گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: عملیات نظامی اخیر رژیم صهیونیستی با عنوان «ارابههای گدئون» نشانهای از تغییر راهبرد این رژیم در قبال نوار غزه است.
خلاف عملیاتهای پیشین نظیر «شمشیرهای آهنین» که با حملات کوتاهمدت و عقبنشینی سریع همراه بود، این عملیات با هدف اشغال دائمی و کنترل بلندمدت بر بخشهای گستردهای از غزه طراحی شده است.
هفتهنامه انگلیسی نیوزویک نوشته: ارتش اسرائیل در تلاش است با نابودی زیرساختهای غزه از بازسازی این منطقه جلوگیری کند. در این گزارش آمده:
- یکی از محورهای اصلی این عملیات، جابجایی گسترده جمعیت غیرنظامی غزه ــ حدود دو میلیون نفر ــ به مناطق جنوبی، بهویژه رفح، است.
- این اقدام برای تخلیه مناطق درگیری از غیرنظامیان و تسهیل عملیات نظامی بدون محدودیت انجام میشود.
- منتقدان بینالمللی این سیاست را نقض قوانین بینالمللی و اقدامی در راستای انتقال اجباری یا حتی پاکسازی قومی قلمداد کردهاند.
تغییر قابل توجه اولویتها
- تمرکز اصلی ارتش رژیم صهیونیستی در این عملیات، تخریب کامل زیرساختهای از جمله شبکه تونلهای حماس و سایتهای تسلیحاتی است که با اجرای حملات سنگین زمینی، هوایی و دریایی دنبال میشود.
- در تغییری قابلتوجه، رژیم صهیونیستی برای نخستینبار مقابله با را اولویت اصلی و آزادی اسرای صهیونیست را در جایگاه دوم قرار داده است؛ تصمیمی که با اعتراض خانوادههای اسرا همراه بوده است.
- از سوی دیگر، این عملیات موجب افزایش شکاف میان تلآویو و متحدان سنتیاش شده است. حتی کشورهای غربی چون آمریکا، فرانسه، انگلیس و کانادا نیز نگرانی خود را از ادامه جنگ ابراز کردهاند. اختلافات میان تلآویو و واشنگتن نیز آشکارتر شده، بهویژه در زمینه محدودیت کمکهای انسانی و مذاکرات مستقیم آمریکا با حماس.
بحران انسانی
عملیات ارابههای گدئون در شرایطی اجرا می شود که بحران انسانی در غزه به طور فزاینده ای تشدید شده است، جایی که بیمارستانها از کار افتادهاند، بیش از ۵۳ هزار فلسطینی به شهادت رسیده و خطر قحطی به شدت افزایش یافته است.