به گزارش خبرنگار ایرنا با وجود ظرفیتهای مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در گناباد، شوراهای اسلامی مناطق شهری و روستایی این شهرستان نتوانسته اند به وظیفه خود در شناسایی درآمدهای پایدار شهرداری ها و دهیاریها از طریق مشارکت مردم و سرمایه گذاران در فرآیند عمران و رونق اقتصادی به شکل موثر عمل کنند.
تمرکز بر درآمدهای ناپایدار از جمله عوارض فروش تراکم، عوارض تخلفات ساختمانی و جرایم کمیسیون ماده ۱۰۰ شاید در ابتدا درآمدهای شهرداریها را افزایش دهد ولی در بلند مدت و در زمانهای رکود و بحران، شهرداریها را با معضل رو به رو می کند و دستیابی به توسعه پایدار شهرها را ناممکن می سازد.
این در حالی است که بهره گیری از ظرفیتها و تجربیات نخبگان و اعضای ادوار مختلف شوراهای اسلامی رهتوشه مهمی برای مدیران عمران شهری گناباد به شمار می رود از این رو در هفته شوراهای اسلامی (نهم تا ۱۶ اردیبهشت) با کمک تعدادی از اعضای ادوار شوراهای اسلامی شهر گناباد ظرفیتهای این شهر برای کسب درآمد پایدار مرور شده است.
بیشتر بخوانیم:
فرماندار گناباد: شوراهای اسلامی از دخالت در امور اجرایی بپرهیزند
شهرداری گناباد هزار میلیارد ریال طلب معوقه دارد
ضعف شوراهای اسلامی گناباد در جلب درآمدهای پایدار شهری
شوراهای اسلامی بهعنوان یکی از ارکان اصلی حکمرانی محلی، نقش مهمی در بهبود مدیریت شهری ایفا میکند و با سیاستگذاری، نظارت و مشارکتجویی، میتواند تاثیر مستقیمی بر کیفیت زندگی شهروندان، توسعه پایدار، و افزایش کارایی خدمات شهری داشته باشد.
در «قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداری ها و دهیاری ها» که در یکم تیرماه ۱۴۰۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است شهرداری ها و دهیاری ها می توانند در چهارچوب قوانین و مقررات از انواع ابزارهای تأمین منابع مالی و روشهای اجرایی مناسب برای اجرای طرحهای مصوب شهری و روستایی و طرحهای سرمایه گذاری و مشارکتی با پیش بینی تضامین کافی استفاده کنند.
هر اندازه مشارکت های مردم در سرمایه گذاری های عمرانی اقتصادی و عمران شهری بیشتر افزایش یابد به همان نسبت اعتبارات شهرداری ها و دهیاری ها برای توسعه و عمران افزایش می یابد و همه مردم از نتایج آن در ارایه خدمات بهره می برند.
عضو دوره پنجم شورای اسلامی شهر گناباد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا کمبود امکانات رفاهی و تفریحی این شهرستان را یادآور شد و یکی از ملزومات مهم برای جلب درآمد پایدار شهری را جلب سرمایه گذار برای راه اندازی شهربازی تفریحی برشمرد.
سید علی اکبر آقایی شهری با اشاره به فقدان توجه کافی به این مساله در سالهای گذشته افزود: شورای اسلامی دوره ششم گناباد باید با هم افزایی بیشتر بین مدیران شهری و جلب سرمایه گذار و مشارکت مردم، ضمن توسعه کمی و کیفی امکانات تفریحی و رفاهی برای تحقق درآمد پایدار شهرداریها گام بردارد.
سعید فولادی یکی از اعضای دوره ششم شورای اسلامی گناباد هم با اشاره به ناکامی شوراهای اسلامی برای جلب درآمد پایدار عمرانی شهرداریها افزود: شوراها باید با برنامه ریزی هدفمند ظرفیتهای مغفول و بالقوه را در مسیر عمران و توسعه شناسایی و با جلب مشارکت سرمایه گذاران این درآمدها را افزایش دهند.
رییس دوره پنجم شورای اسلامی گناباد نیز گفت: مدیریت شهری موفق نیازمند مشارکت فعال شهروندان و بخش خصوصی است و شوراهای اسلامی شهرها میتوانند از طریق ایجاد سازوکارهای تعامل مردمی، مانند جلسات عمومی نظرات و نیازهای شهروندان را در تصمیمگیریها لحاظ کنند.
سید حسین پور هاشمی تاکید کرد: شوراهای اسلامی گناباد باید با فراهم کردن شرایط مناسب برای سرمایهگذاری زمینه ورود بخش خصوصی به طرحهای شهری را افزایش دهند.
