فرهنگ و هنر در خط مقدم؛ روایتِ ۱۲ روز ایستادگی در کنار مردم

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ در روزهایی که ایران زیر سایه سنگین تجاوز و جنگ با رژیم صهیونیستی قرار گرفت، در ۱۲ روزی که قلبهای بسیاری از داغ فرماندهان شهید، هموطنان بیدفاع و مردمانی بیپناه به آتش کشیده شد، فرهنگ و هنر ایران سربلند ایستاد. نه بهعنوان تماشاگری خاموش بلکه بهمثابه صدای مردم، آیینه همدلی و روح جمعی ملتی که تسلیم نمیشود.
تجاوز وحشیانه رژیم صهیونیستی به خاک ایران از نخستین ساعات با واکنش هنرمندان همراه شد؛ از فضای مجازی تا خیابان، از صحنه تئاتر تا پرده نقرهای، از موسیقی تا قاب تلویزیون، جامعه فرهنگی ما در کنار مردم ایستاد. این همراهی در دل بحرانی فشرده و نفسگیر به الگویی از تطبیق و همبستگی بدل شد که بیتردید در حافظه فرهنگی این سرزمین ماندگار خواهد بود.
از قاب دوربین تا فضای مجازی؛ حضور فعال چهرهها
از نخستین ساعات حملات، بسیاری از هنرمندان در صفحات شخصی خود با مردم همصدا شدند. چهرههایی چون مریلا زارعی، سجاد افشاریان، احسان علیخانی، رامبد جوان، پریناز ایزدیار، شهاب حسینی، مجید مجیدی، جعفر دهقان، جمشید هاشمپور، الناز حبیبی، همایون شجریان، حامد بهداد و صدها هنرمند دیگر موضعگیری روشن و صریحی نسبت به جنایات جنگی انجام شده داشتند. این واکنشها تنها در قالب همدردی نبود بلکه دعوتی برای امید، صبر و اتحاد مردمی بود.
موسیقی مقاومت؛ صداهایی که خاموش نشدند
موسیقی همیشه زبان احساسات عمیق این ملت بوده است. در این ۱۲ روز آثار جدید و همدلانهای منتشر شد که بازتابی از روحیه ملی و ایستادگی مردم بود. نماهنگ «ما آمادهایم» با صدای محمدرضا نوشهور بهسرعت در شبکههای اجتماعی دستبهدست شد.
محسن چاوشی قطعه ملی_میهنی «علاج» را منتشر کرد، قطعهای پر از استعاره و معنا که دلها را بههم نزدیکتر کرد.
همایون شجریان نیز با اثر «جهان ستم» و محمد معتمدی با موزیکویدئوی حماسی «ایران علی» صدایی برای این روزهای پر التهاب بودند.
اجرای موسیقی زنده برای مردم
در همین روزها، میدان هفت تیر تهران میزبان کنسرت موسیقی آذری رایگان برای مردم بود. در محوطه باز برج آزادی نیز علی قمصری با پیامی از همدلی، اجرا کرد. لحظهای درخشان نیز اجرای باشکوه ارکستر سمفونیک تهران به رهبری نصیر حیدریان بود که با استقبال چشمگیر مردم همراه شد.
رضا کیانیان نیز با لباس هلالاحمر در کنار امدادگران حاضر شد و پیام انسانی و آرامشبخش خود را به مردم منتقل کرد.
تئاتر رایگان، همدلی روی صحنه
در این روزها، تئاتر نیز خاموش نماند. اجرای رایگان نمایش «جان بیقرار» با بازی سجاد افشاریان و احسان عبدیپور در تئاتر شهر یکی از شاخصترین نمونههای همصدایی هنرمندان با مردم بود و همچنین نمایش «پدر» به کارگردانی ونداد صادقی در پردیس تئاتر شهرزاد بهطور رایگان به صحنه رفت؛ تجربهای که برای بسیاری از مخاطبان تئاتر فراموشنشدنی خواهد بود.
تلویزیون در خط مقدم روایت
تلویزیون نیز در این دوران بازتابدهنده تلاش ملی بود. برای نخستین بار فیلم سینمایی خدای جنگ ساخته حسین دارابی از تلویزیون پخش شد. همچنین آثاری، چون اسفند دانش اقباشاوی و آسمان غرب ساخته محمد عسگری در بخشهای مختلف تلویزیون جای گرفتند.
برنامه «شرایط خاص» رضا رشیدپور از بستر فیلیمو هر شب برنامهای با هدف رصد اخبار و بازتاب آن میان مردم در شرایط جنگی کشور را باز کرد و در کنار آن بسیاری از تولیدات تلویزیونی رویکرد همدلانه و مقاومتی به خود گرفتند.
سینما در کنار مردم
بلیت نیمبهای سینما اقدامی بود برای تشویق مردم به حفظ نشاط در دل بحران. علاوه بر این سینماگران نیز با حضور در بیمارستانها و عیادت از مجروحان جنگی روحیهبخشی را وظیفه خود دانستند.
در کنار آن، پلتفرمهای داخلی مانند سروشپلاس فعال شدند تا امکان ارتباط خانوادهها با عزیزانشان در خارج از کشور فراهم شود، اقدامی مهم برای کاهش اضطراب و تشویق به آگاهی.
دیوارهایی که سخن گفتند
هنرهای تجسمی نیز در این روزها حضوری پررنگ داشتند. کاریکاتورها و نقاشیهای انتقادی به تجاوزگری رژیم صهیونیستی بهسرعت در رسانهها منتشر شدند. دیوارنگارههای میدان ولیعصر، میدان انقلاب، میدان جهاد و... نیز طی این روزها چندین بار تغییر کردند؛ هر بار با پیامی جدید، امیدی تازه و مقاومتی پررنگتر.
فرهنگ، حافظه مقاومت ملت
۱۲ روز جنگ، شاید در تقویم تنها دو هفته باشد اما در حافظه تاریخی ایران، روزهایی خواهد بود پر از فریاد، اشک، ایستادگی و همدلی. نقش فرهنگ و هنر در این روزها سرگرمی نبود بلکه «زنده نگهدارنده» امید و انسانیت بود. جامعه هنری، آیینهای شد از صدای مردم؛ صدایی که گفت: ما با همیم، حتی در سختترین روزها.
انتهای پیام/