پادشاهان لابی | پول بگیر اعتمادسازی کن

پادشاهان لابی | پول بگیر اعتمادسازی کن

 فرود هواپیمای حامل دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با استقبال پادشاهانه در ریاض، دوحه و ابوظبی نه‌فقط منتهی به یک دیدار دیپلماتیک، بلکه نمایشی از نفوذ سه کشور حوزه خلیج فارس در قلب سیاست آمریکا بود.

به گزارش همشهری آنلاین، فرهیختگان نوشت: عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی، با صرف صدها میلیون دلار، شبکه‌ای پیچیده از لابی‌گران و شرکت‌ها و کمپانی‌های مختلف را به خدمت گرفته‌اند تا بلکه بتوانند واشنگتن را به زمین بازی منافع خود تبدیل کنند.

سفر ترامپ که با قراردادهای ۱۲۰۰ میلیارد دلاری و هدیه جت ۴۰۰ میلیون دلاری از دوحه، قرارداد ۱۴۰۰ میلیارد دلاری از ابوظبی و سهم ۶۰۰ میلیارد دلاری ریاض همراه بود، بهانه‌ای شد تا پرده از این لابی‌گری‌های پرهزینه برداشته شود. نشریه پولیتیکو، اندیشکده آمریکایی کوئینسی و رسانه‌های آمریکایی از جمله واشنگتن‌پست گزارش‌هایی منتشر کرده‌اند که حاوی جزئیاتی از لابی‌های این سه کشور در ایالات متحده است. این سه کشور، با نفوذ در کاخ سفید، کنگره و رسانه‌ها در جهت‌دهی برخی سیاست‌های آمریکا مؤثر بوده‌اند. سفر ترامپ، تصویری از این نفوذ را به نمایش گذاشت، اما پشت صحنه، داستان پول و جاه‌طلبی‌های کشورهای حاشیه خلیج فارس است که دونالد ترامپ را به منطقه کشانده.

عربستان؛ دلارهای صعودی

عربستان سعودی، با صرف هزینه‌های روز افزود صدها میلیون دلاری برای لابی‌گری و روابط عمومی در آمریکا، تلاش کرده وجهه خود را پس از رسوایی‌هایی مثل قتل جمال خاشقجی در سال ۲۰۱۸ بهتر کند. این کشور با نفوذ در شرکت‌ها، لابی‌گران و حتی نفوذ در هالیوود و ورزش، سعی کرده سیاست و افکار عمومی آمریکا را به نفع خود هدایت کند. هرچند قتل خاشقجی ضربه‌ای به روابط ریاض با واشنگتن زد اما قدرت مالی و لابی‌گری عربستان، همراه با حمایت‌هایی در دوره اول دونالد ترامپ، این کشور را از تبعات سنگین نجات داد و روابطش را با آمریکا احیا کرد. با این حال، فعالیت‌های عربستان در جنگ یمن و نقض حقوق بشر، همچنان سایه‌ای بر این تلاش‌هاست.

پول بگیر اعتمادسازی کن

درباره عربستان، اتهام قانونی مشخصی برای آن‌ها در دادگاه‌های فدرال ثبت نشده است اما «گاردین» درگزارشی در سال ۲۰۲۳ ادعا می‌کند که فعالیت‌های پنهانی در این زمینه وجود دارد. عربستان میلیون‌ها دلار به شرکت‌های روابط عمومی و لابی‌گری پرداخته است. این روزنامه فاش می‌کند که شرکت روابط عمومی و اعتمادسنجی «ادلمن» طی چهار سال ۹.۶ میلیون دلار، از جمله ۵.۶ میلیون دلار برای تبلیغ توانمندسازی زنان و چهره «ریما بنت بندر آل سعود»، سفیر عربستان در واشنگتن، دریافت کرد.

بعدها گاردین با همکاری بنیاد پژوهشی Aria ادعا کرد که ادلمن از سال ۲۰۰۷ بیش از ۶ میلیون دلار در ازای بهبود وجهه امارات دریافت کرده است.
شرکت «کورویس» که از زمان حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ با عربستان همکاری می‌کند، بیش از ۱۰۰ میلیون دلار از ریاض گرفته است، از جمله ۱۸ میلیون دلار در شش هفته پس از قتل خاشقجی، ۱۴ میلیون دلار در ۲۰۰۲ برای تبلیغ «تعهد عربستان به مبارزه با تروریسم»، ۱۱ میلیون دلار در ۲۰۰۳ (جنگ عراق)، و ۱۰ میلیون دلار در ۲۰۱۵ (شروع جنگ یمن). «ریچارد هولت»، لابی‌گر نزدیک به ترامپ نیز در شش ماه نزدیک به ۵۰۰هزار دلار از عربستان دریافت کرد. گروه BGR پس از قطع موقت همکاری، برای لیگ جهانی مسلمانان (وابسته به عربستان) دوباره فعال شد. گاردین ادعا می‌کند که حداقل ۱۶ شرکت لابی‌گری دیگر هم برای تقویت روابط تجاری آمریکا-عربستان و بهبود وجهه ریاض کار می‌کنند.

تبرئه از اتهامات یمن

عربستان شبکه‌ای گسترده از لابی‌گران را در آمریکا به کار گرفته است. پس از قتل خاشقجی چندین شرکت لابی‌گری و اندیشکده روابطشان را با ریاض قطع کردند، اما بسیاری با افزایش دستمزدها (مثل دوبرابر شدن پرداختی به کورویس) بازگشتند. طبق اسناد FARA، لابی‌گران عربستان با کنگره، رسانه‌ها و افکار عمومی کار کردند تا تصویر مثبتی از ریاض بسازند. «Tripp Baird» لابی‌گر محافظه‌کار در سال ۲۰۲۲ نامه‌ای به کنگره فرستاد که انصارالله یمن را مقصر تشدید تنش نشان می‌داد.

مایکل پتروزیلو، مدیر کورویس، از ۲۰۰۱ با ریاض همکاری کرد تا از پاسخگویی عربستان در مورد یمن و خاشقجی جلوگیری کند. اندیشکده کوئینسی گزارش داد که عربستان بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای لابی‌گری در آمریکا هزینه کرده تا معاملات تسلیحاتی را پیش ببرد و جنایات یمن را بپوشاند. این لابی‌ها جنگ یمن را «مأموریت بشردوستانه» نشان دادند و اتهامات علیه انصارالله را برجسته کردند.

فروش تسلیحات

عربستان یکی از بزرگ‌ترین خریداران تسلیحات آمریکایی است. لابی‌گری ریاض تضمین کرد که حمایت نظامی آمریکا، حتی پس از قتل خاشقجی، ادامه یابد. اندیشکده کوئینسی در گزارشی می‌گوید که در ۲۰۱۸، کنگره طرحی برای توقف حمایت از جنگ یمن و فروش تسلیحات به عربستان تصویب کرد، اما ترامپ آن را وتو کرد و لابی‌گران عربستان از لغو این وتوها مطمئن شدند. در تابستان ۲۰۲۲، جو بایدن، که زمانی عربستان را «منفور» خوانده بود، با بن سلمان دیدار و قراردادهایی برای فروش میلیاردها دلار سلاح امضا کرد. اندیشکده کوئینسی گزارش داد که عربستان بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای لابی‌گری هزینه کرد تا معاملات تسلیحاتی را حفظ کند.

جنگ یمن

جنگ یمن از ۲۰۱۵ با رهبری عربستان آغاز شد و با اعلام برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) فاجعه‌ای انسانی با حدود ۱۷ هزار نفر کشته (از جمله ۴هزار کودک) و حدود ۲۸ هزار نفر زخمی به بار آورد. هرچند آمارها در این زمینه متناقض است؛ با اینحال اندیشکده کوئینسی بعدها از صرف میلیون‌ها دلار توسط لابی‌گران عربستان، خبر داد که تلاشی در جهت پوشاندن این جنایات و تبدیل آن به عملیات بشردوستانه بود. در سال ۲۰۲۲، ائتلاف سعودی ۷۰۰ حمله هوایی انجام داد، اما لابی‌ها با انتشار اطلاعات گمراه‌کننده، انصارالله را مقصر جلوه دادند. «مایکل پتروزیلو» و «کورویس» از پاسخگویی عربستان در مورد یمن و خاشقجی جلوگیری کردند. با این حال، مقاومت انصارالله و شکست عربستان در اشغال سریع یمن، ریاض را در باتلاق گیر انداخت.

قطر؛ لابی با جت

دادستان‌های فدرال «منهتن» ادعا کردند باب منندز در ازای رشوه‌هایی مثل بلیت فرمول یک و سرمایه‌گذاری در پروژه املاک، به نفع قطر عمل کرده است. همچنین «بری بنت»، مشاور سابق کمپین ترامپ در ۲۰۱۷ گروه مخفیانه «دیده‌بان بحران یمن» را برای قطر راه‌اندازی کرد تا وجهه عربستان و امارات را تخریب کند. در سمت دیگر، قطر حدود ۳۶ شرکت لابی‌گری و روابط‌عمومی را استخدام کرده، ازجمله Mercury Public Affairs (محل کار سابق سوزی وایلس، رئیس‌دفتر کاخ سفید)، BGR Group، Venable و Cornerstone Government Affairs (با لابی‌گرانی مثل دیوید پلنینگ، دستیار سابق ترامپ و کریس هاجسون، دستیار سابق مایک پنس).

