فرهنگستان کدام کتاب‌ها را چاپ می‌کند؟

فرهنگستان کدام کتاب‌ها را چاپ می‌کند؟

 تهران- ایرنا- رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در تشریح سیاست‌های نشر این نهاد گفت: فرهنگستان کتاب‌هایی چاپ می‌کند که در چارچوب وظایف حاکمیتی این نهاد است.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، سرای کتاب در محل نیم‌طبقه شبستان مصلی امام خمینی(ره) امروز (جمعه، ۲۶ اردیبهشت) و همزمان با سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران میزبان کارشناسان و شماری از نویسندگان و محققان زبان و ادب فارسی و غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، حسن انوری، محمدرضا ترکی، محمود جعفری جزه و محمود عابدی اعضای فرهنگستان بود که برای رونمایی از ۱۷ اثر چاپ جدید فرهنگستان گرد آمده بودند.

این کتاب ها از گروه های مختلف فرهنگستان از جمله گروه ادبیات انقلاب اسلامی، ادبیات تطبیقی، تالیف شده و توسط فرهنگستان چاپ شده است.

حداد عادل در این مراسم گفت: سیاست ما در باب انتشارات این است که ما (فقط) ناشر نیستیم و از ناشران دولتی هم آسیب شناسی داریم. ناشران دولتی معمولا آسیب پذیر هستند و انضباط مشخصی ندارند. در فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتاب هایی کار می کنیم که در چارچوب وظایف ماست. فرهنگستان عهده دار وظایف حاکمیتی زبان فارسی است.

وی با طرح این سوال که فرهنگستان چه کتاب هایی چاپ می کند، به تشریح روند پذیرش و چاپ آثار در فرهنگستان پرداخت و گفت: شورایی مرکب از چند نفر از استادان فرهنگستان داریم که هیچ کتابی بدون بررسی در آن شورا چاپ نمی شود.

فرهنگستان کدام کتاب‌ها را چاپ می‌کند؟

آثار چاپ شده در فرهنگستان در پنج دسته

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در ادامه آثار چاپ شده در فرهنگستان را به چند دسته تقسیم کرد و اینطور برشمرد: یکی وظایف حاکمیتی مانند واژه‌گزینی، دسته دیگر کتاب های مرجع که نوشتن آنها طولانی‌مدت است، مانند دانشنامه زبان و ادب فارسی، دسته دیگر متون نظم‌ و نثر کهن (قبل از قرن ششم ه.ق) است که برای تحکیم زبان و ادب فارسی مهم است، دسته دیگر اسناد متعلق به چهره های موثر جریان های ادبی کشور است؛ مانند اسناد نیما که ۳۰ سال قبل از وراث خریداری شده و به تدریج چاپ می‌شود، دسته دیگر مقالات تحقیقی اعضای پیوسته و وابسته در موضوعات مهم است و دسته دیگر آثاری در کمک به گویش‌های محلی ایران است. همچنین دسته آخر هم کتاب هایی است که برای کارهای آموزشی و پژوهشی جنبه زیرساختی دارد؛ مانند ادبیات پایداری، ادبیات تطبیقی و ادبیات انقلاب اسلامی.

وی در پایان گفت که فرهنگستان در مدت ۳۰ سال ۳۰۰ جلد کتاب چاپ کرده است.

محمدرضا ترکی، استاد دانشگاه تهران و رئیس گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در این مراسم در توضیح کتاب مبانی ادبیات پایداری به عنوان یکی از آثار جدید فرهنگستان گفت: این موضوع یکی از خلاهای موجود بوده است، چون گرایشی به این اسم در مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی وجود دارد ولی متن مناسبی برای آن نوشته نشده است. این کتاب برای تدریس دو واحد درس ادبیات پایداری نوشته شده است.

وی افزود: ادبیات پایداری، حوزه بسیار گسترده ای است و هر جایی که مردم در برابر ستم ایستاده اند چنین ادبیاتی شکل گرفته و از نظر زمانی نیز بازه زمانی طولانی را در برمی گیرد. بنابراین یک نفر نمی تواند مبانی آن را تدوین کند و از قالب درسنامه برای تالیف این کتاب استفاده شده و برای تالیف آن مجموعه ای از مقالات را سفارش دادیم که در نهایت به شکل کتاب ارائه شد.

ترکی تاکید کرد: تعریف های مختلفی در مورد ادبیات پایداری وجود دار و هر کسی از ظن خود ادبیات پایداری را تعریف می‌کند، در این کتاب تعریف جامع، مانع علمی و پذیرفتنی ارائه داده ایم.

تهمینه عطایی کچویی مصحح کتاب بستان العارفین و تحفه المریدین از متون منثور نیز در این مراسم گفت: این کتاب در قرن پنجم توسط حکیم ابونصر خیر تالیف شده است و ۳۰۰ حکایت صوفیان را در بر می گیرد.

وی ادامه داد: گذشته از فواید زبانی به دلیل قرابت زیاد با عموم مردم و صوفیه از جهت زبانی، آداب و رسوم اهمیت هم دارد ولی اهمیت اصلی آن به دلیل حکایت صوفیان است. بر اساس مقدمه موجزی که مولف روی کتاب نوشته است، کتاب ۲۵ باب دارد و نویسنده در مقدمه در مورد انگیزه طرح کتاب و ابواب کتاب سخن گفته است.

در پایان این مرسم چاپ نخست کتاب‌های مختلف فرهنگستان زبان و ادب فارسی از جمله دانشنامه زبان و ادب فارسی، صحبت آن مونس جان، مجموعه واژه های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی، کلیات رفیع الدین لنبانی و دیوان رفیع‌الدین لنبانی، از غریب من (جلد سوم از اشعار نیما یوشیچ)، فرهنگ واژه های مصوب فرهنگستان، هزار واژه مهندسی محیط زیست و انرژی، هزار واژه حمل و نقل دریایی، سیر مرثیه سرایی در ایران، معیار الاشعار، النحو الهندی و نحو العربی، مبانی ادبیات پایداری، معیار الاشعار، فرهنگ واژه‌های مصوب فارسی و بستان العارفین و تحفه المریدین فرهنگستان رونمایی شد.

به گزارش ایرنا، سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی(ره) در حال برگزاری است. هم‌زمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقه‌مندان مهیا کرده است.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها

از بین اخبار