دکتر مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی، دارویی و آزمایشگاهی؛ ایران هلث عنوان کرد: در حوزه نمایشگاهها، همیشه گفتهایم که چنین رویدادهایی نمایش تولید داخل است که با وجود همه مشکلات، کمبود منابع ارزی و ارز چند نرخی که باعث آسیب به تولید بوده، اما پیشرفتهای خوبی رقم خورده است. این نمایشگاه نمایشگر محصولات پیشرفته تجهیزات پزشکی و ظرفیت صادراتی است و باید تلاش کنیم که افزایش پیدا کند. یک میلیارد دلار هم در برنامه هفتم برای تجهیزات پزشکی دیده شده است.
به گفته پیرصالحی، در کنار توانمندی، فضای خوبی هم وجود دارد که شرکتهای داخلی با ظرفیت یکدیگر آشنا شوند و همکاری و افزایش تعامل داشته باشند. همچنین تعامل با گروههای خارجی حاضر در نمایشگاه چه به عنوان غرفهدار و چه به عنوان هیات بازدیدکننده هم میتواند وجود داشته باشد تا منجر به ارتقای صادرات این حوزه شود.
او تاکید کرد: امسال سال سرمایهگذاری در تولید است اما شرایط برای تولید این مساله را زیاد نشان نمیدهد. باید تلاش کنیم شرایط تغییر کند و ضرورت دارد تامین ارز، قیمت گذاری مناسب و تامین نقدینگی محقق شود تا به شعار سال برسیم.
مشکلات تجهیزات پزشکی
پیرصالحی در پاسخ به سوالی درباره مشکلات پیش روی صنعت هم عنوان کرد: امسال در حوزه تجهیزات پزشکی ارز ۴۲۰۰ حذف و ارز ۲۸۵۰۰ جایگزین شده است. بر این اساس در تولید و واردات تجهیزات پزشکی ۷ برابر بیشتر نقدینگی نیاز داریم تا کالاهایی که قبلا با ارز 4200 تامین میشد، را تامین کند. راهحل این است که بانکهای عامل تسهیلاتی را در اختیار شرکتهای ما قرار دهند یا بانک قبول کند که خرید ارزی به شکل اعتباری انجام شود و شرکتها فرصت داشته باشند، در یک بازه زمانی این نقدینگی را تامین کنند. اما هنوز هیچ یک از این راهکارها محقق نشده است. در حوزه تخصیص ارز در اردیبهشت امسال دریافتی نداشتیم و همه شرکتها در بحث ارزی نیاز به تامین به موقع ارز دارند. سال گذشته هم از ارزی که قرار بود به حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص پیدا کند، 3.128 میلیون به ما دادند و تقریبا 400 میلیون کمتر پرداخت شد. این مساله باعث میشود که کمبودهایی در این دو حوزه طی ماههای آینده شاهد باشیم.
رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال همشهری آنلاین که آیا افزایش هزینه ارز منجر به کمبود کیتهای آزمایشگاهی و حذف برخی آزمایشها شده؟ بیان کرد: از فروردین امسال دیگر ارز 4200 نداشتیم و به همین دلیل برخی شرکتها مشکلات تامین نقدینگی داشتند. در حوزه کیتهای آزمایشگاهی هم به دلیل اینکه اصلاح ارزی داشتیم و هزینه بیشتر شده، یک گپ شاهد خواهیم بود اما ادامهدار نیست. ارز کیتهای آزمایشگاهی از آذر سال گذشته حذف شده و از همان زمان با ارز 28500 تامین میشود. در حوزه تولید داخل هم کالایی که در بازار عرضه میشود، تحت نظارت اداره کل تجهیزات پزشکی است و محصولات با کیفیت مجوز عرضه میگیرند.
او ادامه داد: در حال بررسی این موضوع هستیم که این دلایل افزایش چه میزان به دلیل خرید بیشتر و چه میزان به دلایل دیگر بوده است.
پیرصالحی همچنین درباره قاچاق تجهیزات پزشکی هم عنوان کرد: این آمار رسمی نیست و بر اساس مکشوفات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اعلام میشود.
معاون وزیر بهداشت درباره سهم سازمان در قیمتگذاری کالاهای سلامتمحور هم بیان کرد: سهم ما در قیمتگذاری از لحاظ قانونی ۱۰۰ درصد است. اما هر زمان که انجام میشود، از طریق مراجع بیرونی تحت فشار قرار میگیریم که که چرا قیمت اصلاح شده است. قیمت هر کالایی تابع مولفههایی است و هزینه مواد اولیه، انرژی، هزینههای کارگری و تولید هم روی آن اثر دارد. از سوی دیگر تولید در اختیار بخش خصوصی است، باید به رسمیت بشناسم و متناسب با تورم و نرخ ارز اصلاح کنیم. سازمانهای بیمهگر هم باید این افزایش را پوشش بدهند تا فشاری بر مردم وارد نشود. اما قرار هم نیست که این فشار به تولیدکننده وارد شود. چون اگر دچار کمبود شویم و در مسیر واردات قرار بگیریم، هزینهها قطعا بیشتر خواهد شد.