اعضای سابق کنگره مانند تام دیویس (جمهوری‌خواه، در Holland & Knight) و جیم موران (دموکرات، با شرکت لابی خود) نیز برای قطر کار می‌کنند. نشریه پولیتیکیو همزمان با سفر ترامپ به دوحه، گزارشی درباره لابی‌های قطری در آمریکا نوشته است. بر اساس این گزارش، قطر در سال گذشته ۵۰۰ هزار دلار به «گرت ونتری»، استراتژیست جمهوری‌خواه پرداخت کرد تا نقش میانجی‌گری دوحه در مذاکرات اسرائیل- حماس را تبلیغ کند. همچنین شرکتی متعلق به «برنارد کریک»، متحد عفوشده ترامپ، قراردادی یک میلیون دلاری منعقد کرد و چند هفته بعد ترامپ اعلام کرد قصد سفر به قطر را دارد. «پام باندی»، دادستان کل که قانونی‌بودن هدیه جت ۴۰۰ میلیون‌دلاری قطر به ترامپ را تأیید کرد نیز برای قطر لابی و ماهانه ۱۱۵,۰۰۰ دلار دریافت می‌کند.

لابیست‌ها و خنثی‌سازی تحریم

قطر با صرف هزینه‌های کلان، ازجمله کمپین ۲۰۰ میلیون دلاری در ۲۰۱۸ پس از محاصره توسط عربستان و امارات نفوذش را در واشنگتن گسترش داد. طبق اسناد FARA، این کشور در سال ۲۰۲۵ با Cornerstone Government Affairs (یک شرکت لابی‌گری ایالات متحده) و شرکت کریک (حوزه فناوری) قرارداد بست.

لابی‌گران قطر، قوانینی مثل تحریم به دلیل میزبانی رهبران حماس را هم خنثی کردند. «نیک موزین»، لابی‌گر قطری در ۲۰۱۷ تلاش کرد قانون ضدحماس را با مرتبط کردن آن به «الیوت برودی»، حامی امارات بی‌اعتبار کند که موفق شد. همچنین قطر میلیاردها دلار تسلیحات آمریکایی و اروپایی خریده و میزبان بزرگ‌ترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه است. لابی‌گری قطر از تحریم‌های احتمالی (مثل قانون ضدحماس) جلوگیری و روابط نظامی با آمریکا را حفظ کرد.

توافق‌های دیپلماتیک

قطر با میانجی‌گری در آتش‌بس اسرائیل- حماس، تخلیه افغانستانی‌ها در ۲۰۲۱ و مذاکرات برای کودکان اوکراینی و زندانیان آمریکایی در ونزوئلا جای پای خود را نظام بین‌الملل محکم کرد. باب منندز در ۲۰۲۱ بیانیه‌ای نوشت که در آن قطر را «سرلوحه اخلاق» خواند که به پذیرش پناهجویان افغان کمک کرد.

جنگ غزه و منطقه

قطر با میزبانی رهبران حماس و کمک سالانه صدها میلیون دلاری به غزه، نقش دوگانه‌ای دارد. لابی‌گرانش اتهامات حمایت از محور مقاومت را کم‌رنگ و گروه دیده‌بان، بحران یمن را برای تخریب رقبا راه‌اندازی کرده‌اند.

قراردادهای اقتصادی

در روزهای گذشته قطر با ترامپ قراردادهای ۱.۲ تریلیون دلاری امضا کرد؛ بزرگ‌ترین قرارداد آمریکا در خاورمیانه که نفوذ اقتصادی قطر را نشان می‌دهد. هدیه جت ۴۰۰ میلیون دلاری نیز بخشی از این استراتژی بود.

امارات؛ ارباب کوچک

«جورج نادر»، تاجر لبنانی- آمریکایی میلیون‌ها دلار به انتخابات آمریکا تزریق کرد تا منافع امارات را پیش‌ببرد و درنهایت متهم شناخته شد.
این کشور ۲۸۰ نظامی سابق آمریکایی، ازجمله «جیم متیس»، وزیر دفاع اسبق دولت ترامپ را با حقوق‌های کلان (حتی ۲۵۰ هزار دلار برای رده‌های پایین‌تر) استخدام کرده تا به‌عنوان مشاور کار کنند. امارات همچنین میلیاردها دلار سلاح از آمریکا خریده و سومین مشتری بزرگ تسلیحات این کشور در دهه گذشته بوده است. روابط دیپلماتیک امارات هم با توافق‌نامه‌های ابراهیم در سال ۲۰۲۰ که روابط رژیم اسرائیل با امارات، بحرین، مراکش و سودان را عادی کرد، تقویت شد. این توافق‌ها که قرار بود صلح‌آمیز باشند، بهانه‌ای شدند برای گرفتن سلاح‌های پیشرفته‌تر و پیمان نظامی با آمریکا.

لشکر لابی‌گران

سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ برای امارات پر از لابی بود. اندیشکده کوینزی گزارش می‌دهد ۲۵ شرکت در این دوسال برای امارات کار کردند و تماس‌های زیادی با سیاستمداران، رسانه‌ها و اندیشکده‌ها گرفتند. امارات ۶۴ میلیون دلار به این شرکت‌ها پرداخت کرد. رقمی که لابی آن‌ها را از لابی عربستان هم قوی‌تر کرد.

شرکت‌های اصلی شامل: Akin Gump با ۱۳.۵ میلیون دلار، Brunswick Group با ۱۲.۲ میلیون دلار، Camstoll Group با ۱۰.۵ میلیون دلار، Teneo Strategy با ۷.۲ میلیون دلار و Harbour Group با ۶.۶ میلیون دلار بودند.
این شرکت‌ها ۱.۶۵ میلیون دلار به کمپین‌های سیاسی اهدا کردند، ازجمله حدود ۵۲۰ هزار دلار به ۱۰۴ نماینده کنگره که با آن‌ها در ارتباط بودند. سناتور «تاد یانگ» بعد از ملاقات با Akin Gump در سال ۲۰۲۱، ۵۰۰۰ دلار گرفت و «تری مک آلیف» ۲۰۰,۰۰۰ دلار از «Terakeet» دریافت کرد. این کمک‌ها قانونی بوده‌اند، چون از بودجه خود شرکت‌ها بود، نه مستقیماً از امارات. لابیست‌ها بیشتر با مجلس نمایندگان، سنا و رسانه‌ها در ارتباط بودند. رسانه‌هایی مثل نیویورک‌تایمز و اندیشکده‌هایی مثل مؤسسه خاورمیانه که از امارات پول می‌گیرند هم در این شبکه هستند.

اسپارتای کوچک

امارات متحده عربی که در آمریکا به «اسپارتای کوچک» معروف است، روابط نظامی قوی با این کشور دارد. «یوسف العطیبه»، سفیر امارات، همیشه تأکید می‌کند امارات از سال ۱۹۹۰ در کنار آمریکا در جنگ‌هایی مثل «کوزوو» و علیه «داعش» بوده. در سال ۲۰۲۰، لابیست‌ها علیه پیشنهادهایی مثل اصلاحیه «تام مالینوفسکی» که فروش سلاح به امارات را محدود می‌کرد، مبارزه کردند.

همان سال، بسته‌ای ۲۳ میلیارد دلاری شامل ۵۰ جنگنده F-۳۵ پیشنهاد شد. سناتورهایی مثل «باب منندز» و «کریس مورفی» سعی کردند جلوی این فروش را بگیرند، اما لابی امارات با تماس‌های مستقیم العطیبه، سفیر امارات در واشنگتن با سناتورهایی مثل «تد کروز» و «کریس ون هولن» و حمایت «مارک کلی» و «کریستن سینما» موفق شد.

رأی‌گیری در دسامبر ۲۰۲۰ با ۵۰-۴۶ برای پهپادها و ۴۹-۴۷ برای F-۳۵ به نفع امارات تمام شد. البته جو بایدن، رئیس‌جمهور وقت آمریکا در سال ۲۰۲۱ این سیاست‌های فروش تسلیحات به امارات را به چالش کشید؛ اما همچنان معامله متوقف نشد و ۳.۵ میلیارد دلار سلاح دیگر، مثل سامانه تاد (THAAD) را به امارات فروخت.

توافق‌نامه ابراهیم

توافق‌نامه‌های ابراهیم در سال ۲۰۲۰ که روابط امارات با رژیم صهیونیستی و چند کشور دیگر را عادی کرد، موضوع داغ لابی‌گری بود و بیش از ۱۰۰۰ بار در تماس‌ها مطرح شد.

لابیست‌ها با افرادی مثل نانسی پلوسی و باب منندز تماس گرفتند تا حمایتشان را جلب کنند. امارات از این توافق برای توجیه خرید سلاح‌های بیشتر استفاده کرد. از سوی دیگر، در سال ۲۰۲۱، وقتی درگیری بین رژیم صهیونیستی و حماس بالا گرفت، امارات به‌جای میانجی‌گری، روابطش با اسرائیل را قوی‌تر کرد و حتی آن‌ها را به منطقه آزاد تجاری دعوت کرد.

جنگ یمن

امارات از سال ۲۰۱۵ در جنگ یمن نقش بزرگی داشت و ۱۰هزار سرباز فرستاد، حتی بعد از خروج نیروهایش در ۲۰۲۰، به گروه‌های مسلح کمک مالی و آموزشی داد. لابیست‌ها بارها درباره یمن صحبت و سعی کردند امارات را خیرخواه ماجرا نشان دهند.

 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها

از بین اخبار