به گزارش خبرنگار ایرنا، نشست اصلی و سالانه گروه چشم انداز راهبردی روسیه - جهان اسلام که امسال انور ابراهیم نخستوزیر مالزی را به عنوان میهمان ویژه دعوت کرده است، روز جمعه همزمان با سومین روز «کازان فروم ۲۰۲۵» با حضور معاون نخستوزیر روسیه، رئیس جمهوری تاتارستان و دیگر مقامات روس و همچنین صاحبنظران و مقامات فرهنگی از کشورهای اسلامی آغاز به کار کرد.
در آیین آغاز به کار این نشست، پیام ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری فدراسیون روسیه قرائت شد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید شهریاری، دبیرکل محترم مجمع تقریب مذاهب اسلامی و کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه به نمایندگی از کشورمان در این نشست حضور دارند.
این نشست یکی از حدود ۲۰۰ نشست تخصصی است که در حاشیه کازان فروم ۲۰۲۵ در حال برگزاری است.
آغاز به کار نمایشگاه صنعت حلال روسیه با قرائت قرآن
نمایشگاه صنعت حلال روسیه به عنوان ویترینی از محصولات و خدمات ۱۲ کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران در آیینی با قرائت آیاتی از قرآن کریم در شهر کازان به صورت رسمی آغاز به کار کرد.
آیین گشایش رسمی نمایشگاه صنعت حلال روسیه روز پنجشنبه با حضور مارات خوسنولین معاون نخستوزیر روسیه و رستم مینیخانوف رئیس جمهوری تاتارستان این کشوربرگزار شد و طی آن شیخ حضرت کامل سمیعولین رئیس اداره امور معنوی مسلمانان این جمهوری، آیاتی از قرآن کریم را تلاوت کرد.
مینیخانوف رئیس جمهوری تاتارستان روسیه در این آیین گفت که نمایشگاه بینالمللی صنعت حلال روسیه، تقریبا تمام حوزههای اقتصادی از غذا و تغذیه گرفته تا فناوری اطلاعات و کالاهای مصرفی را در بر میگیرد.
در این نمایشگاه، نمایندگانی از شرکتهای ایرانی و همچنین میربیزینس بانک – بانک روسی که همه سهام آن متعلق به بانک ملی ایران است- با برپایی غرفههایی به معرفی محصولات و خدمات خود پرداختهاند.
کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه عصر پنجشنبه از این نمایشگاه و غرفههای ایرانی بازدید کرد.
چشمنوازی اصفهان
یکی از جلوههای چشمنواز این نمایشگاه برای ایرانیان، مشاهده آثاری از نقاشان روس درباره ایران است که در میان آثار، جلب توجه میکند.
در زمان ورود به سالن شماره ۳ نمایشگاه بینالمللی صنعت حلال روسیه، تابلوی نقاشی میدان بزرگ امام (نقش جهان) شهر اصفهان چشمنوازی میکند؛ در ماههای گذشته، اصفهان و کازان، پیمان خواهرخواندگی امضا کردهاند. پیش از این، طی دهههای گذشته شهرهای شیراز و کازان نیز با یکدیگر خواهرخوانده شدهاند.
دیدار سالانه با سفرای کشورهای اسلامی
جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو شامگاه پنجشنبه به همراهی جمعی از سفرای کشورهای اسلامی در نشستی با رستم مینیخانوف رئیس جمهوری تاتارستان و رئیس کارگروه چشم انداز راهبردی روسیه-جهان اسلام حضور یافت.
رئیس جمهوری تاتارستان روسیه در این نشست بر اهمیت تقویت ارتباطات فدراسیون روسیه با جهان اسلام تأکید کرد. در ادامه نشست نیز برخی از سفرای کشورهای اسلامی به طرح دیدگاههای خود پرداختند.
جلالی سفیر کشورمان در روسیه در سخنانی در این نشست گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران با روسیه در حال ارتقا است.
وی افزود: در اوایل سال ۲۰۲۵، معاهده جامع مشارکت راهبردی را امضا کردیم که مجالس روسیه آن را تصویب کردند، مجلس شورای اسلامی هم در آینده نزدیک این معاهده را تصویب خواهد کرد.
جلالی با بیان اینکه روابط ایران و روسیه در حال ارتقا هست و معاهده جامع را اول سال امضا کردیم و مجالس روسیه تصویب کردند و همچنین در بحث تجاری مصمم هستیم که روابط خودمان را افزایش دهیم.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه خاطرنشان کرد: امروز که اینجا گرد آمدیم، اولین روزی است که موافقنامه تجارت آزاد بین اوراسیا و جمهوری اسلامی ایران عملیاتی شده و این فرصتی را فراهم می کند تا روابطمان را گسترش دهیم و هدفگذاری کرده که بتواند روابط خودش را گسترش دهد.
وی با بیان اینکه جمهوری تاتارستان به عنوان یک جمهوری مسلماننشین و دارای ظرفیتهای بالا، برای ما دارای اولویت و اهمیت هست، ابراز امیدواری کرد که با حضور سرکنسولگری ما در کازان و هیاتهایی که سالهای بعد به کازان میآیند، تعاملات ایران و جمهوری تاتارستان در حوزه اقتصادی گسترش بیشتری پیدا کند.
