سیاست‌های تجاری ترامپ و تضعیف جایگاه دلار؛ آیا یورو جایگاه ارز غالب را می‌گیرد؟

سیاست‌های تجاری ترامپ و تضعیف جایگاه دلار؛ آیا یورو جایگاه ارز غالب را می‌گیرد؟

 تهران- ایرنا- به‌دنبال سیاست‌های تجاری غیرقابل پیش‌بینی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا که سبب تضعیف جایگاه «دلار» شده‌است، برخی کارشناسان این وضعیت را فرصتی مناسب برای «یورو» دانسته‌اند تا ارز غالب جهانی را تحت‌الشعاع قرار دهد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از نشریه نیوزویک، ازآنجاکه مقامات اروپایی شاهد نگرانی‌ها در مورد وجهه دارایی‌های مالی ایالات متحده هستند، این وضعیت را فرصتی مناسب برای جذب سرمایه‌گذار می‌دانند.

این نشریه آورده است: تغییرات و لرزه هایی که ترامپ در سیستم تجارت جهانی به وجود اورده، دیدگاه ها در مورد دلار به عنوان ارز غالب را تغییر داده است. هرچند هیجان بازار پس از آنکه ترامپ از تهدیدهای اخراج جروم پاول رئیس فدرال رزرو دست برداشت و اسکات بسنت وزیر خزانه داری تلاش کرد تا به مقامات خارجی این اطمینان را در مورد انعقاد توافق های تجاری بدهد.

اما بسیاری از مقامات اروپایی که هفته گذشته در نشست‌های صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی در واشنگتن شرکت داشتند، نسبت به از بین رفتن عدم قطعیت سیاست تجاری ترامپ دستکم در کوتاه مدت تردید داشتند. آنها در این نشست ها اعلام کردند که ماهیت غیرقابل پیش‌بینی رویکرد دولت ترامپ در تعیین سیاست به راحتی فراموش نخواهد شد و از همین رو معتقد هستند که ظرفیت های لازم برای جذب سرمایه‌گذاران به سمت دارایی‌های اروپایی، از یورو گرفته تا بازار اوراق قرضه وجود دارد.

والدیس دامبروسکیس کمیسر اقتصادی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه در حاشیه جلسات صندوق بین‌المللی پول گفت: «ما شاهدیم که ثبات، قابلیت پیش‌بینی‌ و احترام ما به حاکمیت قانون یک نقطه قوت است. ما در حال حاضر شاهد تمایل سرمایه‌گذاران بیشتری به سمت دارایی های حوزه یورو هستیم».

نیوزویک در ادامه بزرگترین نشانه این امر را سرازیر شدن سرمایه‌ها به سمت اروپا دانسته و استدلال کرده است که از ابتدای آوریل (فروردین)، ارزش یورو ۵.۴ درصد در برابر دلار افزایش یافته و به بالای ۱.۱۳ دلار رسیده است که بالاترین میزان از اواخر سال ۲۰۲۱ است.

اما سیاست‌گذاران و سرمایه‌گذاران این سوال را مطرح کرده‌اند که آیا جهش اخیر یورو و سایر دارایی‌های مربوط به آن در کوتاه مدت برطرف می شود یا آغاز یک روند بلندمدت است که در آن یورو به طور جدی نقش دلار را به عنوان ارز غالب جهان تحت الشعاع قرار می‌دهد.

کریستین جی فوربس اقتصاددان موسسه فناوری »ماساچوست» در مصاحبه‌ای خاطرنشان کرد: «اشتیاق زیادی در مورد اروپا وجود دارد.»

وی افزود: «هیجان موجود در مورد یورو یادآور تاسیس این ارز در سال ۱۹۹۹ است که برخی از اقتصاددانان و سیاست‌گذاران احتمال جایگزینی آن را با دلار مطرح کردند. کمااینکه در سال های نخست نیز چنین چیزی را شاهد بودیم، اما بعدها یورو دچار بحران شد و با وجود یک اتحادیه پولی متشکل از ۱۲ عضو، از جمله آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا، این منطقه از نظر سیاسی یکدست نشد و اعتماد به ارز آن را تضعیف کرد».

نویسنده مطلب یادآور شده است که یورو اکنون در ۲۰ کشور عضو استفاده می‌شود و حدود ۲۰ درصد از ذخایر ارزی بانک‌های مرکزی جهان را تشکیل می‌دهد، رقمی که در دو دهه گذشته تغییر بسیار اندکی داشته است. ۳۰ درصد از صادرات جهانی به یورو و بیش از ۵۰ درصد آن به دلار انجام می‌شود.

فوربس نیز با اعلام همین موارد نتیجه گیری کرد که گمانه‌زنی‌ها در مورد ارز غالب جدید باید «با احتیاط» انجام شود. هرچند وی تاکید کرد که یورو از شتاب بیشتری نسبت به سایر ارزها برخوردار است.

دارایی‌های امن‌تر

از دیدگاه سرمایه‌گذاران، امیدوارکننده‌ترین تحول جدید، چشم‌انداز انتشار نزدیک به یک تریلیون یورو بدهی دولتی اضافی توسط آلمان است که به عنوان اوراق قرضه شناخته می‌شود و امن‌ترین دارایی‌های یورو بشمار می‌رود.

دولت های محافظه کار آلمان سال‌هاست که عرضه اوراق قرضه را محدود کرده اند، اما پارلمان این کشور ماه گذشته محدودیت‌های استقراضی تحت عنوان «ترمز بدهی» را تغییر داد تا به دولت اجازه دهد صدها میلیون یورو برای سرمایه‌گذاری در ارتش و زیرساخت‌ها قرض بگیرد.

کریستالینا جورجیوا مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول در همین زمینه گفت: «اروپا به خاطر محرک مالی آلمان خوشحال است و این می تواند اعتمادساز باشد».

راهی طولانی و دشوار

کلاز کنوت رئیس بانک مرکزی هلند در نشست اخیر صندوق بین الملی پول در واشنگتن گفت از «تردید در مورد استفاده بین‌المللی از یورو، به احتیاط» رسیده است.

وی افزود: «قدرت خارجی یورو بازتابی از قدرت داخلی در اروپا است و دولت‌ها باید برای افزایش این قدرت، اقدامات بیشتری انجام دهند».

این مقام اروپایی اضافه کرد: قانونگذاران باید یک بازار سرمایه واحد ایجاد کنند که عبور پول از مرزهای اروپا را آسان‌تر کند. ما هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن در اروپا داریم.»

همزمان آلفرد کرامر مدیر بخش اروپایی صندوق بین‌المللی پول، نسبت به درک نادرست از تغییرات اخیر و تمایل به سمت یورو هشدار داد و گفت «حرکت به سوی استثناگرایی اروپایی راه طولانی و دشواری است».

وی افزود: «منطقه یورو به تغییرات ساختاری بسیار بیشتری نیاز دارد تا بخش تجاری پویاتری را فراهم کرده و در آن شرکت‌ها بتوانند به بازارهای بزرگتر و منابع سرمایه بیشتری دسترسی پیدا کنند».

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها