نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

 نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

 دبیر انجمن سلامت استان قزوین گفت: در صورت فرهنگ سازی و حمایت مسئولان در تولید و مصرف نان کامل در استان می توانیم سلامت شهروندان و خانواده ها را تقویت کنیم.

به گزارش خبرگزاری برنا از قزوین؛ «نان» در ایران، به‌عنوان نمادی از برکت، زحمت و تلاش انسان‌ها در زندگی روزمره شناخته می‌شود.

این ماده غذایی، نه تنها بخش جدایی‌ناپذیر سفره ایرانی است، بلکه ریشه در تاریخ، ادبیات و آداب‌ و رسوم این سرزمین دارد.

نان فقط یک ماده غذایی نیست، بلکه رکن کلیدی در اقتصاد است و تولید «نان» هزاران نفر را در زنجیره‌ای از کشاورزی تا توزیع، مشغول به کار می‌کند.

اهمیت نان در ایجاد اشتغال و گردش اقتصادی به ‌ویژه در جوامعی که وابسته به تولید غلات هستند، بسیار زیاد است.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

در ایران، صنعت نانوایی یکی از صنایع مهم و پایدار اقتصادی است. نانواها روزانه چند صد قرص نان تولید می‌کنند که نیاز غذایی جامعه را تأمین می‌کند. همچنین، خرید دستگاه‌های پیشرفته نانوایی باعث ارتقای کیفیت نان و افزایش بهره‌وری شده است.

یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، کیفیت مواد اولیه، به ‌ویژه گندم، است. گندم به‌عنوان پایه اصلی تولید نان باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد. متأسفانه، به دلایل مختلف از جمله کاهش کیفیت زمین‌های زراعی، استفاده از کودهای شیمیایی نامناسب و فرآیندهای تولید آرد غیر استاندارد، کیفیت گندم در بسیاری از موارد کاهش یافته و این موضوع به‌طور مستقیم بر کیفیت نان تأثیر گذاشته و باعث کاهش طعم، بافت و ارزش غذایی آن می‌شود.

علاوه بر این، استفاده از تجهیزات فرسوده و قدیمی در بسیاری از نانوایی‌ها یکی دیگر از مشکلات عمده این صنعت است. دستگاه‌هایی که دهه‌ها قبل تولید شده‌اند، اغلب بهره‌وری پایینی دارند و نمی‌توانند به ‌طور یکنواخت حرارت یا فرآیند تخمیر را مدیریت کنند.

همچنین، این تجهیزات مصرف انرژی بالایی دارند و هزینه‌های اضافی برای نانوایان در پی خواهند داشت.

در این میان بسیاری از نانوایان هنوز با فناوری‌های نوین آشنایی کافی ندارند و از روش‌های سنتی برای تولید نان استفاده می‌کنند.

نداشتن آگاهی و مهارت کافی باعث می‌شود حتی در صورت استفاده از دستگاه‌های مدرن، بازدهی لازم به دست نیاید و کیفیت نان بهبود پیدا نکند.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

نان قوت غالب مردم ایران است و به همین دلیل سبوس موجود در آن می‌تواند در تأمین سلامتی مردم نقش مهمی ایفا کند؛ با این وجود عمده مردم از دسترسی به نان کامل و سبوس‌دار محروم هستند.

وقتی سبوس به این روش به نان اضافه می‌شود، اثرات بسیار مثبتی بر سلامتی انسان به جا می‌گذارد.

تحقیقات علمی نشان داده که مصرف نان سبوس‌دار با کاهش خطر ابتلا به انواعی از سرطان‌ها به ویژه سرطان‌های گوارشی ارتباط مستقیم دارد.

سبوس موجود در نان همچنین می‌تواند با بهبود عملکرد دستگاه گوارش، از بروز عوارض و مشکلاتی همچون یبوست، اسهال، معده‌درد نیز جلوگیری کند.

مقالات متعددی وجود دارد که نشان داده نانی که در هنگام تهیه آرد آن، سبوس گندم همراه با سایر اجزای دانه گندم آسیاب شده باشد، می‌تواند باعث کاهش میزان قند خون و در طولانی مدت باعث کاهش فشار خون شود.

