همشهری آنلاین – گروه سیاسی: با وجود گذشت ۵ دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با نقشآفرینی عمان، عرصه تحولات منطقهای و بینالمللی پیش از هر چیز نشاندهنده صحنهآرایی خصمانه دولتهای غربی در مقابل جمهوریاسلامی است؛ راهبردی که با بهرهگیری از ابزارهای متنوع، قصد دارد ایران را در جبهههای سیاسی، اقتصادی و نظامی زمینگیر کرده و به اهداف ترسیمی خود جامهعمل بپوشاند.
بررسی تحولات این نبرد تمام عیار اما، از ناکامی اردوگاه مقابل در دستیابی به اهدافش حکایت دارد. براین اساس هم بود که روز یکشنبه سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاهپاسداران در آیین تجلیل از پیشکسوتان دفاعمقدس در آذربایجانغربی، ضمن تاکید بر اینکه صفآرایی دشمن نشاندهنده جریان داشتن یک «جنگ کامل» علیه ایران است، امنیت و آرامش حاکم بر کشور را گواه شکست دشمن در نتیجهگیری از فرمولهای طراحی شدهاش علیه ایران دانست.
این در حالی است که طی ماههای اخیر جبهه غربی – آمریکایی مقابل ایران، با پیشبرد رویکردهای چندوجهی در عرصههای متنوع، تلاش کرده عرصه را بر ایران در میدان دیپلماسی تنگ کند تا از رهاورد آن، امتیاز بیشتری از تهران بگیرد؛ رویکردی که تاکنون نتیجهای جز «ناکامی» بهدنبال نداشتهاست.
۱
تهدید نظامی
- راهبرد دشمن: تقسیم کار میان واشنگتن و تلآویو برای لفاظیهای مکرر درباره «حمله قریبالوقوع» به ایران، یکی از مهمترین قطعات پازل در این عرصه بودهاست. در این چارچوب، ترامپ و نتانیاهو طی ماهها و هفتهای اخیر کوشیدهاند «جنگ» و «حمله به تاسیسات هستهای ایران» را به عنوان بدیلی برای «مذاکره» جلوه دهند.
- واقعیت ماجرا: تهدیدهای نظامی گاه و بیگاه علیه ایران نه تنها نتوانسته تاثیر مخربی بر افکارعمومی داخل ایران بگذارد، بلکه زمینهساز شکلگیری رویکردهای منسجمتر در قبال تهدیدهای آمریکایی – صهیونیستی شدهاست. فرماندهان نظامی ایران در روزهای اخیر بارها تاکید کردهاند که دست نیروهایمسلح برای پاسخ به تهدیدها روی ماشه است.
۲
نقش تلآویو
- راهبرد دشمن: رژیم صهیونیستی با برعهده گرفتن نقش ابزار منطقهای آمریکا، در جریان مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن کوشیده با لفاظیهای سیاسی – نظامی، فضای مناسب برای امتیازگیری کاخسفید در گفتوگوهای جاری را مهیا کند. براین اساس هم هست که مقامها و رسانههای صهیونیست بهصورت مستمر درحال طرح تهدیدهایی درباره حمله به تاسیسات هستهای ایران هستند.
- واقعیت ماجرا: نقشآفرینی مخرب تلآویو در میانه مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن تاکنون با دستاوردی همراه نبوده و در ترساندن افکارعمومی داخل ایران موفق نبودهاست. ازسوی دیگر کارشناسان غربی، از جمله جان مرشایمر، نظریهپرداز سرشناس روابط بینالملل، معتقدند هرگونه حمله به ایران، تبعات اقتصادی شدید و تلافی سنگینی بهدنبال خواهد داشت.
۳
نبرد رسانهای
- راهبرد دشمن: افزایش فشار رسانهای بر افکارعمومی داخل ایران با گسترش تهدیدهای نظامی در سطح رسانههای آمریکایی – صهیونیستی، یکی از پررنگترین راهبردهای جبهه مقابل در مواجهه با ایران بهشمار میرود. براین اساس هم بود که در روزهای اخیر رسانههای آمریکایی مانند «رویترز» و «آکسیوس» با انتشار گزارشهایی، مدعی شدند تلآویو در حال آمادهسازی بهمنظور انجام حملهای سریع علیه تاسیسات هستهای ایران در صورت «شکست مذاکرات» است.
- واقعیت ماجرا: بررسیها نشان میدهد لفاظیهای رسانهای به منظور تهدید نظامی ایران، نتیجه معکوس داشته و بهجای اینکه افکارعمومی داخل ایران را مضطرب کند، سبب افزایش وحشت مردم سرزمینهای اشغالی شدهاست. علاوهبر اینها حملات موشکی یمنیها به اهدافی در عمق سرزمینهای اشغالی، نقاط ضعف رژیمصهیونیستی را در این حوزه بیش از پیش نمایان کردهاست.
۴
ضعیف نشان دادن ایران
- راهبرد دشمن: مقامها و رسانههای غربی طی ماهها و هفتههای اخیر کوشیدهاند با «ضعیف» نشان دادن موقعیت کنونی جمهوریاسلامی، اینگونه القا کنند که توان نظامی – دفاعی ایران، بهویژه در حوزه موشکی و پدافندی آسیب جدی دیدهاست و در شرایط کنونی قادر به نقشآفرینی محوری نیست.
