این غذای اصیل کردستان، هوش از سرتان می‌برد!

  این غذای اصیل کردستان، هوش از سرتان می‌برد!
  گیلاخه به معنای «غذای خوشمزه» است و این نام به خوبی نشان دهنده طعم بی نظیر آن است. در بسیاری از مناطق کردستان، این خورش به عنوان نمادی از مهمان نوازی و محبت به مهمانان در نظر گرفته می شود.

فرارو: گیلاخه به معنای «غذای خوشمزه» است و این نام به خوبی نشان دهنده طعم بی نظیر آن است. در بسیاری از مناطق کردستان، این خورش به عنوان نمادی از مهمان نوازی و محبت به مهمانان در نظر گرفته می شود.

photo_2025-06-01_01-20-21

خورش گیلاخه یکی از خورش های سنتی و مقوی کردی است که به دلیل عطر و طعم خاص و استفاده از مواد اولیه تازه، در میان مردم کردستان به محبوبیت بالایی دست یافته است. این خورش به عنوان یکی از نمادهای فرهنگ غذایی کردها شناخته می شود و به طور معمول در مناسبت های خاص و مهمانی ها سرو می شود. در این مقاله، به معرفی خورش گیلاخه، مواد اولیه آن، طرز تهیه و نکات کلیدی در تهیه این خورش پرداخته خواهد شد.

تاریخچه و اهمیت خورش گیلاخه

خورش گیلاخه به دلیل تاریخچه غنی و ریشه های عمیق فرهنگی خود، بخشی از هویت غذایی کردها به شمار می رود. این خورش به صورت سنتی در خانواده های کرد تهیه می شود و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. گیلاخه به معنای «غذای خوشمزه» است و این نام به خوبی نشان دهنده طعم بی نظیر آن است. در بسیاری از مناطق کردستان، این خورش به عنوان نمادی از مهمان نوازی و محبت به مهمانان در نظر گرفته می شود.

مواد لازم جهت تهیه خورش گیلاخه

پیاز: یک عدد متوسط

گیلاخه: نیم کیلوگرم

گوشت قرمز: نیم کیلوگرم

لوبیا قرمز: یک فنجان

لیمو عمانی: ۵ عدد

زردچوبه و نمک و روغن: به میزان لازم

تره خان (یا جعفری و گشنیز): اگر سبزی ساطوری شده تر بود یک و نیم لیوان و اگر خشک بود سه چهارم لیوان

طرز تهیه خورش گیلاخه کردستانی

ابتدا پیاز خلال شده را با زردچوبه و نمک کمی تفت می دهیم.

سپس گوشت قطعه شده را افزوده و مقداری با هم سرخ می کنیم.

چند لیوان آب جوش افزوده و لیمو عمانی ها را که با چنگال سوراخ شده و لوبیا را که قبلا خیسانده ایم به آن اضافه می نماییم و می گذاریم تا ۴۵ دقیقه در دیگ بپزد.

در ماهیتابه ای جداگانه گیلاخه را با روغن تفت می دهیم و تره خان یا جعفری و گشنیز ساطوری شده را هم افزوده و مقداری دیگر تفت می دهیم (می توان به جای سبزی ساطوری شده از سبزی خشک هم استفاده کرد).

حالا گیلاخه و سبزی را به سایر مواد افزوده و می گذاریم ۲۰ دقیه دیگر با شعله کم در قابلمه پخته شده و جا بیافتد.

نکات پخت خورش گیلاخه

اگرچه گیلاخه قبل از پخت بسیار لزج است اما خورش آن اصلا لزج نبوده و بسیار هم خوش طعم و خوشرنگ است.

پیازچه های سفیدی که روی خورش می بینید در اصل پیازچه گیلاخه هستند.

به جای استفاده از تره خان می توان از ترکیب جعفری و گشنیز نیز استفاده نمود.

همچنین می توان به جای سبزی ساطوری شده از سبزی خشک هم استفاده کرد.

نکات کلیدی در تهیه خورش گیلاخه

انتخاب گوشت مناسب: استفاده از گوشت تازه و با کیفیت تأثیر زیادی بر طعم نهایی خورش دارد.

استفاده از ادویه جات تازه: ادویه جات تازه عطر و طعم بهتری را به خورش می بخشند.

پختن به آرامی: پختن طولانی مدت بر روی حرارت ملایم باعث می شود تا طعم ها به خوبی ترکیب شوند و خورش جا بیفتد.

تنظیم غلظت: اگر خورش غلیظ شد، می توانید کمی آب اضافه کنید و بگذارید تا جا بیفتد.

نتیجه گیری:

خورش گیلاخه به عنوان یکی از غذاهای سنتی و محبوب کردستان یک وعده غذایی خوشمزه و نمادی از فرهنگ و مهمان نوازی این مردم است. با رعایت مراحل تهیه و نکات کلیدی ذکر شده در این مقاله، می توانید این خورش را در خانه تهیه کرده و طعم بی نظیر آن را تجربه کنید. امیدواریم که این مقاله به شما کمک کند تا با این غذای خوشمزه آشنا شوید و آن را در سفره مهمانی ها و مناسبت های خود سرو کنید.

برچسب
 

 منبع خبر

قیمت روز طلا، سکه و ارز

جدیدترین ها

از بین اخبار