این خوراکی دم دستی قهرمان ناشناخته طول عمر است

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از بهداشت نیوز، سیب زمینی ممکن است به شما کمک کند زندگی طولانی تری داشته باشید.
آیا سیب زمینی مغذی است؟
سیب زمینی چه به صورت سرخ شده، پخته، گراتن یا پوره شده، غذایی فوق العاده متنوع است، اما همیشه به عنوان مغذیترین غذا شناخته نمیشود. با این حال، سیب زمینی میتواند بخش مغذیای از رژیم غذایی شما باشد. آنها منبع طبیعی بسیاری از مواد مغذی مهم از جمله پتاسیم، فیبر غذایی، ویتامین ث و دیگر ترکیبات زیست فعال مانند فنولیک اسیدها هستند.
به گفته لیزا اندروز (Lisa Andrews)، متخصص تغذیه، افزون بر این، سیب زمینی حاوی نشاسته مقاوم است که مانند فیبر در بدن عمل میکند. نشاسته مقاوم زمانی ایجاد میشود که سیب زمینی پخته، خنک و سپس دوباره گرم میشود.
برخی دیگر از سبزیجات به خوبی به عنوان غذاهای افزایش دهنده طول عمر شناخته شدهاند، اما اینکه آیا سیب زمینی باید به افرادی که بر زندگی طولانی تمرکز دارند توصیه شود یا خیر، مشخص نیست. بیشتر تحقیقات موجود از نظر طراحی یا نتیجه گیری به اندازه کافی قوی نیستند که به طور قطعی بگویند سیب زمینی باید چنین جایگاهی را کسب کند.
به عنوان نمونه، برخی تحقیقات در مورد نتایج سلامتی و مصرف سیب زمینی متناقض هستند. برخی مطالعات کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را در میان افرادی که سیب زمینی بیشتری میخورند نشان دادهاند. با این حال، دادههای دیگر ارتباطی بین دفعات مصرف سیب زمینی و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را نشان ندادند.
به گفته اریک کریستوفر آرنسن (Erik Kristoffer Arnesen)، یکی از نویسندگان مطالعه اخیر و دانشجوی دکترای گروه تغذیه دانشگاه اسلو، سیب زمینی به دلیل شواهد ناکافی از اثرات سلامتی، بخشی از دستورالعملهای رسمی رژیم غذایی نبوده است.
در حالی که مطالعاتی در مورد مصرف سیب زمینی وجود دارند، آرنسن گفت که آنها اغلب محصولات فرآوری شده سیب زمینی (مانند سیب زمینی سرخ شده) را بررسی میکنند که ممکن است برای سیب زمینی ساده بی ربط باشند.
سیب زمینی برای زندگی طولانی تر؟
آرنسن و همکارانش دادههای مربوط به ۷۷۲۹۷ بزرگسال را از سه شهرستان نروژ که به سه غربالگری سلامت دعوت شده بودند، جمع آوری کردند. در این مدت، محققان اطلاعاتی در مورد میزان مصرف غذایی شرکت کنندگان جمع آوری کردند تا مشخص کنند هر فرد هر هفته چه مقدار سیب زمینی – بیشتر سیب زمینی آب پز – مصرف میکرده است. محققان همچنین خطر مرگ شرکت کنندگان ناشی از هر دلیلی، بیماری قلبی عروقی، بیماری ایسکمیک قلبی و حمله قلبی را بررسی کردند. مدت زمان پیگیری به طور متوسط ۳۳.۵ سال بود.
محققان میخواستند بدانند که آیا ارتباطی بین خوردن سیب زمینی بیشتر و خطر مرگ و میر وجود دارد یا خیر. نتایج مطالعه نشان داد شرکت کنندگانی که حداقل ۱۴ عدد سیب زمینی در هفته مصرف میکردند، ۱۲ درصد کمتر خطر مرگ از هر دلیل را در مقایسه با افرادی که شش یا تعداد کمتری سیب زمینی در هفته مصرف میکردند، داشتند. افرادی که حداقل ۱۴ عدد سیب زمینی در هفته مصرف میکردند، همچنین خطر کمتری برای مرگ زودهنگام ناشی از بیماری قلبی عروقی، بیماری ایسکمیک قلبی و حمله قلبی داشتند.
این مطالعه نشان داد که هر ۱۰۰ گرم سیب زمینی اضافی که روزانه مصرف میشود، با ۴ درصد کاهش خطر مرگ مرتبط است. برای مرجع، یک سیب زمینی متوسط حدود ۱۷۵ گرم است.
آرنسن گفت که این مطالعه نشان نمیدهد که سیب زمینی یک ابرماده غذایی است، بلکه فقط نشان میدهد که سیب زمینی ممکن است آن قدر که شهرت بدی دارد، «بد» نباشد.
به گفته آرنسن، اشارات قبلی مبنی بر اینکه سیب زمینی با اثرات نامطلوب (مانند افزایش وزن در برخی مطالعات آمریکا) مرتبط است، به دلیل مصرف محصولات سیب زمینی با چربی و نمک بالا بوده است، نه خود سیب زمینی.
آرنسن گفت: "در این مطالعه، ما فقط دادههایی در مورد سیب زمینی آب پز داشتیم. این به آن دلیل است که مطالعه در دهههای ۱۹۷۰ و ۸۰ انجام شد، زمانی که استفاده از سیب زمینی سرخ شده رایج نبود، به ویژه در مناطق روستایی. "
مهم است که این محدودیت مطالعه در نظر گرفته شود، زیرا مشخص نیست که آیا همین اثرات مثبت سلامتی برای دیگر روشهای محبوب تهیه سیب زمینی نیز مشاهده میشود یا خیر.
چگونه سیب زمینی بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانیم
سیب زمینی میتواند بخش خوشمزه، مغذی و متنوعی از یک رژیم غذایی متعادل باشد. با این حال، هنگام انتخاب غذاها، دستورالعملهایی را انتخاب کنید که نیاز به سرخ کردن ندارند. چرا؟ برای نمونه، آماده کردن سیب زمینی به این روش شما را در معرض ماده آکریل آمید قرار میدهد.
به گفته آرنسن، آکریل آمید در سیب زمینی هنگام سرخ کردن در دمای بالا، به دلیل واکنش مایارد ایجاد میشود. این ماده به عنوان یک سرطان زا احتمالی شناخته شده است.
نقش آکریل آمید در بیماریهای قلبی عروقی کمتر مشخص است. آرنسن گفت: "با این حال، هنگامی که سیب زمینی آب پز میشود، دمای پخت زیر آستانه تشکیل آکریل آمید است. "
خوشبختانه، روشهای زیادی برای لذت بردن از سیب زمینی وجود دارند، مانند پختن، کباب کردن، آب پز کردن و بخارپز کردن. به جای سرخ کردن، سیب زمینی را با سبزیجات معطر و کمی روغن زیتون در فر کباب کنید، یا سیب زمینی پخته را با سبزیجات بخارپز و یک قاشق ماست یونانی آماده کنید. اندروز پیشنهاد میکند از سیب زمینی به جای نان تست در صبحانه استفاده کنید یا سیب زمینیهای سرد شده را در سالاد مورد علاقه خود با تن ماهی، گوجه فرنگی و نخود بریزید.
به هر شکلی که از این ماده غذایی خوشمزه لذت میبرید، تا زمانی که رژیم غذایی شما کم شکر و نمک اضافی باشد و سرشار از محصولات تازه، غلات کامل و پروتئین بدون چربی باشد، گنجاندن سیب زمینی در ترکیب میتواند یک انتخاب مغذی باشد.