به گزارش>>>> >>ایرنا، مدتی بود که منتظر یک فرصت بودم تا با «خضر کاوه» که در این منطقه به «میرزا خدر» مشهور است و کهنسال ترین بیمه شده صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر آذربایجانغربی است، مصاحبهای داشته باشم اما این فرصت مهیا نمی شد تا اینکه سالروز تاسیس صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر (پنجم خرداد ) را بهانه تهیه یک گزارش قرار دادم.
یکی از روزهای بهاری که اتفاقا" در این فصل منطقه میرآباد و سردشت از زیبایی وصف ناشدنی نیز برخوردار است، راهی این منطقه شدم و پس از هماهنگی با آقای محمدی کارگزار صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر در سردشت، برای تهیه گزارشی راهی این منطقه شدم.
روستای واوان در ۲۰ کیلومتری سردشت و در مسیر جاده سردشت- میرآباد قرار دارد و به دلیل پوشش جنگلی این منطقه و گذر رودخانه زاب دارای مناظر وصف ناشدنی است و ناب است.
این روستای ۲۵ خانواری در حاشیه جاده قرار دارد و در این فصل میزبان مسافران و گردشگران است و در حاشیه روستا محصولات این منطقه نیز توسط مغازه ها و حتی دستفروشان عرضه می شود؛ در این فصل توتفرنگی نوبرانه وجود داشت که از نظر رنگ و طعم بینظیر بود.
پس از کمی پرسوجو منزل میرزا خدر را در روستای واوان پیدا کردم و میرزا خدر همراه همسرش «فاطمه حسن زاده» در منزل روستایی سکونت داشتند اما آن روز جمعی از فرزندان و نوههای میرزا خدر هم به عیادت وی آمده بودند.
میرزا خدر که زنج روزگار قامت وی را خم کرده بود و چهرهاش به خاطر تازیانه های روزگار چین و چروک پیری به خود گرفته بود، بر روی تشکی در گوشه هال نشسته بود و همسرش هم که به گفته وی ۱۵ سال اختلاف سنی داشتند، در کنارش بود.
حاصل بیش از هفت دهه زندگی مشترک آن زوج کهنسال چهار پسر و چهار دختر بود که اکنون سه پسر و سه دختر در قید حیات هستند.
در ابتدای مراسم و پس از پذیرایی با چای، «آزاد محمدی» کارگزار صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر در سردشت رشته سخن را در دست گرفت و گفت: چند سال قبل برای عضویت در صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر شرایط سنی وجود نداشت و در همان دوران بود که میرزا خدر تمایل به عضویت پیدا کرد و عضو این صندوق بیمه ای شد.
وی افزود: با توجه به شرایط سن و وضعیت سلامتی، پرونده میرزا خدر را برای سن ازکارافتادگی ارسال کردیم و اکنون نتیجه حاصل شد و میرزا خدر با ۱۰۶سال سن به عنوان مستمری بگیر این صندوق تعیین شده است.
وی اظهار کرد: میرزا خدر از ماه گذشته مستمری ماهیانه دریافت کرده و در لیست مستمری بگیران قرار دارد و این برای من به عنوان یک کارگزار اتفاق خوبی است که پس از چندین سال تلاش و تشویق برای پرداخت بیمه، اکنون نتیجه آن را می بینم.
وی با انتقاد از تصمیم آن روز میرزا خدر هم گفت: «در آن هنگام از وی خواستم که همسرش را هم بیمه کند اما امتناع کرد و اگر این اتفاق می افتاد اکنون هر دو نفر مستمری بگیر میشدند.»
سرانجام میرزا خدر هم پس از چندین دقیقه سکونت با صدای لرزان گفت: »در گذشته مساله بیمه برای مردم شناخته شده نبود و حتی وقتی که من خودم را بیمه کردم، مورد تمسخر بقیه قرار گرفتم.»
او اضافه کرد: «آنان می گفتند که خدر قصد مردن دارد و به همین خاطر خودش را بیمه کرده است اما حالا بسیاری از این افراد هم از دنیا رفتند و من هم اکنون مستمری بگیر شده ام.»
وی ادامه داد: «همه فرزندانمان از ما جدا شدند و من و فاطمه (همسرم) تنها در این خانه ماندیم و دیگر توان کارکردن در باغ را ندارم و به همین مستمری ماهیانه دلخوش کردم و این هم نعمت بزرگی برای این ایام پیری است.»
چند قطره اشک از گوشه چشمان میرزا خدر جاری شد و همسرش با دستمال سفیدی که در کنار میرزا خدر قرار داشت، اشکها را پاک کرد و گفت: این اشک ها به خاطر شادی است و شما نگران نباشید.
یکی دیگر از ویژگی های میرزا خدر این بود که به عنوان نخستین کسانی در روستا، خواندن و نوشتن را در دوران جوانی یاد گرفته بود و بخش هایی از بوستان و گلستان سعدی، غزلیات حافظ و اشعار شاعران کُرد از جمله وفایی را ازبر بود.
