به گزارش خبرنگار موسیقی >>ایرنا، نخستین نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان با هدف ایجاد فضایی نو برای معرفی ظرفیتها و توانمندیهای این حوزه به همت گروه «ترنج» با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت ماه در مرکز آفرینشهای فرهنگی، هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
در این رویداد حدود ۵۰ مجموعه فعال شامل تولیدکنندگان و عرضهکنندگان سازها، آموزشگاههای موسیقی حوزه کودک و نوجوان، مراکز پژوهشی موسیقی، ناشران آثار موسیقی و کتابهای موسیقی کودک و نوجوان حضور داشتند.
برگزاری نشستهای علمی و پژوهشی با حضور پژوهشگران و صاحبنظران حوزه موسیقی کودک و نوجوان، اجرای موسیقی توسط غرفهداران و هنرجویان آموزشگاهها و کنسرت «امید» با حضور هنرجویان کودک و نوجوان کمتوان ذهنی و جسمی، دارای معلولیت جسمی و حرکتی، سندروم داون و اتیسم از برنامههای جنبی این نمایشگاه بود که با استقبال قابل توجه خانوادهها، کودکان و نوجوان روبرو شد.
با جلال ذکایی مدیر گروه «ترنج» و رئیس نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان درباره چگونه برگزاری این رویداد، توجه به موسیقی کودک و نوجوان و چالشهای این رویداد گفت و گو کردهایم که در ادامه میآید.
رئیس نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان درباره برپایی این نمایشگاه به خبرنگار ایرنا گفت: ایده برگزاری نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان از دوره اول برگزاری نمایشگاه صنعت موسیقی، دغدغه گروه «ترنج» بود؛ والدینی که همراه فرزندانشان در این نمایشگاه حضور پیدا میکردند به دنبال سازهای ویژه برای کودکان و نوجوانان و آموزشگاههای موسیقی برای آموزش آنان بودند.
تصمیم گرفتیم نمایشگاه مستقل و ویژهای را برای موسیقی کودکان و نوجوانان برپا کنیم، قصد داشتیم دو سال گذشته این نمایشگاه را برگزار کنیم اما به دلیل کمبود زمان موفق نشدیم و پس از حدود هفت ماه برنامهریزی و کسب مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توانستیم نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان را اردیبهشت ماه امسال برپا کنیم.
ذکایی با اشاره به کمتوجهی به موسیقی کودک و نوجوان در سالهای اخیر افزود: این حوزه در جریان موسیقی کشور با غفلت مواجه بوده است که باید در طول سال به آن رسیدگی شود، شاید بخشی از این غفلت به برنامهها و سیاستهای نهادهای مسئول همچون وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازگردد، شاید گمان میکنند موسیقی کودک و نوجوان خود راهش را طی کند.
رئیس نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان بیان کرد: برگزاری این نمایشگاه، تلاشی برای نشان دادن ظرفیتهای گسترده و مغفولمانده حوزه موسیقی کودک و نوجوان به مدیران فرهنگی کشور بود و هدف ما این است با استمرار این روند، برنامهریزی و سیاستگذاری مناسبی برای ارتقای موسیقی کودک در سطح ملی صورت گیرد.
به گفته وی، اهتمام برای برپایی دوره دوم نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان نشاندهنده عزم جدی برگزارکنندگان برای نهادینهکردن توجه به موسیقی کودک در ساختار فرهنگی کشور است؛ حوزهای که سالهاست از آن غفلت شده و اکنون نیازمند بازنگری، سیاستگذاری مسئولان و حمایت مستمر است.
ذکایی درباره چگونگی انتخاب فعالان حوزه موسیقی کودک و نوجوان برای حضور در نمایشگاه توضیح داد: سال گذشته فراخوان عمومی را با تمرکز بر آموزشگاههای موسیقی و عرضه سازهای اختصاصی کودک و نوجوان و سایر سازهای موسیقی منتشر کردیم. همچنین با بانک اطلاعاتی گروه «ترنج» ارتباط گرفتیم و در نهایت نمایشگاه با حضور حدود ۵۰ مجموعه فعال در حوزه موسیقی کودک و نوجوان برگزار شد.
وی افزود: برای برگزاری نشستهای تخصصی و دعوت از کارشناسان نیز از نظر رضا مهدوی مشاور هنری نمایشگاه بهره بردیم و چهار نشست با موضوعهای مرتبط با موسیقی کودک و آموزش در این حوزه برگزار شد که مخاطبان آنها خانوادهها و والدین بودند.