تولید داخلی ۷۰ درصد تجهیزات پزشکی
محمدمهدی علاالدین، معاون فنی اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو هم ایران هلث را نمایانگر صنعت سلامت کشور عنوان کرد و گفت: البته این نمایشگاه جلوه و آیینه تمام نمای فناوری کشور است و درصد عمدهای از این نمایشگاه را تولیدات داخلی به خود اختصاص داده است. درنمایشگاه امسال اداره کل تجهیزات پزشکی هم همراهی و همکاری خواهد داشت و یک غرفه جداگانه در نمایشگاه داریم و پاسخگوی شرکتهای تامین و توزیع کننده خواهیم بود.
او با تاکید بر این که این نمایشگاه به عنوان یک میز خدمت دیده شده، عنوان کرد: در نمایشگاه امشب رونمایی در حوزه تجهیزات پزشکی را خواهیم داشت و شرکتهای به دنبال نهایی کردن کالاهایشان برای رسیدن به این رویداد هستند.
علاالدین در پاسخ به سوالی درباره صادرات تجهیزات پزشکی بیان کرد: شاید آنطور که باید و شاید صادرات نداشتیم اما در تحقق برنامه توسعه هفتم باید به یک میلیارد دلار صادرات دست پیدا کنیم. عدد نهایی صادرات فعلی تجهیزات پزشکی را باید وزارت صمت اعلام کند اما به طور کلی صادرات در سال گذشته در حوزه توانمندی این حوزه نبوده است.
به گفته علاالدین در حال حاضر بیش از ۱۴۴۲ شرکت فناور تجهیزات پزشکی در کشور فعال هستند و نزدیک به ۸۰ هزار ای ارسی داریم و ۱۸۱۱ قلم کالا هم از طریق تولید داخل تامین میشود.
این مسئول در پاسخ به سوال همشهری آنلاین، درباره وابستگی وارداتی در این حوزه بیان کرد: تجهیزات پزشکی در دنیا ترند رو به رشد دارد. فناوریهای به روز در حوزه سلامت استفاده میشود که تحت عنوان مهندسی پزشکی تعریف میشود. ما هم در کشور خودمان، فناوری بالا در حوزه تجهیزات پزشکی داریم اما تا حدودی درباره بسیاری از اقلام ناگزیر به واردات هستیم.
به گفته این مسئول
معاون فنی اداره کل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو درباره تجهیزات برخی بیمارستانهای همسایه با کالاهای ایرانی هم بیان کرد: در سالهای گذشته شاهد این بودیم برخی کشورها از تجهیزات ایرانی بهره گرفتند. بازخورد رضایتبخشی هم از این مساله داشتیم. در ایران هلث هم شاهد مراجعه تیمهایی از کشورهای مختلف هستیم و تلاش میکنیم روابط نزدیک و دیپلماتیک داشته باشیم. این نمایشگاهها فضای مناسبی برای آشنایی کارشناسان است و قرار است دیداری با تیم رگولاتوری روسیه داشته باشیم و تیمی از وزارت بهداشت روسیه مهمان ما خواهند بود.
او درباره کمبود تجهیزات پزشکی هم بیان کرد: با وجود بحرانهایی که به دلیل تحریمهای ظالمانه داشتیم، فضای مطلوبی برای فعالیتهای این حوزه رقم خورد و ما در این حوزه مشکل جدی نداشتیم. البته اگر روال تخصیص ارز به خوبی انجام نشود، احتمال بروز چالشهایی در این حوزه وجود خواهد داشت.
پاشنه آشیل صادرات
عبدالرضا یعقوبزاده، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی ایران هم در ادامه این نشست عنوان کرد: تشویق برای واردات تجهیزات پزشکی از سوی دولت، ناشی از اختصاص ارز ۴۲۰۰ بود و اگر مثل دارو، به ۲۸۵۰۰ تغییر کند، میزان واردات از دو میلیارد دلار به یک میلیارد کاهش خواهد یافت. دولت هم باید سوبسید را به آخر زنجیره تأمین بدهد تا مصرف کنندگان تجهیزات پزشکی تحت فشار قرار نگیرند.
یعقوبزاده ادامه داد: هدف از برگزاری نمایشگاه، نمایش دستاوردهای فعالان صنعت برای بازدیدکنندگان داخلی و خارجی است. ما پتانسیل خوبی برای صادرات تجهیزات پزشکی در منطقه داریم، اما وقتی تحریم هستیم و نمیتوانیم پول آن را بگیریم، صادرات دشوار میشود. به همین دلیل شرکتها مجبور میشوند در برخی کشورها، خط مونتاژ بزنند و قطعه ببرند و محصول نهایی به نام آن کشورها از جمله ترکیه، چک، بلاروس، امارات صادر میشود. در این باره یکی از شرکتها در خط تولید دبی، 100 میلیون دلار صادرات دارد اما به نام ایران ثبت نمیشود.