"مجتبی بیرانوند" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار >>ایرنا اظهار کرد: در این زمینه چهار کمیته تخصصی برای برگزاری جشنواره علمی گشنیز تشکیل شده است.
وی افزود: بیش از ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیر کشت گشنیز است و پیشبینی میشود امسال ۱۳ هزارتن دانه گشنیز تولید شود.
فرماندار نهاوند اظهار کرد: نهاوند ظرفیت بینظیری در تولید گشنیز دارد و این ظرفیت باید بهتر و بیشتر معرفی شود تا زمینه توسعه و فرآوری آن را فراهم کنیم.
بیرانوند هدف از برگزاری این جشنواره را معرفی علمی و کاربردی این ظرفیت و حمایت از زنجیره ارزش آن از مزرعه تا بازار عنوان کرد.
وی بر لزوم همافزایی و همکاری دستگاههای اجرایی این شهرستان در برگزاری جشنواره گشنیز تاکید کرد و گفت: برگزاری این جشنواره نیازمند انسجام و برنامهریزی دقیق است و به همین منظور چهار کمیته تخصصی شامل کمیته فنی، تبلیغات و مستندسازی، کمیته پشتیبانی و کمیته تشریفات تشکیل شد.
فرماندار نهاوند ادامه داد: مقرر شد هر یک از این کمیتهها جلسات تخصصی خود را ذیل کارگروه اصلی برگزار و نتایج را جهت هماهنگی نهایی به دبیرخانه اعلام کنند.
بیرانوند از تمامی نهادها، دانشگاهها، تولیدکنندگان و فعالان بخش خصوصی دعوت کرد: با حضور فعال در این رویداد، مسیر توسعه پایدار در حوزه گیاهان دارویی را هموار کنند.
>>به گزارش ایرنا، بر اساس گزارش جهاد کشاورزی، بیش از ۶۰ درصد گشنیز کشور در شهرستان نهاوند تولید میشود و امسال بیش از پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیرکشت گشنیز قرار گرفت و از هر هکتار سطح زیرکشت بین ۲ تا ۲.۵ تُن گشنیز برداشت میشود.
در حال حاضر ۹۵ درصد تولید گشنیز استان همدان و ۴۰ درصد تولید گشنیز کشور به این شهرستان اختصاص دارد.
گشنیز یا جعفری چینی گیاهی یکساله با نام انگلیسی Coriander و با نام علمی Coriandrum sativum مطرح است.
شوید، جعفری،رازیانه، کرفس، زیره، گلپر و هویج از خانواده گیاه گشنیز هستندریال برخی منشا این سبزی را به نواحی جنوب غرب آسیا و مدیترانه نسبت میدهند.
گشنیز گیاهی مقاوم است و در بیشتر مناطق کشورمان قابلیت کاشت و پرورش را دارد.
از برگهای گشنیز به صورت تازه یا خشک شده معمولا به عنوان سبزی معطر در انواع خورشت، سوپ، سالاد و آشها استفاده میکنند.
تخم گشنیز یا میوه خشک شده گشنیز در موارد مختلفی از جمله ادویه غذا، تهیه شیرینی، ترکیب قوتو و دمنوشها کاربرد دارد.
میوه گشنیز سرشار از مواد مغذی است، این گیاه دارویی به دلیل داشتن ماده موثر یا اسانس و ترکیب اصلی لینالول دارای اهمیت بهسزایی در صنایع داروسازی، غذایی، آرایشی و بهداشتی، نوشابه و شکلات سازی است.
از تخم گشنیز روغنی تهیه می شود که در سلامتی و تقویت پوست و مو نقش مهمی دارد.