مرتع، سفره معیشت عشایر فارس است+ فیلم

مرتع، سفره معیشت عشایر فارس است+ فیلم

 شیراز- ایرنا- مدیرکل امور عشایر فارس با اشاره به پیوند ناگسستنی مراتع و عشایر، گفت: عشایر نگهبانان واقعی مراتع‌اند، اگر مراتع را از دست بدهیم، نه‌تنها سفره معیشت عشایر بلکه امنیت غذایی کشور نیز به خطر می‌افتد.

به گزارش ایرنا، به مناسبت روز ملی مرتع و مرتعداری، همایشی با حضور اقشار مختلف مردم، بهره‌برداران، مسئولان محلی، استانی و ملی، کارشناسان و علاقه‌مندان به محیط‌زیست و منابع طبیعی، در مرکز آموزشی علی آباد کمین در شهرستان پاسارگاد برگزار شد.

هر روز، روز مرتع و عشایر است

عبدالحمید کریمی، مدیرکل امور عشایر فارس، در مراسم بزرگداشت روز ملی مرتع، با تأکید بر پیوند ناگسستنی میان زندگی عشایر و مراتع، گفت: هر روزی که به نام مرتع باشد، در حقیقت روز عشایر نیز هست؛ چراکه مرتع و عشایر دو جزء لاینفک‌اند.

وی با تبریک نام‌گذاری ۲۵ اردیبهشت به عنوان روز ملی مرتع و مرتعداری، افزود: امیداست این روز تنها در حد نام‌گذاری باقی نماند، بلکه به فرصتی برای توجه واقعی به ظرفیت‌های مراتع و معیشت جامعه عشایری تبدیل شود.

۷۵ درصد کارکرد مراتع در حفاظت از آب، خاک، اقلیم است

کریمی با اشاره به کارکردهای گسترده مراتع گفت: حدود ۵۲ درصد از سطح کشور را مراتع تشکیل می‌دهند. تنها ۲۵ درصد کارکرد این مراتع در تولید علوفه است و ۷۵ درصد دیگر، در ساختارهای زیربنایی چون حفظ منابع آب و خاک، کاهش فرسایش، تلطیف هوا و حفظ تنوع زیستی نقش دارند. توسعه اقتصادی، پایداری کشاورزی و امنیت غذایی هر کشور مستقیماً به حفظ منابعی همچون مرتع، جنگل، آب و خاک وابسته است و اگر نتوانیم این پایه‌های طبیعی را حفظ کنیم، امنیت غذایی کشور آسیب خواهد دید.

عشایر اصول مرتعداری را با کوچ حفظ کرده‌اند

وی در ادامه به نقش محوری عشایر در حفاظت از مراتع اشاره کرد و اظهار داشت: در بهره‌برداری از مراتع، دو گروه اصلی حضور دارند؛ یکی دامداران روستایی که ساکن هستند و دیگری دامداران عشایری که کوچ‌رو هستند. این عشایرند که با حرکت‌های منظم میان ییلاق و قشلاق، عملاً اصول فنی و سنتی مرتعداری را حفظ کرده‌ و معنای واقعی واژه مرتعداری را تفسیر کرده‌اند.

کریمی با انتقاد از عملکرد ضعیف برخی دستگاه‌های مسئول در سال‌های گذشته گفت: در ۴۵ سال گذشته، ما کارشناسان در انجام وظایف خود کوتاهی کرده‌ایم. اجازه دادیم بدون در نظر گرفتن اصول مرتعداری، میان‌بندها که بخش حیاتی چرخه کوچ هستند، از بین بروند و فشار غیرمنطقی بر مناطق ییلاقی و قشلاقی وارد شود. این در حالی است که میان‌بندها در واقع همان ایل‌راه‌ها و مسیرهای کوچ‌اند که نقش مهمی در پایداری اکولوژیکی دارند.

مدیرکل امور عشایر فارس تأکید کرد: ما امروز باید برای حفظ همین ایل‌راه‌ها و میان‌بندهای باقی‌مانده تلاش کنیم. اگر مرتع و پوشش گیاهی حفظ شود، آب‌وهوا نیز بهتر خواهد بود و شدت تغییرات اقلیمی کاهش می‌یابد.


در حفظ مراتع کوتاهی کرده‌ایم

وی خاطرنشان کرد: مراتع، سفره‌ی معیشت عشایر هستند. باید کمک کنیم این سفره روز به روز پربارتر شود. با استفاده از دانش بومی، برنامه‌ریزی علمی و اقدامات پیشگیرانه می‌توانیم بیابان‌ها را به سرزمین‌های سبز بدل کنیم. امیداست بیش از این شرمنده نسل‌های آینده نباشیم. نگذاریم آیندگان بگویند که کاش اجداد ما بیشتر از طبیعت محافظت کرده بودند. با همدلی، درایت و عمل، باید مراتع را حفظ و عشایر مولد کشور را حمایت کنیم.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها