اصغر آهنیها در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی >>ایرنا با بیان اینکه تعطیلی برخی صنایع به دلیل قطعی و ناترازی برق در فصل تابستان به تولید و اشتغال ضربه می زند، اظهار داشت: بنا بر قانون بهبود فضای کسبوکار، در مواقع کمبود انرژی، اولویت نخست نباید تعطیلی واحدهای صنعتی باشد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان کاشی و سرامیک تزئینی ایران اضافه کرد: اقتصاد کشور سالهاست که تحت تاثیر فشارهایی چون تحریم ها قرار دارد و هر اقدامی که به تضعیف تولید منجر شود، به زیان ملی است.
وی خاطر نشان کرد: معیشت صدها هزار خانوار ایرانی به طور مستقیم از مسیر تولید و فروش صنایع تامین میشود و نباید این اکوسیستم به دلیل ضعف مدیریت تعطیل شود.
>>قطعی های مکرر خسارت های هنگفت به صنایع می زند
آهنیها از اینکه در زمستان سال گذشته نیز صنایع بزرگ به دلیل ناترازی گاز و برق با مشکل تولید روبرو بودند، انتقاد کرد و افزود: حتی در مهرماه سال گذشته نیز وزارت نیرو بدون اطلاعرسانی قبلی، قیمت برق را یکباره افزایش داد که با اعتراض و پیگیری جدی بخش تولید این اقدام لغو شد.
این تولیدکننده یادآور شد: زمستان سال گذشته، ضعف در ذخیرهسازی سوخت نیروگاهی باعث شد واحدهای تولیدی با قطعی همزمان برق و گاز روبهرو شوند؛ امسال نیز از ابتدای اردیبهشت بدون اطلاعرسانی منسجم، برق بسیاری از کارخانهها قطع شد که این موضوع خسارتهای هنگفتی به دستگاهها و تجهیزات گرانقیمت صنایع وارد کرد.
وی خاطرنشان کرد: عمده شرکتهای تولیدی در حال حاضر با حداکثر ۵۰ درصد ظرفیت فعالیت میکنند، بسیاری حتی کمتر از این میزان و بسیاری هم بلاتکلیف و بدون برنامه در انتظار تعیین تکلیف هستند، گاهی مسئولان حرف از تعطیلی چند هفتهای تا یک ماهه کل واحدهای صنعتی میزنند، در حالی که به پیامدهای اجتماعی و اقتصادی چنین اقداماتی واقف نیستند.
آهنیها ادامه داد: این فعال صنفی به افزایش مکرر و غیرمنتظره قیمت انرژی اشاره کرد و گفت: قیمت گاز امسال با جهشی سه برابری مواجه شد و به بیش از هزار تومان رسید. آن هم در شرایطی که بازارهای صادراتی به دلیل رکود آسیب دیدهاند.
این عضو شورای عالی کار به اثرات آزاد بودن فعالیت استخراجکنندگان رمزارز اشاره و خاطرنشان کرد: در کشور ما با وجود این که کمبود انرژی وجود دارد، استخراجکنندگان رمز ارزها بدون نظارت فعالیت میکنند و تولیدکنندگان واقعی مجبور به تعطیلی میشوند؛ از این رو به نظر می رسد برای بهبود شرایط ابتدا باید جلوی این نوع استفادههای موازی از انرژی را بگیرند.
>>مشکلی به نام فقدان قراردادهای اقتصادی و شفاف
وی با تاکید بر ضعف سیاستگذاری و نبود اعتماد در سرمایهگذاری اضافه کرد: مشکل دیگر ما فقدان قراردادهای اقتصادی و شفاف است. در سالهای گذشته خصوصیها سرمایهگذاری کردند، نیروگاههای کوچک ایجاد و برق تولید کردند اما وزارت نیرو نه تنها مطالبات را به موقع نپرداخت، بلکه بسیاری را بدهکار و ورشکسته کرد.
آهنیها با تاکید بر اینکه برای حل مشکل باید صنعت برق را از طریق انعقاد قرارداد سه جانبه واقعی بین وزارت نیرو، تولیدکنندگان و بانکها اقتصادی کرد تا اگر وزارتخانه نتوانست مطالبات را پرداخت کند، بانک مطالبات را تضمین و جبران کند.
وی افزود: اگر سیاستگذاران اراده واقعی برای کاهش ناترازی داشته باشند، صنعت و مردم ایران میتوانند کمتر از یک سال این بحران را رفع کنند.
رئیس هیات مدیره انجمن سرامیک تزئینی کشور نقد خود را متوجه ساختار سیاستگذاری دانست و تصریح کرد: متاسفانه افرادی که پشت میز سیاستگذاری قرار دارند، یا دانش و تجربه لازم را ندارند یا از وضعیت اَبَرچالشهای تولید بیخبرند. نه به اهمیت توسعه نیروگاههای خورشیدی توجه کافی شده و نه از ابعاد فنی و اقتصادی موضوعات تحلیل درستی ارائه میشود.
>>ناترازی انرژی حل نشدنی نیست
آهنی ها یادآور شد: مسئله ناترازی انرژی راهحل فنی دارد و حلناشدنی نیست اما به جای رویکردهای علمی و مشارکت متخصصین، تصمیمات مقطعی و غیرکارشناسی اتخاذ میشود.
این نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار یادآور شد: ادامه این روند، موجب تشدید رکود، تعدیل نیروی کارگران، کاهش درآمد خانوارها و در نهایت تعمیق مشکلات اجتماعی در سراسر کشور خواهد شد. خروجی این دور باطل، ضربه به صنعت، اشتغال و اقتصاد ملی است. باید با رویکردی تخصصی، سیاستگذاری بلندمدت و شفاف و مشارکت بخش خصوصی، مانع این بحران شد و از تولید ایرانی حمایت واقعی کرد.