به گزارش روز سهشنبه ایرنا، پاکستان و رواندا وعده تقویت همکاریهای دوجانبه را در حوزههای مختلف از جمله تجارت، دفاع، فناوری و دیپلماسی و همچنین ایجاد یک مشارکت سودمند برای دوطرف و بهرهبرداری از طرفیت بالقوه رشد مناسبات دادند. روابط دوجانبه در جریان دیدار و گفتوگوهای مفصل روز دوشنبه بین سناتور «محمد اسحاق دار» معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان و «اولیویه ژان پاتریک اندانگریهی» وزیر امور خارجه و همکاریهای بینالمللی رواندا مورد بحث و بررسی قرار گرفت. وزیر امور خارجه رواندا روز دوشنبه برای یک سفر رسمی دو روزه وارد اسلامآباد شد.
بنا به گزارش «دیلی تایمز»، وزیر امور خارجه پاکستان پس از امضای یک یادداشت تفاهم همکاری با همتای رواندایی گفت که پاکستان اهمیت زیادی برای روابط با رواندا قائل است. وی گفت پاکستان بازار خوبی برای محصولات رواندا است و از جمله بزرگترین واردکنندگان چای از رواندا به شمار میرود و بطور فعال درصدد افزایش واردات محصولات دیگر از جمله قهوه، آووکادو، حبوبات و محصولات گلخانهای از رواندا است. اسحاق دار افزود که محصولات صادراتی پاکستان مانند دارو و لوازم پزشکی، منسوجات، برنج و کالاهای ورزشی ظرفیت بالقوه خوبی برای ورود به بازار رواندا دارند.
معاون نخست وزیر پاکستان همچنین با اشاره به ظرفیت بالقوه بزرگ برای همکاری دو کشور در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات، تاکید کرد که اسلامآباد مشتاق همکاری و مشارکت با «کیگالی» در زمینه تحول دیجیتالی، دولت الکترونیک و سکوها (پلتفرمهای) نوآوری برای جوانان است. وی تاکید کرد که پاکستان مشتاق ادامه تعامل و همکاری با شرکتهای رواندایی از جمله از طریق حضور در «کنفرانس و نمایشگاه توسعه تجاری پاکستان - آفریقا» در «آدیسآبابا» (پایتخت اتیوپی) در ماه مه سال جاری میلادی (اردیبهشت - خرداد ۱۴۰۴) است.
وزیر امور خارجه رواندا روز دوشنبه همچنین با «جام کمال خان» وزیر بازرگانی پاکستان دیدار و گفتوگو کرد. دو طرف در این دیدار همکاریهای دوجانبه در بخش تجارت، سرمایهگذاری، گردشگری و توسعه صنعتی را مورد بحث و بررسی قرار دادند. روزنامه «نیشن» پاکستان در این خصوص گزارش داد: این دیدارها نشان دهنده علاقهمندی فزاینده پاکستان به بازارهای آفریقایی و عزم اسلامآباد برای توسعه مشارکتهای معنادار اقتصادی در سرتاسر قاره آفریقا است.
تلاش پاکستان برای جذب گردشگران آفریقایی
«جام کمال خان» در دیدار وزیر خارجه رواندا بر تعهد پاکستان به تقویت روابط با رواندا تاکید و خاطرنشان کرد که ظرفیت بالقوه بزرگی برای همکاری در بخشهای مهمی مانند کشاورزی، خدمات، تولید خودرو (شامل دوچرخه، موتورسیکلت و ماشینآلات کشاورزی)، گردشگری، ورزش و آموزش وجود دارد.
وزیر بازرگانی پاکستان به همین منظور کتابی در خصوص جاذبههای گردشگری در پاکستان به وزیر خارجه رواندا تقدیم و از او برای بازدید از زیباییهای طبیعت شمال پاکستان دعوت کرد. وی همچنین اهمیت ارتباطات بین مردم و شرکتهای دو کشور را برای تعمیق همکاریهای اقتصادی مورد تاکید قرار داد. جام کمال خان در خصوص ارتباطات پاکستان با کشورهای آفریقایی خاطرنشان کرد که از مجموع ۹۰۰ شرکتکننده در نمایشگاه اخیر «بهداشت، مهندسی و مواد معدنی» در «لاهور» (مرکز ایالت پنجاب پاکستان)، ۲۶۸ شرکتکننده از کشورهای آفریقایی و تعداد قابل ملاحظهای از آنان از کشور رواندا بودند. وی این سطح از مشارکت را نشانهای از تقویت روابط پاکستان - آفریقا دانست.
وزیر امور خارجه رواندا نیز در این دیدار ضمن تقدیر از عزم پاکستان برای توسعه روابط با کشورهای آفریقایی، علاقهمندی کشورش را برای توسعه همکاریهای اقتصادی با پاکستان اعلام کرد.
تاکید وزیر ایالتی پاکستان بر رفع شکاف تجاری با آفریقا
«چودهری شافع حسین» وزیر صنایع و بازرگانی ایالت «پنجاب» پاکستان نیز روز یکشنبه این هفته گفت که پاکستان باید حجم تجارت خود را افزایش دهد و در این زمینه لازم است که شکاف تجاری با کشورهای آفریقایی را از بین ببرد.
شافع حسین در جمع نمایندگانی از جامعه تجاری پاکستان و کشورهای آفریقایی به میزبانی وزارت امور خارجه پاکستان اظهار داشت که ایالت پنجاب در مناطق اقتصادی ویژه مشوقهای خاصی به سرمایهگذاران خارجی ارائه میدهد و ایالت پنجاب از سرمایهگذاری کشورهای آفریقایی استقبال میکند. وی با اشاره به احداث مراکز جدیدی برای تقویت بخش منسوجات در ایالت پنجاب تاکید کرد که پاکستان و کشورهای آفریقایی میتوانند در بخش منسوجات همکاری داشته باشند.
بنا به گزارش رسانههای پاکستان، این کشور در بحبوحه تنشهای تجاری جهانی با اعلام تعرفههای آمریکا بر واردات، درصدد توسعه تجارت دریایی با منطقه شرق آفریقا از طریق مسیرهای دریایی جدید است. «جُنید انور چودهری» وزیر امور دریایی پاکستان این هفته اعلام کرد که کریدورهای تجاری دریایی جدیدی برای افزایش تجارت با کشورهای جامعه شرق آفریقا ایجاد میشوند. وی تاکید کرد: هدف ما فراهم کردن مسیرهای مستقیم و کارآمد برای بخش صنعت، صادرکنندگان و سرمایهگذاران پاکستانی به منظور دسترسی به بازار سودآور شرق آفریقا است. گرایش پاکستان به سمت توسعه تجارت با بازارهای شرق آفریقا از طریق کریدورهای جدید تجارت دریایی، یک اقدام راهبردی برای متنوعسازی صادرات این کشور و محافظت از منافع اقتصادی پاکستان به شمار میرود.