
ترامپ بهدنبال تحقق آتشبس میان روسیه و اوکراین بوده و هشدار داده است در صورتی که هر طرفی مانع توافق شود، تحریمهایی علیه آن اعمال خواهد کرد. با این حال، با وجود مخالفت پوتین با آتشبس بیقیدوشرط، ترامپ هنوز تحریمی علیه روسیه اعمال نکرده است. او در گفتوگویی با فاکسنیوز اعلام کرد که در صورت لزوم از اهرمهای فشار خود علیه پوتین استفاده خواهد کرد.
مقامات روسیه و اوکراین روز جمعه در استانبول برای گفت و گو در مورد آتشبس احتمالی در جنگ دیدار کردند. این جلسه پس از ماهها فشار دیپلماتیک دولت ترامپ برای آغاز مذاکرات پایان جنگ برگزار شد. در دور اولیه مذاکرات هیچ آتشبس توافق نشد، اما طرفین موافقت کردند که ۱۰۰۰ زندانی از هر طرف را مبادله کنند.
ترامپ روز یکشنبه به وقت محلی یک کنفرانس تلفنی با رهبران انگلیس، فرانسه، آلمان و ایتالیا برگزار کرد که از او خواستند در صورت عدم موافقت پوتین با آتشبس فوری و بدون قید و شرط در طول تماس تلفنیشان، روسیه را تحریم کند.
جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «ما بیش از آنکه فقط پای میز مذاکره بنشینیم، خواهان نتیجهای ملموس هستیم. آمریکا نمیخواهد در این روند وقت تلف کند. میخواهیم طرفین یک طرح واقعی صلح ارائه دهند.»
ونس با تایید اینکه مذاکرات در نوعی « بنبست» قرار دارد، افزود: «سؤال اصلی این است که آیا ولادیمیر پوتین واقعاً قصد مذاکره برای صلح دارد یا نه.»