معرفی ۲۱۱ رقم غلات توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

محمد زمانیان در بازدید رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) و هیات همراه از مزارع تحقیقاتی غلات، با اشاره به موفقیتهای محققان این مؤسسه، مزرعه تحقیقاتی غلات را یکی از مزارع برتر منطقه دانست و بر اهمیت استفاده از روشهای نوین اصلاح نباتات برای افزایش بهرهوری و تسریع فرآیند معرفی ارقام جدید تأکید کرد.
وی با اشاره به دامنه فعالیتهای تحقیقاتی این مرکز افزود: در این مزرعه بر روی گندم، جو، تریتیکاله و گندم دوروم انواع آزمایشهای تحقیقاتی انجام میشود و حتی پژوهشها در حوزه بیماریها و تنشهای اقلیمی نیز مورد توجه جدی قرار دارد.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر سازمان تات خاطرنشان کرد: فعالیتهای تحقیقاتی غلات کشور طبق چهار اقلیم پیش میرود و دستاوردهای مؤسسه بیانگر توان بالای تیمهای علمی ماست.
وی با ارائه گزارشی از معرفی ارقام غلات اعلام کرد: تاکنون ۲۱۱ رقم غلات توسط مؤسسه معرفی شدهاند که شامل ۱۴۵ رقم گندم نان، ۱۵ رقم گندم دوروم، ۴۸ رقم جو و ۳ رقم تریتیکاله است. بیشترین ارقام گندم نان مربوط به اقلیم معتدل، بیشترین گندم دوروم ویژه مناطق گرم و مرطوب، و برای جو و تریتیکاله نیز متناسب با شرایط مختلف استانهای کشور معرفی شدهاند.
تنوع و تطابق ارقام با تنشهای محیطی از محورهای موسسه است
زمانیان یکی از محورهای راهبردی مؤسسه را تنوع و تطابق ارقام با تنشهای محیطی دانست و افزود: در زمینه شوری، تاکنون ۷ رقم گندم آبی، ۵ رقم جو و یک رقم تریتیکاله معرفی شده و برای تنش خشکی نیز ۱۵ رقم گندم نان، ۷ رقم جو و ۳ رقم تریتیکاله مناسبسازی و معرفی شده است.
به گفته وی، این دستاوردها نتیجه تلاش گسترده محققان مؤسسه و مراکز تحقیقاتی تابع در سراسر کشور است.
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر همچنین بر ضرورت تحول در روشهای اصلاحی تاکید کرد و گفت: اصلاح کلاسیک زمانبر است و تولید یک رقم جدید به ۱۰ تا ۱۲ سال زمان نیاز دارد؛ امروز سیاست مؤسسه حرکت به سمت روشهای نوین مانند بهنژادیگری سریع است که با تلاش محققان و کارشناسان بهنژادگر آغاز شده است.
به گفته وی، این روش میتواند مدت زمان برنامه اصلاحی را به ۵ تا ۶ سال کاهش داده و با صرفهجویی در هزینهها و منابع، اطمینان خاطر بیشتری از تولید لاینهای اصلاحی ایجاد کند.
زمانیان در پایان از تمامی اعضا و رؤسای بخشهای تحقیقاتی برای مشارکت و تحقق این دستاورد مهم تشکر و ابراز امیدواری کرد؛ مؤسسه بتواند نقش کلیدیتری در ارتقای امنیت غذایی و توسعه کشاورزی ایفا کند.
انتهای پیام/