بیشتر بخوانیم:
نخستین نیروگاه خورشیدی حوزه صنایع کشور در گناباد وارد مدار شد
یک نیروگاه خورشیدی در گناباد به بهرهبرداری رسید
ساخت نیروگاه خورشیدی ظرفیت مهم درآمد پایدار شهری گناباد
استفاده از انرژی های تجدیدپذیر یکی از راهکارهای موثر در کاهش ناترازی برق است، موضوعی که کارشناسان بر آن اتفاق نظر دارند و بر این اساس دولت چهاردهم از ابتدای آغاز به کار یکی از اولویت های خود را توسعه این نوع انرژی در کشور قرار داد و از همان روزهای ابتدایی شروع کار دولت، «محمدرضا عارف» معاون اول رییس جمهوری در نشستی با وزیر نیرو و مدیران بانکی، بر ایجاد کارگروهی برای رفع موانع توسعه تجدیدپذیرها تاکید کرد.
یکی از اعضای دوره سوم شورای اسلامی گناباد ایجاد و توسعه نیروگاههای خورشیدی را راهکار مهمی برای کاهش مشکلات و ناترازی تامین برق برشمرد و گفت: این شهرستان با توجه به روزهای زیاد آفتابی در طول سال، توان خاصی در این زمینه دارد.
جواد روحانی افزود: اعضای دوره کنونی شورای اسلامی گناباد باید به جلب سرمایه گذاران برای ایجاد نیروگاه خورشیدی و مشارکت آنها در فرآیند توسعه به عنوان یکی از مولفه های مهم درآمد پایدار شهرداری ها توجه خاص داشته باشند.
این استاد دانشگاه آزاد اسلامی گناباد گفت: بر اساس اعلام نظر سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق کشور این شهرستان ظرفیت راه اندازی سه نیروگاه خورشیدی بزرگ با ظرفیت ۱۵۰ مگاوات را دارد و هر کدام از این نیروگاهها سالانه چهار هزار میلیارد ریال و در مجموع ۱۲ هزار میلیارد ریال درآمد پایدار برای گناباد به همراه دارند.
روحانی توجه بیشتر شوراهای اسلامی و مسوولان گناباد برای جلب سرمایه گذاران و راه اندازی نیروگاههای خورشیدی را خواستار شد.
وی کمبود مخازن ذخیره سازی آب آشامیدنی گناباد را یادآور شد و افزود: ظرفیت مخازن این شهرستان ۳۰ هزار متر مکعب است که با توجه به افزایش مصرف در زمانهای اوج مانند تابستان جوابگوی نیاز نیست.
روحانی اهتمام بیشتر مسوولان ذیربط و شوراهای اسلامی برای ساخت و توسعه کمی و کیفی مخازن آب در شهرستان گناباد را خواستار شد.
رییس دوره پنجم شورای اسلامی شهر گناباد نیز سرمایه گذاری برای راه اندازی نیروگاهها و پنل های خورشیدیرا به عنوان یکی از رویکردهای دولت چهاردهم و از نیازهای مهم این شهرستان دانست.
سید حسین پور هاشمی گفت: شوراهای اسلامی باید با شناسایی ظرفیتهای بالقوه گناباد و پیگیری پرداخت تسهیلات به متقاضیان و مشارکت سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این بخش ضمن کاهش مشکلات ناترازی تامین برق برای شهرداری ها و دهیاریها منابع پایداری رقم بزنند.
بیشتر بخوانیم:
۱۷ درصد وسعت گناباد و شهرهای توابع آن مشمول بازآفرینی شهری قرار گرفت
تخصیص ۳۵۰ تن قیر رایگان برای طرح بازآفرینی شهری گناباد
بازآفرینی شهری راهکار مهم دیگر درآمد پایدار شهرداریها
فرسودگی ۸۰ درصد بافت مسکونی شهری گناباد، اجرای طرح های بازآفرینی شهری را به منظور توسعه و عمران این شهرستان جنوبی خراسان رضوی ضروری کرده است.
در اجرای طرح بازآفرینی شهری تلاش می شود تا با مشارکت شهروندان با احیای بافتهای فرسوده شهری، حیات اجتماعی و رونق اقتصادی به این مناطق باز گردانده شود.
محلات طرح بازآفرینی شهری گناباد در سال ۱۳۸۶ با ۱۳۵ هکتار بافت فرسوده و ناکارآمد به تصویب کمیسیون ماده پنج استان خراسان رضوی رسید که در سال ۱۳۹۴ محدوده بافت تاریخی گناباد به وسعت بیش از ۱۴۴ هکتار ابلاغ و در سال ۱۳۹۷ با گسترش بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری، پهنه ای با گستره ۳۶۴ هکتار به تصویب این کمیسیون استانی رسید.
از مجموع ۲ هزار و ۶۳۰ هکتار از وسعت شهرهای «گناباد، کاخک، بیدخت و روشناوند» در ۴۶۷ هکتار، امسال معادل ۱۷ درصد آن در قالب طرح بازآفرینی شهری و احیای بافت های فرسوده شهری در حال اجراست.
