حمایت انگلیس از مذاکرات ایران و آمریکا

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، پیتر مندلسون طی سخنانی در اندیشکده شورای آتلانتیک با تکرار ادعای دسترسی ایران به ظرفیتهای تولید سلاح هستهای، مدعی شد: «ایران همچنان تأسیساتی دارد که میتوانند برای اهداف نظامی استفاده شوند و ما نمیتوانیم این را بپذیریم.»
وی ادامه داد که لندن از آنچه «ابتکار» رئیسجمهور آمریکا برای مذاکره با ایران نامید و پیشرفتهای به دست آمده در این زمینه حمایت میکند.
دیپلمات انگلیسی در ادامه فضاسازیهای تبلیغاتی علیه برنامه هستهای کشورمان افزود: «ما در اروپا، از جمله بریتانیا، فرانسه و آلمان، مکانیسم ماشه را در اختیار داریم و بهشکل فعال با ایالات متحده در این زمینه همکاری میکنیم. زمان برای اجرای این مکانیسم رو به پایان و ممکن است به بازگشت تحریمهای اولیه علیه ایران منجر شود. ایران باید این مساله را در نظر بگیرد.»
ادعاها درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان در حالی مطرح میشود که فعالیتهای ایران در این حوزه همواره تحت فشارهای سیاسی و اتهامات بیاساس غرب قرار داشته است. پیش از برجام، کشورهای غربی با امنیتیسازی این موضوع، تلاش کردند با ابزار تحریم و تهدید نظامی علیه ایران اقدام کنند، اما بستهشدن پرونده «ابعاد احتمالی نظامی» (PMD) در سال ۱۳۹۴ این بهانه را از میان برداشت.
ایران پس از امضای برجام به تمامی تعهدات خود پایبند ماند، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ بهطور یکجانبه از توافق خارج شد و اروپا نیز نتوانست تعهدات خود را اجرا کند. در نتیجه، ایران در چارچوب حقوق برجامی خود، گامهایی در کاهش تعهدات برداشت. مذاکرات احیای برجام در سال ۱۴۰۰ نیز بهدلیل تعلل و زیادهخواهیهای غرب به نتیجه نرسید.
با این وجود، ایران همچنان به تعامل دیپلماتیک و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داده و تأکید کرده است که در فضای مبتنی بر احترام متقابل، آماده رفع نگرانیها و عقد توافق جدید است. مذاکرات اخیر با ایالات متحده در عمان و رم، گفتوگوها با تروئیکای اروپایی و جلسات سهجانبه در پکن نیز نشاندهنده تمایل تهران به حلوفصل موضوع از طریق دیپلماسی، مشروط به ارائه ضمانتهای واقعی برای رفع تحریمهاست.
جمهوری اسلامی ایران همچنین نسبت به ادعای مقامهای اروپایی درباره بکارگیری مکانیسم ماشه، هشدار داده و تاکید کرده است که هرگونه سوءاستفاده از این ابزار، تصمیمی اشتباه و تنشزا خواهد بود.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، اخیراً تأکید کرد: «موقعیتی که اکنون در آن قرار داریم، بههیچوجه تقصیر ایران نیست، بلکه نتیجه خروج یکجانبه آمریکا از برجام و ناتوانی اروپا در جبران آن است.» وی هشدار داد: «تهدید ایران به فعالسازی مکانیسم ماشه، اقدامی غیرمنطقی و فاقد پایه حقوقی و سیاسی است. اگر اروپا واقعاً در پی فعالسازی این ابزار باشد، باید تبعات چنین اشتباهی را بپذیرد.»
روسیه و چین نیز بعنوان اعضای برجام تاکید دارند که مکانیسم ماشه در پی خروج یکجانبه آمریکا از برجام، مشروعیت خود را از دست داده است.
میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در واکنش به اظهارات سفیر انگلیس در آمریکا، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دیپلماسی انگلیس تمام تلاش خود را برای ایجاد یک بحران جدید بهکار گرفته است. آیا آنها اصلاً میدانند چگونه میخواهند از بنبستی که با تشدید تنش و ادعای فعالسازی مکانیسم ماشه در حال ساختن آن هستند، خارج شوند؟ قطعاً پاسخ منفی است.»