حضور ۱۰ هیأت از ایران
به گفته سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در کازان روسیه، حدود ۱۰ هیأت از کشورمان در رویداد کازان فروم ۲۰۲۵ حضور یافته اند.
داود میرزاخانی در گفت و گو با ایرنا افزود: دبیرکل مجمع تقریب مذاهب، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رئیس رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، نمایندگانی از شرکت مپنا، دانشگاه فرهنگ و استانداری اصفهان و رئیس سازمان نقشهبرداری کشور از جمله مقامات و هیأتهایی هستند که از ایران، راهی کازان شدهاند؛ همچنین نماینده سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) نیز در نشست تخصصی رسانهای این اجلاس شرکت میکند.
سرکنسول ایران در کازان گفت: کازان به عنوان پل ارتباطی روسیه و جهان اسلام معرفی شده است و سالها رستم مینیخانوف رئیس جمهوری تاتارستان روسیه با حکم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور، این مأموریت را برعهده دارد.
وی درباره اهمیت حضور هیأتهای کشورمان در این اجلاس خاطرنشان کرد: کازان فروم از مهمترین سازوکارهای پیشبرنده برای روابط ما با روسیه است.
وی یادآور شد: از سال ۲۰۰۵ میلادی، روسیه به عنوان عضو ناظر در سازمان همکاری اسلامی پذیرفته شده است و اکنون این کشور حدود ۱۴۰ میلیون نفری که حدود ۳۰ میلیون نفر از جمعیت آن مسلمان هستند، به دنبال عضویت کامل و دائم در این سازمان است.
تفاهمنامه دانشگاه آزاد با آکادمی علوم تاتارستان روسیه
بنا بر گزارش دیگری، محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، در نشست تخصصی با عنوان "تسریع توسعه علم دیجیتال: هوش مصنوعی در شیمی، فیزیک و زیستشناسی" از رویدادهای کازان فروم سخنرانی کرد.
این نشست تخصصی با عنوان "تسریع توسعه علم دیجیتال: هوش مصنوعی در شیمی، فیزیک و زیستشناسی" در چارچوب رویداد بینالمللی «کازان فروم ۲۰۲۵» در مرکز نمایشگاهی «کازان اکسپو» با هدف بررسی نقش فناوریهای نوین، بهویژه هوش مصنوعی در تسریع فرایندهای پژوهشی و توسعه علم در حوزههای علوم پایه برگزار شد.
در حاشیه این رویداد، تفاهمنامه همکاری علمی بین آکادمی علوم تاتارستان و دانشگاه آزاد اسلامی به امضا رسید.
این تفاهمنامه را طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و ریفکات مینیخانوف رئیس آکادمی علوم جمهوری تاتارستان امضا و طرفین بر گسترش همکاریهای دوجانبه تأکید کردند.
شانزدهمین مجمع بینالمللی اقتصادی روسیه – جهان اسلام روز چهارشنبه آغاز به کار کرد، رویدادی که از منظر روسها، رویکرد بسترسازی توسعه همکاریهای مسکو با کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی را دارد.
یکی از رویدادهای اصلی روز اول این اجلاس، افتتاح «بازار حلال کازان» بود که در محوطه پارک کشاورزی-صنعتی این شهر برپا شده است. در آیین آغاز این رویداد، معاون وزیر تجارت ترکیه و یک مقام تجاری هماهنگکننده کشورهای حوزه جنوب خلیج فارس حضور داشتند.
در این نمایشگاه، ۱۵۰ شرکت از ۹ کشور شامل روسیه، ایران، ترکیه، هند، پاکستان، قرقیزستان، قزاقستان، افغانستان و امارات متحده عربی و ۱۶ منطقه فدراسیون روسیه حضور یافتهاند.
یکی دیگر از رویدادهای کازان فروم، مسابقات بینالمللی سرآشپزهای جوان کشورهای اسلامی است که با حضور نمایندگان ۱۶ کشور از جمله ایران در حال برگزاری است.
هفتمین جشنواره مُد لباسهای پوشیده نیز شامگاه سهشنبه با حضور هشت طراح لباس از روسیه و ۶ کشور اسلامی برگزار شد. برندهای لباس ایرانی در این رویداد مشارکت نداشتند.
نمایشگاه دیگری نیز با عنوان بازار املاک بینالملل در ساختمان دیگری از این مجموعه نمایشگاهی برپا شده است.
این نمایشگاه همچنین با حضور شرکتهای معماری، تولیدکنندگان مصالح ساختمانی و پلتفرمهای دیجیتال که راهکارهای نوآورانهای را در تمام زمینههای ساخت و ساز به نمایش میگذاشتند، تکمیل شد. یکی از اینها نمونه اولیه یک ربات شهری بدون سرنشین برای تمیز کردن خیابانها و نظارت بر نظم در خیابانهای شهر بود.