وی در جواب درخواست برای قرائت چند شعر ابتدای شعری به زبان کُردی از ماموستا وفایی را خواند و در ادامه گریزی هم به اشعار سعدی زد و گفت:
ای که پنجاه رفت و در خوابی مگر این پنج روز دریابی
خواب نوشین بامداد رحیل باز دارد پیاده را ز سبیل
هر که آمد عمارتی نو ساخت رفت و منزل به دیگری پرداخت
وآن دگر پخت همچنین هوسی وین عمارت به سر نبرد کسی
نیک و بد چون همی بباید مُرد خنک آن کس که گوی نیکی بُرد
میرزا خدر حرفهای نگفته زیادی را با خواندن اشعار بیان کرد و هراز گاهی نگاهی هم به همسرش می کرد و می گفت: کاش درآن دوران تو را هم بیمه می کردم اما دریغ.
فاطمه خانم همسر میرزا خدر هم که با شنیدن اشعار اشک در چشمانش حلقه بسته بود و دلش می خواست به آن سوی مجلس برود، گفت: هر چند آن موقع از طعنه برخی ها من را بیمه نکرد، اما اکنون اشکالی ندارد این مستمری را با هم خرج زندگی دوران پیری می کنیم.
وی افزود: مرم این منطقه با بیمه زیاد آشنا نیستند و همین حالا هم می گویند که دولت به میرزا خدر حقوق می دهد اما خوشحالم که هزینه کمی که برای بیمه کردیم، اکنون جواب داده است.
وی اظهار کرد: اگر اکنون هم شرایط سنی عضویت در صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر برداشته شود، بسیاری از افراد با سن بالا دوست دارند که در این بیمه عضویت داشته باشند.
حرف و حدیث ها در مجلس ادامه داشت و هر کدام سوالاتی را در مورد صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر می پرسیدند که کارگزار بیمه برخی از آنها را جواب می داد و جواب تعدادی را به من واگذار می کرد.
پایان بخش این دیدار عکسی دسته جمعی از خانواده میرزا خدر بود، که از این جمع نیز چند نفر عضو صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر بودند.
۷۵۰۰ نفر در آذربایجانغربی مستمری بگیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر هستند
سرپرست صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر آذربایجان غربی گفت: هم اکنون در سطح استان ۲۶۰ هزار نفر عضو صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر هستند و علاوه بر آن هفت هزار و ۵۰۰ نفر هم مستمری بگیر این صندوق هستند.
یوسف رحیمی افزود: بیش از نصف مستمری بگیران آذربایجانغربی شامل چهار هزار و ۵۰۰ مستمری بگیر خانوادههای متوفیان و تنها سه هزار نفر در استان مستمر بگیر بازنشسته و کارافتاده هستند.
وی اضافه کرد: تمامی افراد در گروه سنی (۱۸ تا ۵۰ سال) در صورت عضویت در گروههایی مانند روستاییان، عشایر، کشاورزان، رانندگان حمل بار و مسافران بین شهری، ساکنان شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت، زنبورداران، بافندگان قالی، فرش، گلیم و جاجیم، کارکنان مراکز و شرکت های وابسته به سازمان مهندسی کشاورزی، منابع طبیعی و نظام پزشکی، دانشجویان، بسیجیان، کارگران فصلی و سایر گروههای جامعه هدف میتوانند تحت پوشش این صندوق بیمه باشند.
وی افزود: در حال حاضر ۳۲۰ رشته شغل در حوزههای مختلف برای عضویت در این صندوق اضافه شده که به طور تقریبی همه افراد بدون بیمه را شامل میشود که این امر فرصت مناسبی برای تحت پوشش قرار گرفتن بیمهای در استان به شمار میرود.
>>>>>>به گزارش ایرنا، صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر در پنجم خرداد سال ۱۳۸۴ با مصوبه هیات دولت و به منظور حمایت از روستاییان و عشایر و کشاورزان در ایران تاسیس شد تا این اقشار نیز زیرپوشش حمایتهای اجتماعی قرار گیرند.
این صندوق یکی از صندوقهای چهارگانه و زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و رویکرد آن ارائه خدمات بیمه اجتماعی بلندمدت به کشاورزان، روستاییان و عشایر در بخشهای مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت است.
علاوهبر روستاییان و عشایر، کارکنان شرکتهای فنی مهندسی و شبه کشاورزی مستقر در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر جمعیت، کارکنان شرکتهای نظام دامپزشکی و دانشجویان نیز میتوانند تحت پوشش این صندوق قرار گیرند.
هم اکنون صندوق بیمه اجتماعی روستاییان، کشاورزان و عشایر ۷۵ کارگزاری فعال در آذربایجان غربی دارد و افراد میتوانند با مراجعه به این دفاتر، نسبت به نام نویسی برای عضویت در صندوق اقدام کنند.