با وجود اثبات فواید بی‌شمار «نان کامل» برای سلامتی انسان، هنوز جای این نان در سفره‌های مردم خالی است.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

نان سبوس‌دار، یکی از مهم‌ترین منابع دریافت فیبر است اما بنا بر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در زمان حاضر میزان دریافت فیبر در کشورمان ۱۳ گرم در روز است در حالی که میزان توصیه ‌شده مصرف فیبر، ۲۸ گرم است؛ به‌عبارت دیگر ایرانی‌ها حدوداً نصف استاندارد جهانی فیبر مصرف می‌کنند!

رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت، سال گذشته گفته بود قرار است تعداد نانوایی‌هایی که نان کامل می‌پزند به ۸۲ هزار واحد برسد اما طبق ادعای امسال معاون بهداشت وزارت بهداشت بیش از ۱۸۰۰ نانوایی داریم که از آرد سبوس‌دار برای طبخ نان استفاده می‌کنند، با مقایسه این اعداد می‌توان دریافت که تا دسترسی همه مردم به نان کامل در سراسر کشور فاصله زیادی وجود دارد و تقریباً عمده مردم از دسترسی به نان کامل محروم هستند.

وقتی به بررسی پشت پرده چنین اتفاقی می‌پردازیم متوجه می‌شویم سبوسی که باید طی آسیاب گندم به دست مردم برسد، به جای خوراک انسان، صرف خوراک دام‌ها می‌شود!

قزوین: آماده پایلوت شدن در تولید ومصرف نان کامل

خوشبختانه حدود چهار سال است که تلاش و برنامه ریزی « مهدی مافی» دبیر انجمن تغذیه سالم استان قزوین با برنامه ریزی و تلاش شبانه روزی گام موثری برای معرفی، تولید و توزیع و مصرف «نان کامل» برداشته شده و با حضور جمعی از کارشناسان، دلسوزان و توانمندان خوش فکر این عرصه روزنه امیدی برای قرار گرفتن « نان کامل» در سبد غذایی مردم استان ایجاد شده است.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

مافی در این مدت توانسته با عشق و انگیزه فراوان و علیرغم تحمل سختی و ناملایمات و گاهی مانع تراشی، علاقمندان بیشتری را کنار خود جمع کند تا با همکاری آنها مسیری را طی کند که این روزها امید بخش شده و چشم انداز روشنی را ترسیم می کند.

محسن مافی عصر یکشنبه در نشست خبری ضمن تشریح اقدامات انجمن سلامت استان از برنامه های خود در تریج فرهنگ استفاده از « نان کامل سخن گفت و از رسانه ها خواست با روشنگری و اطلاع رسانی مناسب به سلامت مردم استان کمک کنند.

مافی بیان کرد: ما درکناری برخی دلوسزان و کارشناسان دغدغه سلامت مردم را داریم و وقتی با آمارهای بیماریهای سرطان و سوء تغذیه مواجه می شویم و ریشه آن را در تغذیه سالم بویژه نان می بینیم متساف می شویم چرا نتوانسته این این غذای سالم را میان مردم معرفی کنیم.

این فعال عرصه سلامت یادآورشد: از چهار سال گذشته موضوع استفاده از « نان کامل» را در استان آغاز کردیم و سال گذشته انجمن سلامت را راه اندازی کردیم و در شروع کار هیچگونه نان کامل در استان تولید نمی شد اما امروز با اقدامات موثر انجام شده و همکاری گروهی از کارشناسان و « خانه پزها» و نانوایان توانسته ایم در این عرصه موفق عمل کنیم.

وی بیان کرد: نان کامل درمان است، نه غذا. نگاه ما به نان کامل تنها به‌عنوان یک خوراکی نیست، بلکه آن را بخشی از فرآیند درمان می‌دانیم که تأثیر مستقیم بر سلامت جسمی و روانی مردم دارد.

وی افزود: این انجمن فعالیت خود را از اواخر بهمن‌ماه سال گذشته آغاز کرده و در تلاش است زنجیره‌ای سلامت‌محور از بذر تا سفره ایجاد کند. ما از ابتدا تأکید داشتیم که این حرکت هیچ وابستگی سیاسی ندارد و صرفاً در راستای ارتقای سلامت عمومی مردم شکل گرفته است.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

قزوین، پیشتاز مصرف نان کامل در کشور

دبیر انجمن تغذیه سالم استان قزوین با بیان وضعیت تولید «آرد کامل» در کشور گفت: از مجموع 400 کارخانه فعال تولید آرد در کشور، تنها دو کارخانه در مشهد و اراک این محصول را تولید می کنند و در حال حاضر، 90 درصد از تولیدات آرد کامل کارخانه‌های مشهد و 40 درصد از تولیدات اراک به استان قزوین ارسال می‌شود.

