از کجا بفهمیم نوزادمان کم کاری تیروئید دارد یا نه؟

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با تاکید بر اهمیت تشخیص زودهنگام کمکاری تیروئید، گفت: این بیماری یکی از شایعترین اختلالات غدد درونریز است که به دلیل بروز تدریجی علائم، غالباً دیر تشخیص داده میشود.

خداداد شیخ زاده افزود: علائمی مانند خستگی مزمن، افزایش وزن، افسردگی، ریزش مو و خوابآلودگی از نشانههای کمکاری تیروئید هستند که بیماران اغلب آنها را نادیده میگیرند یا به عوامل دیگر نسبت میدهند، این در حالی است که یک آزمایش ساده خون میتواند بهراحتی این بیماری را شناسایی کند.
معاون بهداشت دانشگاه ادامه داد: در نوزادان، کمکاری تیروئید در ۹۵ درصد موارد بدون علامت است و فقط در موارد نادر با علائمی مانند ورم اطراف چشم، زردی طولانی یا خوابآلودگی بروز میکند.
وی عنوان کرد: بهترین زمان تشخیص، بین روزهای سوم تا پنجم پس از تولد است و والدین باید در این بازه به مراکز سلامت مراجعه کنند تا با نمونهگیری خون از پاشنه پا، غربالگری انجام شود.
دکتر شیخزاده ضمن اشاره گفت: نرخ بروز کمکاری مادرزادی تیروئید در منطقه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ۵.۳ در هر هزار تولد زنده بوده است.
وی افزود: اجرای برنامه غربالگری موجب جلوگیری از کاهش سالانه حدود ۱۰۰ هزار نمره از ضریب هوشی جامعه میشود.
وی در پایان بر اهمیت آگاهی عمومی، آموزش مادران باردار و انجام منظم چکاپ تاکید کرد و گفت: با افزایش آگاهی و مراجعه بهموقع، میتوان از بسیاری از عوارض جسمی و ذهنی ناشی از این بیماری پیشگیری کرد.