به گزارش همشهری آنلاین، حضرت آیتالله خامنهای روز گذشته در مراسم بزرگداشت شهید رئیسی و شهدای خدمت، گزارش مراکز مالی بینالمللی از افزایش رشد اقتصادی ایران از نزدیک صفر در ابتدای دولت سیزدهم به نزدیک ۵ درصد در پایان آن را مایه افتخار و عزت ملی و نشاندهنده پیشرفت کشور دانستند. گزارش دو نهاد اصلی اقتصاد جهان یعنی صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی نشان میدهد رشد اقتصادی ایران پس از ثبت رقم نازل متوسط ۱.۱درصد در دهه گذشته، در دولت سیزدهم با بهبود مناسبی مواجه شد.
براساس آمارهای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، در دهه ۹۰شمسی یعنی از سال ۱۳۹۰تا ۱۳۹۹متوسط رشد اقتصادی ایران فقط ۱.۱درصد بود. روند رشد اقتصادی ایران در ۴سال دولت دوازدهم وخیمتر شد بهطوری که میانگین رشد اقتصادی آن ۴سال تقریبا صفر (۰.۳درصد) بود.
اما از سال ۱۴۰۰بدین سو با تغییر سیاستهای اقتصادی کشور در دولت سیزدهم که مبتنی بر تقویت تولیدداخل، توسعه تجارت با همسایگان، خنثیسازی تحریمها و معطل نکردن اقتصاد برای مذاکرات هستهای بود، رشد اقتصادی ایران شتاب مناسبی گرفت. در سال ۱۴۰۰رشد اقتصادی ایران به ۴.۷درصد، درسال ۱۴۰۱به ۳.۸درصد و در سال ۱۴۰۲به ۵درصد افزایش یافت.
در سال گذشته با تغییر دولت، مجددا از شتاب رشد اقتصادی کشور کاسته شد و این رقم به ۳.۵درصد رسید. متوسط رشد اقتصادی ایران در ۳سال دولت سیزدهم ۴.۵درصد بوده است. این در حالی است که متوسط رشد اقتصادی کشور از سال ۱۳۵۷تا ۱۳۹۹فقط ۱.۷درصد بود. در ۸سال دولتهای یازدهم و دوازدهم رشد اقتصادی ایران بهطور متوسط ۱.۵درصد، در ۸سال دولت احمدینژاد ۲.۸درصد، در ۸سال دولت خاتمی ۴.۳درصد و در ۸سال دولت رفسنجانی ۵.۲درصد بود.
در گزارش اردیبهشت ۱۴۰۳ بانک جهانی درباره اقتصاد ایران تصریح شده بود که در ۳ سال گذشته اقتصاد ایران توانسته است در میانه تنشهای جدی ژئوپلیتیک در منطقه خاورمیانه، فرایند رشد خود را باثبات و پایدار کند و اساساً از آن وضعیت ناپایداری رشد دهه ۱۳۹۰ کاملاً خارج شود. این اعتراف به اعلام یکی از نهادهای معتبر بینالمللی بهترین مؤید عملکرد موفق اقتصاد ایران در سالهای اخیر است.
برخی ممکن است گمان کنند که رشد اقتصادی سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ ناشی از تولید و صادرات بیشتر نفت بود اما آمار رشد اقتصادی بدون نفت نیز مؤید همین روند رو به بهبود است. نرخ رشد اقتصادی بدون نفت در ۲۵ سال گذشته ۳.۶ درصد و در یک بازه ۲۰ ساله (دهههای ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰) ۳.۵ درصد و در دهه ۱۳۹۰ (سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۹) ۱.۲ درصد بود. این شاخص در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ به ۴ درصد رسید.
بنابراین عملکرد و تجربه ۳ سال گذشته به آن تردید خاتمه داد و مشخص شد که اقتصاد ایران میتواند از چاله رکود تورمی خارج شود و رشد اقتصادی بسیار بالاتری را نسبت به سالهای پیش از تحریم ثبت کند. اکنون میتوان با اعتماد به نفس گفت که مسیر اقتصاد ایران در شرایط تحریمی نیز به بنبست نخواهد رسید.