وی بیان کرد: در حال حاضر به طور میانگین ماهانه 300 تن آرد کامل از مشهد و اراک وارد استان می شود که با این میزان آرد حدود 35 هزار قرص نان کامل تولید می شود.

دغدغه مند سلامت مردم استان هستیم/ کارسیاسی و اقتصادی نمی کنیم

مافی در گفت: تیمی که با ما همکاری می کنند هرگز دنبال کار سیاسی و حتی اقتصادی نیستند بلکه فقط به سلامت مردم اهمیت می دهند و تلاش می کنند نقشی هرچند اندک در تغییر رفتار مردم و تغذیه سالم آنها داشته باشند.

این فعال اقتصادی اظهارداشت: یکی دیگر از رویکردهای ما در سال جاری شکل گیری فرایندی مطلوب و هدفمند از مزرعه، تولید بذر، تولید آرد، نان، توزیع و مصرف نان است و در کنار آن بایستی « خوشه صنعتی نان کامل» را هم راه اندازی کنیم تا به اهداف خو دست یابیم.

وی اضافه کرد: در انجمن دنبال این موضوع هستیم که زنجیره تامین به صورت قانون مند و هدفمند هدایت شود تا ضمن استفاده از بذر مناسب، فریاند تولید سالم آرد، استفاده از ماشین آلات و جلویگری از هدر رفت منابع به اقتصادی شدن کار نیز کمک شود.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

به فراگیر شدن مصرف نان کامل امیدواریم

مافی در ادامه اظهارداشت: در همین مدت کوتاه همه کسانی که نان کامل مصرف کرده اند از مزایای مفید آن بهره مند شده اند بویژه افرادی که بیماری خاصی داشته اند بخوبی از مصرف آن رضایت دارند که نشان می دهد این نان توانسته جای خود را پیدا کند و با کمی تبلیغ می تواند به افزایش مصرف آن امیدوار بود.

وی گفت: برخی واحدهای صنعتی و حوزه های علمیه برای مصرف این نان علام آمادگی کرده اند و امیدواریم با کمک رسانه ملی، خبرگزاری ها، پایگاههای خبری، دست اندرکاران فضای مجازی، تریبونهای نماز جمعه بتوانیم با بیان مزیت های تغذیه ای یک نان سالم ، مردم را به مصرف آن ترغیب کنیم.

مافی از دغدغه خود در این عرصه نیز سخن گفت و افزود: متاسفانه در برخحی جاها با عرضه تقلبی آرد و نان کامل مواجه شده ایم که این موضوع می تواند به اعتماد مردم آسیب بزند که باید این موضوع نیز رصد و مراقبت شود.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

دبیر انجمن سلامت استان قزوین تصریح کرد: در مصرف نان کامل باید تدریجی عمل کنیم تا رشد متوازن شکل بگیرد و بتدریج خانواده با اطلاع از فواید نان کامل آن را در سبد غذایی خود قرار دهند.

وی از کسب رتبه نخست در مصرف نان کامل هم خبر داد و افزود: با توجه به سرانه جمعیتی استان و میزان آرد و نان مصرف توانسته ایم رتبه اول استفاده از نان کاما=ل را کسب کنیم که این موفقیت ما را مجاب می کند در این عرصه با جدیت بیشتری ورود کنیم.

مافی گفت: بزودی سند چشم انداز و راهبردی نان کامل را تدوین و آماده می کنیم و از تجربه استانهای دیگر مانند اراک هم استفاده می کنیم تا کارها به نتیجه برسد.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

وی اظهارداشت: تلاش می کنیم تا قزوین را به کانون تولید و مصرف نان کامل و سالم تبدیل کنیم و این مهم با فرهنگ سازی و مشارکت همه مردم ممکن می شود.

مافی از همه علاقمندان به سلامت مردم خواست در فرهنگ سازی و مصرف نان کامل با انجمن سلامت استان قزوین همکاری کنند.

نان کامل در سبد غذایی مردم قزوین/ تضمین کننده سلامت جامعه

در ادامه به سوالات خبرنگاران پاسخ داده شد.

انتهای پیام

 

 منبع خبر

جدیدترین ویدئوها

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها