به گزارش ایرنا، کلانشهر اصفهان با بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت و برخورداری از جاذبههای تاریخی، میراثی و طبیعی به عنوان یکی از مقاصد گردشگری مطرح است. ناوگان حمل و نقل عمومی این شهر هم در خدمات رسانی مطلوب به شهروندان و هم شکل دهی سیمای شهری در چشم گردشگران داخلی و خارجی سهم بسزایی دارد.
از طرفی اصفهان کمترین تعداد روزهای هوای پاک را در مقایسه با سایر کلانشهرهای ایران دارد که یکی از مهمترین عوامل آلودگی اصفهان در کنار شرایط جغرافیایی و فعالیت صنایع آلاینده در شعاع ۵۰ کیلیومتری این کلانشهر، منایع متحرک آلودگی مانند خودروهای فرسوده است که علاوه بر مصرف بسیار بالای بنزین، بسیار هم آلاینده هستند.
بنا بر گفته مسوولان 8200 تاکسی فرسوده در اصفهان فعالیت می کنند، اما خیابانهای اصفهان میتواند بهجای جولان خودروهای کهنه، شاهد حرکت تاکسیهای نو و ایمن باشد که با آرامشی سبز، مسافران را به مقصد میرسانند. کاهش آلودگی هوا، افزایش ایمنی، و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان و گردشگران، تنها گوشه هایی از دستاوردهایی است که نوسازی ناوگان تاکسیرانی اصفهان میتواند برای این شهر به ارمغان آورد.
سازمان تاکسیرانی شهرداری اصفهان حدود ۲۰ هزار راننده تحت پوشش خود دارد که با ۹ هزار دستگاه تاکسی در سطح شهر فعالیت میکنند.
محمد پرورش، مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری اصفهان است، با او در خصوص چالشهای اصلی تاکسیرانی و حمل نقل عمومی در اصفهان به گفت و گو نشسته ایم که ماحصل آن در ادامه می آید.
خبرنگار: چند درصد تاکسیها در اصفهان فرسوده هستند و نوسازی ناوگان اکنون در چه مرحله ای است؟
پرورش: با عرض سلام خدمت شما و مخاطبان گرامی. در زمان حاضر بیش از ۸۰ درصد ناوگان تاکسیرانی اصفهان فرسوده است و این برای خدمات رسانی به شهروندان مطلوب نیست. نوسازی و به روز رسانی خودروها دغدغه بسیاری از رانندگان نیز است و این موضوع را در دیدار با استاندار اصفهان هم مطرح کردند.
خودرو مهمترین عامل در ناوگان حمل و نقل درون شهری و حمل و نقل عمومی محسوب می شود و در صورتیکه خودروهای مطلوبی داشته باشیم خدمات بهتری می توانیم ارائه کنیم. راننده خودروی فرسوده ای که به طور دائم نیاز به تعمیرات دارد انگیزه ای برای خدمت به شهروندان نخواهد داشت و باید همه درآمد خود را صرف هزینه های خودرو کند.
خبرنگار: چه اقداماتی برای تحول و به روزرسانی ناوگان تاکسیرانی اصفهان باید انجام شود؟
پرورش: در این زمینه توقع و مطالبه چندانی از مجموعه ها و ارگانهای مختلف و بالادستی نداشتیم و صرف قراردادن تسهیلات ارزان قیمت در اختیار رانندگان محترم در سه سال گذشته می توانست ناوگان تاکسیرانی اصفهان را به روز کند، اتفاقی به هر دلیلی نیفتاد، اما اکنون این تسهیلات در دسترس رانندگان است.
خبرنگار: اکنون چه تسهیلاتی و حمایت هایی برای نوسازی ناوگان توسط سازمان تاکسیرانی در اختیار رانندگان قرار داده می شود؟
پرورش: قیمت هر خودرو طبق قرارداد منعقد شده، ۱۴ میلیارد ریال است، در حالی که قیمت آن در بازار ۱۵ میلیارد و ۶۵۰ میلیون ریال تعیین شده و با تخفیفی که شهرداری اصفهان دریافت کرده، قیمت نهایی برای رانندگان کاهش یافته است. برای تامین هزینه خرید تاکسی برقی، تسهیلاتی شامل ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال وام با بازپرداخت پنجساله در نظر گرفته شده است، علاوه بر این دولت و شهرداری اصفهان ۵ میلیارد ریال تسهیلات بلاعوض پرداخت میکنند و رانندگان تنها با پرداخت ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال میتوانند صاحب تاکسی برقی شوند. این طرح گامی مهم در راستای بهبود کیفیت هوای اصفهان و توسعه ناوگان حمل و نقل پاک است.
صریح و شفاف می گویم که اگر حمایت دولت، شورای اسلامی شهر و شهرداری نباشد نمیتوانیم چهره شهر را در حوزه حمل و نقل عمومی درون شهری تغییر دهیم. الزاما باید این حمایت ها انجام شود تا بتوانیم تحول چشمگیری در این رقم بزنیم. اگر حمایت های دولت و ارگان های مربوطه در این زمینه افزایش پیدا کند به طور قطع سرعت به روز شدن و متحول شدن ناوگان نیز افزایش پیدا خواهد کرد و شاهد خدمات مطلوب تری خواهیم بود.
خبرنگار: چه تعداد تاکسی برقی دیگر در آینده به ناوگان تاکسیرانی اصفهان اضافه خواهد شد؟
پرورش: سهم اصفهان در مرحله اول ۵۰ تاکسی برقی بوده است و ۵۰ خودرو اکنون فعال است. در مرحله دوم ۱۳۰ خودروی دیگر تا آخر خرداد به ناوگان اصفهان اضافه خواهد شد و در مجموع با ۱۸۰ خودروی برقی می توانیم خدمات خوبی به شهروندان ارائه دهیم.
بر اساس قراردادی که منعقد شده سهم شهرداری در بخش اول و سهم راننده در بخش دوم واریز شده است. فکر میکنم در آینده نزدیک شاهد شماره گذاری و ورود این ۱۳۰ خودرو به اصفهان خواهیم بود.
خبرنگار: استقبال شهروندان و مسافران از تاکسی های برقی چطور بوده است؟ آیا با اضافه شدن خودروهای برقی با ناوگان تاکسیرانی چهره حمل و نقل درون شهری اصفهان متحول خواهد شد؟
پرورش: مسافران گمان می کنند برای استفاده از تاکسی برقی باید هزینه زیادی بپردازند و این امر به دغدغه رانندگان و مسافران تبدیل شده است، درحالی که اینگونه نیست و بر اساس مصوبه شورای شهر، ۳۰ درصد افزایش مبلغ نسبت به سایر خودروها برای خودروهای برقی اعمال می شود در صورتیکه این مبلغ در شهر تهران ۸۰ درصد است.
البته این تاکسی ها به آرامی جای خود را در ناوگان حمل و نقل عمومی شهر باز میکنند، حرکت جدیدی آغاز شده که نیاز به فرهنگ سازیدارد و همه ما و به ویژه خبرنگاران و اصحاب رسانه و قلم باید به نقش تسهیلگری و فرهنگ سازی خود در این زمینه عمل کنیم.
از طرفی تغییر سبک زندگی باعث شده بیشتر مردم از تاکسی های اینترنتی استفاده کنند، برای براساس برنامه ریزی های صورت گرفته در آینده به سمتی خواهیم رفت که بتوانیم تاکسیهای برقی را برای ثبت سفارش در برنامه کاربردی (اپلیکیشن) مخصوصی قرار دهیم تا خدمات مطلوب و با کیفیتی با استفاده از تاکسی های برقی به مردم ارائه شود.
خبرنگار: برای افزایش شور و نشاط در بین خانوادهها و رانندگان تاکسی، چه اقداماتی توسط سازمان تاکسیرانی اصفهان انجام شده است؟
پرورش: شادی و نشاط خانواده تاکسیرانی برای ما از اهمیت ویژه ای برخوردار است. خانواده های این عزیزان در گذشته احساس ارج، قرب و شان چندانی نداشتند و از ابتدا این موارد را لمس کردیم. احساس کردیم که این کار نیاز به سیاست گذاری دارد تا خانواده ها به شغل پدر خود افتخار کنند. این ارزش گذاری و کرامت بخشیدن به سرمایه های اجتماعی برای ما خیلی مهم بود.
در مجموعه سازمان تاکسیرانی تمام تلاشمان این بود که شان، شخصیت و جایگاه اجتماعی درخور را به خانواده خدوم تاکسیرانی برگردانیم که همه این ها در نهایت خدمت رسانی مطلوب به شهروندان فهیم شهر اصفهان را به دنبال خواهد داشت.
خبرنگار: ویژه برنامه گردشگری «همسفر با تُ» هم در همین راستا برگزار شد؟
پرورش: ویژه برنامه گردشگری «همسفر با تُ» سفری یک روزه به کویر بود که در راستای همدلی و همافزایی خانواده تاکسیرانی، ارج نهادن به جایگاه تاکسیرانان و ترویج فرهنگ گردشگری، در قالب یک تور خانوادگی، تفریحی و گردشگری برگزار شد و امیدواریم الگویی برای سایر سازمانها، نهادها و انجیاوها شود.
۷۰۰ دستگاه خودروی تاکسی پلاک «ت» در برنامه «همسفر با تُ» در قالب یک کاروان از اصفهان به سمت شهر ورزنه حرکت کردند و بانوان چادر سفید شهر ورزنه به استقبال آنها آمدند؛ حضور در طبیعت، بازدید از تپههای شنی و استفاده از جاذبههای مجموعه گردشگری واحه بخشی از برنامههای این رویداد بود.
به گزارش ایرنا، از مجموع ۱۸ هزار دستگاه تاکسی در شهر اصفهان ۹ هزار تاکسی از نوع زرد رنگ و بیش از ۹ هزار دستگاه دیگر در حوزه سرویس مدارس و آژانسها مشغول فعالیت هستند.
۹ هزار دستگاه تاکسی زرد رنگ شامل تاکسیهای گردشی، خطی یا ویژه ترمینال، راهآهن و فرودگاه است که ۷۲۰۰ دستگاه معادل ۸۰ درصد از آن ها فرسوده و از رده خارج است.