رییس اداره راه و شهرسازی گناباد در این ارتباط گفت: طرح بازآفرینی شهری در سه بخش «بافتهای ناکارآمد، تاریخی و سکونتگاههای غیر رسمی»اجرا می شود و شامل فعالیت هایی نظیر کف سازی معابر، احداث دیوار ساحلی، توسعه و احداث پارکها و فضای سبز شهری و تغییر سیما و منظر شهری است.
سعید خواجه افزود: در این راستا با مشوقهایی نظیر تخفیف ۵۰ درصدی صدور پروانه های ساختمانی، پرداخت تسهیلات بانکی با بهره کم و اعطای تراکم تشویقی برای جلب مشارکت مردم تلاش می شود.
وی ادامه داد: توسعه و عمران مطلوب و عدالت اجتماعی خدمات شهری در مناطق مختلف نیازمند اجرای طرح بازآفرینی شهری است و برخورداری همه مناطق شهری از امکانات فرهنگی، آموزشی و تفریحی از طریق ایجاد مشوق ها برای مالکان بناهای مشمول این طرح موجب تمرکز زدایی در ارایه خدمات بهداشتی و درمانی و تجاری می شود.
احداث هفت پل با مشارکت مردم در گناباد
رییس شورای اسلامی گناباد یکی از اقدامات مهم برای جلب مشارکت مردم در فرآیند عمران شهری را احداث هفت پل با اعتبار ۱۴۰ میلیارد ریال برای کاهش خسارتهای بروز سیلاب و بازگشایی و نوسازی معابر ذکر کرد.
مهدی صفاری پیگیری، خرید و نصب کارخانه صنایع بتنی جهت ایجاد درآمد پایدار ، اجرای طرح مشارکتی در محلات مختلف با مشارکت شهروندان، اجرای مبلمان شهری ، تجهیز ناوگان موتوری و آماده سازی سایت های مسکن ملی را از دیگر اقدامات انجام شده در دوره ششم (فعلی) شورای اسلامی شهر گناباد ذکر کرد.
گروههای اندیشهورز برای توسعه گناباد هم صدا شدند
بهره گیری از نظرات نخبگان و صاحب نظران نقش مهمی در اجرای طرحهای عمران شهری و وظایف شوراهای اسلامی دارد.
کارگروه اندیشهورز شورای اسلامی شهرستان گناباد با هدف بهرهگیری از ظرفیت نخبگان و اساتید دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی و سازمان های مردم نهاد برای توسعه و رونق اقتصادی و رفع مسائل و مشکلات این شهرستان سال گذشته کار خود را آغاز کرد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی گناباد گفت: برای توسعه مطلوب این شهرستان باید چشم انداز و اسناد بالادستی حداکثر تا افق سال ۱۴۰۷ تدوین شود.
دکتر عبدالجواد خواجوی مقدم از جمله مزایای تدوین سند راهبردی توسعه گناباد را سازمان یافتگی برنامه ها و جهت دهی فعالیتهای بخش های مختلف در راستای اهداف برنامه توسعه و بهرهگیری بیشتر از ظرفیت بخش خصوصی و نخبگانی برشمرد.
وی اضافه کرد: در این برنامه توسعه باید به توان حوزههای گردشگری، معادن، آب، آموزش عالی، شرکتهای دانش بنیان و پزشک خانواده و نظام ارجاع توجه شود.
یکی دیگر از اساتید دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی گناباد هم گفت: در بیانیه گام دوم انقلاب که در سال ۱۳۹۷ توسط رهبر معظم انقلاب تدوین شده، چشم انداز توسعه بخشهای مختلف تا ۴۰ سال آینده ترسیم شده و باید با توجه به رویکردهای این بیانیه و در قالب گروه های اندیشه ورز و بهرهگیری از ظرفیت نخبگان و گفتمانسازی رفع موانع موجود، بستر توسعه هموار شود.
علی اکبری افزود: توسعه اقتصادی شهرستان گناباد نیازمند افزایش تصدی گریهای مردمی و جوانان و حمایت از فعالان این بخش هاست.
رییس شورای اسلامی شهرستان گناباد نیز هدف اصلی کارگروه اندیشه ورز توسعه این شهرستان که متشکل از اساتید دانشگاه ها و نمایندگان سازمان های مردم نهاد است را تدوین برنامه چشم انداز توسعه گناباد ذکر کرد.
رضا مقیمی کاخکی ادامه داد: ظرفیت ها و مسایل و مشکلات پیش روی توسعه شهرستان گناباد در قالب کارگروههای اندیشه ورز به صورت هفتگی و تخصصی مورد بررسی قرار میگیرد.