به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، ستاد هاشمی روز دوشنبه در همایش ارتباطات در تلاقی فرهنگ و فناوری که در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، اعتماد، همدلی و تمرکززدایی را از آثار بنیادین توسعه ارتباطات در کشور برشمرد و افزود: از ابتدای خلقت، ارتباط، نیاز اساسی بشر و منشاء شکلگیری جوامع و تمدنها بوده است؛ تا جایی که امروز نیز اهمیت آن در شئون مختلف زندگی، از اقتصاد و فرهنگ تا سیاست و علم، غیرقابلانکار است و اعتقاد به توسعه ارتباطات، زیربنای توسعه انسانی به شمار میرود.
وی با اشاره به ضرورت همافزایی میان حوزههای فنی و علوم انسانی یادآورشد: یکی از مهمترین سرمایههای اجتماعی هر جامعه، اعتماد عمومی است؛ اما گسست روایتها و خلأ اطلاعات میتواند این سرمایه را تهدید کند. اگر اطلاعرسانی بهموقع و شفاف نباشد، زمینه گمانهزنی و تضعیف اعتماد عمومی فراهم میشود؛ امری که مستقیماً با کیفیت حکمرانی ارتباط دارد.
وزیر ارتباطات تاکید کرد: نقش بیبدیل ارتباطات در ایجاد تفاهم، گفتوگو و وفاق اجتماعی و حتی پیوند بین نسلی بر کسی پوشیده نیست. در نظام حکمرانی، ارتباطات ساختارِ پاسخگویی را توسعه میدهد و با گذار از ساختارهای سلسلهمراتبی سنتی، کشور را به سمت حکمرانی مسطح و انعطافپذیر هدایت میکند. یکی از کارکردهای معاصر ارتباطات، تسهیل تمرکززدایی و حرکت به سمت ساختارهای توزیعی است؛ همانطور که امروز با فناوریهایی مانند زنجیره بلوکی، دیگر واسطهها کنار میروند و ارتباطات به شکل مستقیمتر شکل میگیرد.
هاشمی حرکت جوامع به سمت بهرهگیری از زیرساختهای نوین فناوری و تاثیر هوش مصنوعی بر زندگی مردم را تحولی بزرگ دانست و گفت: هوش مصنوعی تغییری بنیادی است که زیست، تعامل و حتی سبک زندگی ما را دگرگون ساخته است. بهویژه مدلهای زبانی بزرگ (LLM) که ارتباطات دیجیتال را بر پایه زبان و فهم انسانی توسعه دادهاند.
وی با اشاره به استفاده روزافزون مردم و خانوادهها از سرویسهای هوش مصنوعی، خاطرنشان کرد: هوش مصنوعی رفیق و همراه زندگی امروز انسانهاست و پاسخهای جامعی به مسائل و پرسشهای آنان عرضه میکند. اما این تحول فناوری نباید ما را از توجه به فرهنگ، ارزشها و هویت ملی غافل کند. لازم است با تکیه بر ظرفیت پژوهشگران کشور، تولید محتوایی فاخر و متناسب با تمدن کهن ایرانزمین در دستور کار باشد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات یکی از مهمترین کارکردهای فناوری نوین را اصلاح و بهبود فرآیند قانونگذاری دانست و تاکید کرد: کشور ما با چالش فرسودگی و تعارض قوانین مواجه است که مدیریت آن بدون بهرهگیری از فناوریهای نوین دشوار خواهد بود. هوش مصنوعی میتواند بهطور ملموس در ۲ حوزه، یعنی تسهیل فرآیند تقنین و همچنین مطالعه آثار اجتماعی قوانین، ایفای نقش کند تا مسیر قانونگذاری، کارآمدتر و پاسخگوتر شود.
هاشمی به مساله تنظیمگری فناوری اشاره کرد و ادامه داد: امروز در دنیا ۲ رویکرد اساسی نسبت به تنظیمگری هوش مصنوعی وجود دارد؛ یکی مبتنی بر قوانین سختگیرانه، همانند اتحادیه اروپا و دیگری رویکرد توسعهمحور که آمریکا و بریتانیا پیش گرفتهاند. اکنون ما نیز باید بر سر این دوراهی، نسبت خود را با تحولات روشن کنیم؛ چرا که هوش مصنوعی نهتنها مصرفکننده را از بازار کار کنار نمیگذارد، بلکه به خلق محتوای نو و تغییر نقش توسعهدهندگان میانجامد.
وی با هشدار نسبت به آثار اجتماعی و اشتغال حاصل از موج جدید هوش مصنوعی اظهارکرد: دیگر تنها کافی است نیاز خود را بیان کنید تا نرمافزار مناسب برایتان تولید شود. این تحولی است که چالشها و فرصتهای جدید پیش روی ما قرار میدهد و باید با نگاه علمی و مبتنی بر شناخت واقعیات پیش برود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر حمایت وزارت ارتباطات از تولید محتوای ارزشمند ایرانی و ذیل تفاهم با دانشگاهها و فعالان حوزه ارتباطات اعلام کرد: در جهان پرتلاطم امروز، ارتباطات نه تنها مساله نیست، بلکه خود عین راهحل است و توسعه پایدار کشور تنها با اتکا به ارتباطات مؤثر و فناوریهای بومی محقق خواهد شد.