- واقعیت ماجرا: این ادعاها در شرایطی مطرح میشود که در حوزه موشکی، ایران در روزهای اخیر از موشک بالستیک «قاسم بصیر» رونمایی کرد؛ موشکی که تحولی راهبردی در این حوزه بهحساب میآید و به دلیل برخورداری از سرجنگی هدایت اپتیکی، دقت چشمگیری در مرحله اصابت دارد. در حوزه پدافندی نیز سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهایمسلح در روزهای اخیر تاکید کرد که توانمندیهای پدافندهوایی ایران بهصورت چشمگیری افزایش یافته و آمادگی لازم برای مقابله با هرگونه نقض حریم هوایی وجود دارد.
۵
نبرد سیاسی
- راهبرد دشمن: تروئیکای اروپایی در ماههای اخیر بهعنوان یکی اضلاع «نبرد کامل» علیه ایران وارد میدان شدهاند و میکوشند با استفاده تهدیدمحور از موضوع «فعالسازی مکانیسم ماشه»، تهران را به امتیازدهی در جریان مذاکرات با آمریکا وادار کنند.
- واقعیت ماجرا: روز یکشنبه (۴ خردادماه) عباس عراقچی، وزیر امورخارجه ایران در جریان حضور در کمیسیون امنیتملی مجلس، درباره احتمال فعالسازی مکانیسم ماشه ازسوی طرفهای اروپایی هشدار و تاکید کرد که واکنش تهران به این اقدام «سخت» خواهد بود.
۶
جنگ منطقهای علیه ایران
- راهبرد دشمن: سفر اخیر رئیسجمهور آمریکا به سه کشور عربستان، قطر و امارات یک دستورکار ویژه داشت؛ ترساندن دولتهای عربی از ایران و در نهایت پیشبرد پروژه منزویسازی ایران. دونالد ترامپ در جریان این سفر، در چارچوب ایران راهبرد ادعاهای متعددی را علیه ایران مطرح و تهران به نقشآفرینی مخرب در مسطح منطقه متهم کرد.
- واقعیت ماجرا: عرصه تحولات منطقهای اخیر، نشان میدهد راهبردهای خصمانه ضد ایرانی، با موفقیت چندانی همراه نبوده و مناسبات تهران و دولتهای عربی همچنان در مسیر پیشرفت قرار دارد؛ موضوعی که در جریان برگزاری «مجمع گفتوگوی تهران» که اخیرا برگزار شد، نمود یافت.
۷
تنگتر کردن حلقه تحریمی
- راهبرد دشمن: ترامپ به فاصله کوتاهی از آغاز دومین دور ریاستجمهوریاش، موج تازهای از سیاست فشارحداکثری علیه ایران را کلید زد و بررسیها نشان میدهد در این مدت، حداقل شاهد ۷ موج تحریمی تازه علیه جمهوری اسلامی بودهایم؛ تحریمهایی بیش از هر چیز حوزه صادرات نفتی ایران را به ویژه به چین هدف گرفته و به دنبال محدودسازی حداکثری درآمدهای نفتی ایران است.
- واقعیت ماجرا: تلاشهای تحریمی واشنگتن در شرایطی است که بررسیهای بینالمللی نشان میدهد واردات نفت خام چین از ایران در ماه مارس گذشته به سطحی بیسابقه رسیده است. گفته میشود میانگین واردات نفت ایران به چین دراین ماه میلادی از ۸/۱ میلیون بشکه در روز فراتر رفته که بالاترین سطح ثبتشده در تاریخ است.
۸
آشوبسازی در داخل
- راهبرد دشمن: طی ماههای اخیر یکی از کارویژههای اساسی محور واشنگتن – تلآویو، موجسواری رسانهای روی برخی مشکلات داخلی و القای «بنبست ناکارآمدی» در داخل کشور بوده؛ رویکردی که آشوبسازی و ایجاد تنشهای داخلی، اصلیترین هدف آن بهشمار میرود. براین اساس هم بود که در روزهای اخیر شاهد موجسواری رسانههای غربی و معاند روی برخی نارضایتیهای اصناف مختلف، از جمله کامیونداران، نانوایان و... بودهایم.
- واقعیت ماجرا: بررسیهای میدانی نشان میدهد فضاسازیهای رسانهای باهدف دامن زدن به برخی نارضایتیها در داخل و بهرهگیری از آنها برای «آشوبسازی»، نه تنها نتوانسته بر آرامش حاکم بر کشور خدشهای وارد کند، بلکه در روزهای اخیر شاهد انسجام روزافزون داخلی در مواجهه با تهدیدها و زیادهخواهیهای غربی – آمریکایی بودهایم.
۹
نبرد مذاکراتی
- راهبرد دشمن: یکی از مهمترین صحنههای مواجهه ایران با رویکردهای خصمانه غربی – آمریکایی، مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بودهاست. طرف مقابل در جریان این گفتوگوها، با بهکارگیری انواع ابزارهای سیاسی – سیاسی، کوشیده ایران را به مسیر دست برداشتن از غنیسازی اورانیوم در داخل خاک خود هدایت کند.
- واقعیت ماجرا: زیادهخواهیهای واشنگتن در این عرصه در شرایطی درحال تاثیرگذاری منفی بر روند مذاکرات است که فشارها نه تنها نتوانسته ایران را در دفاع از حق غنیسازی خود سست کند، بلکه مقامهای ارشد کشور بارها تاکید کردهاند این موضوع «خط قرمز» جمهوریاسلامی است و اصرار بر آن، «شکست مذاکرات» را به دنبال خواهد داشت.