به گزارش همشهری آنلاین؛ سالها پیش در دولت نخست ترامپ، نقلقولهای متعدد و متواتری از او درباره نوع نگاهش نسبت به شیوخ حاشیه خلیج فارس منتشر شدند که نشان از دکترین تحقیرآمیز و خطرناک دولت آمریکا درباره منطقه غرب آسیا داشتند.
یکی از این نقلقولها، روایت شبکه سی ان ان، از دیدار ترامپ با یکی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بود. ترامپ گفته بوده: «بدون ما دو هفته هم دوام نمیآورید. کارتان تمام میشود».
نقل قول دیگر، مربوط به کتاب «قلهای که به جان دادن میارزد؛ نبرد کنگره و آینده آمریکای ترامپ» نوشته دو روزنامهنگار نشریه «پالیتیکو» بود. ترامپ در این کتاب، دیدارش با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی در سال ۲۰۱۷ را «خوب» توصیف و ادعا کرده در این دیدار به پادشاه سعودی گفته است: «پادشاه، اگر ما بریم، اگر ارتش ما برود، ایران دو هفتهای کشور شما را میگیرد».
خاورمیانه چیست؟ محل دخل ترامپ
ناگفته پیداست که جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه سودای توسعهطلبی نداشته و جنس نگاهش به کشورها خاصه همسایگان، همواره دوستانه و از موضع احترام متقابل بوده است لیکن روایتهای مذکور نشان میدهند دکترین ترامپ در قبال کشورهای حاشیه خلیجفارس، تا چه حد قیممآبانه و صرفاً متمرکز بر بیشینهساختن سود اقتصادی است. چه آنکه ترامپ در گفتوگو با شبکه فاکسنیوز گفت که در سفر اخیرش به غرب آسیا، ۱۲ برابر مبلغی که آمریکا برای اوکراین هزینه کرده را به دست آورده است.
غرب آسیا، اروپای جدید آمریکا
تلاش ترامپ برای غلبه دادن ایده «امنیت عاریتی» در ذهن حاکمان حاشیه خلیج فارس، آن هم پس از جنگ ویرانگر منطقه، چیزی شبیه کاری است که آمریکا پس از جنگ جهانی دوم، در قبال اروپا صورت داد. نزاع ترامپ و اروپا بر سر انرژی، ناتوی اروپایی و... جملگی موتور محرکه ترامپ برای عبور تدریجی از اروپا و تبدیل غرب آسیا به کانون مبادلات اقتصادی و تجاری، هستند.
پس از جنگ جهانی دوم، آمریکا با ایجاد نهاد «ناتو» و همزمان بذل و بخششهای عظیم مالی در قالب طرح ژنرال مارشال، اروپا را به لحاظ امنیتی و اقتصادی وامدار خود ساخت به نحوی که اکنون پس از ۸۰ سال، قاره سبز نتوانسته و بعید است بتواند خود را از ذیل چتر امنیتی واشنگتن بیرون بیاورد و بتواند مستقلاً نفس بکشد.
ایده تبدیل غرب آسیا به اروپا، و وابستهکردن آن به ابزارهای امنیتی آمریکا، چیزی نیست که نتوان ردش را یافت. «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ در امور غرب آسیا، اخیراً با اشاره به کلانپروژه آمریکا برای تبدیل غرب آسیا به اروپای جدید گفت: «اگر ترامپ ایران و کشورهای عربی را گرد هم آورد، خاورمیانه میتواند از نظر اقتصادی از اتحادیه اروپا پیشی بگیرد».
سرنوشت کلان پروژه آمریکا
فرمایشات امروز رهبر انقلاب در دیدار تنی چند از معلمین را باید پاسخ قاطع ایشان به کلان پروژه راهبردی آمریکا دانست. رهبر انقلاب با اشاره به سخنان قبلی رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اینکه کشورهای منطقه، بدون آمریکا حتی ۱۰ روز هم نمیتوانند به زندگی خود ادامه دهند، گفتند: «او در معاملات و پیشنهادهای کنونی خود در پی تحمیل این الگو به آنها است در حالی که این الگو، یقیناً شکستخورده است و به همت ملتهای منطقه، آمریکا از این منطقه باید برود و خواهد رفت».