>>بازدید بیش از ۱۰۰ هزار نفر از نمایشگاه موسیقی کودک
رئیس نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان با اشاره به استقبال خانوادهها به همراه فرزندانشان از این نمایشگاه اظهار داشت: بیش از یکصد هزار نفر طی چهار روز از نمایشگاه دیدن کردند و این استقبال برای رویدادی که نخستین بار برگزار شد با تبلیغات فقط در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، قابل توجه است. از استقبال مخاطبان خرسندیم اما از جهتی باعث تاسف است که این رویداد، پس از ۴۷ سال برگزار شد.
وی با اشاره به کمبودها و نیازهای این نمایشگاه گفت: مهمترین مساله ما این است که هنوز نتوانستهایم اعتماد اهالی موسیقی به خصوص آموزشگاهها را کامل برای حضور در نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان جلب کنیم و این اعتماد عمومی را باید به تدریج ایجاد کنیم. با بسیاری آموزشگاهها برای حضور در نمایشگاه مذاکره کردیم اما آنها برای حضور واهمه داشتند و اطمینان نداشتند حضور در این رویداد برایشان آوردهای داشته باشد. با وجود این، آموزشگاههایی که در نمایشگاه حضور پیدا کردند، توانستند فعالیتهایشان را معرفی کنند، هنرجویان بعضی از آموزشگاهها کنسرت برگزار کردند و حضور در صحنه را تجربه کردند.
>>استقبال کم عرضهکنندگان سازهای ایرانی
ذکایی درباره تعداد بیشتر غرفههای سازهای غربی نسبت به سازهای ایرانی در نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان اظهار داشت: محدودیتی در این حوزه وجود نداشت و اعلام نکردیم سازهای غربی بیشتر در این نمایشگاه حضور پیدا کنند، استقبال عرضهکنندگان سازهای ایرانی کم و عرضه و تقاضا در این حوزه مطرح بود. اما تعداد قابل توجهی از کنسرتهای هنرجویان آموزشگاههای موسیقی در بخش جنبی نمایشگاه با بهرهمندی از سازهای سنتی همچون سنتور، تار و تنبک برگزار شد.
مدیر گروه «ترنج» گفت: اعتقادی نداریم به عنوان بخش خصوصی بخواهیم هدایتگر و فرهنگساز باشیم، اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی حوزه موسیقی و آموزش آن میتواند حوزه موسیقی کودک و نوجوان را تقویت و ظرفیتهای جدیدی را در این حوزه ایجاد کند.
>>تعامل با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
ذکایی با اشاره به دو بار بازدید مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان بیان کرد: گمان میکنم با برپایی نمایشگاه و حضور بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی در این رویداد، وزارت فرهنگ دیگر ملاحظهای درباره برپایی نمایشگاه ندارد. زمانی که قصد داشتیم نخستین نمایشگاه صنعت موسیقی را برگزار کنیم، موضوع برای وزارت فرهنگ نامفهوم و گنگ بود اما بعد از دو دوره نمایشگاه متوجه شدند ظرفیتهای قابل توجهی در این حوزه وجود دارد.
رئیس نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: مدیرکل دفتر موسیقی با توجه به اینکه تجربه برگزاری نمایشگاه موسیقی و آثار شنیداری تهران را داشت، پیشنهاد داد سومین نمایشگاه صنعت موسیقی با این نمایشگاه تلفیق شود و بتوانیم رویداد بزرگی را با همکاری یکدیگر برگزار کنیم. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این جمع بندی رسیده، مخاطرات برایش حل شده و بیشتر میتواند در این حوزه به ما کمک کند.
اگر وزارت فرهنگ حضور جدی برای برپایی نمایشگاه صنعت موسیقی داشته باشد، این نمایشگاه را امسال برگزار میکنیم، باید جلساتی را با مسئولان وزارت فرهنگ برگزار کنیم، مکانیابی مناسبی انجام و تغییراتی در شکل اجرا انجام دهیم و شرایطی فراهم کنیم که ضمن حفظ شأن نمایشگاه، غرفهداران و بازدیدکنندگان از این رویداد راضی باشند.
>>حاشیههای نمایشگاه
ذکایی درباره حاشیههای پیش آمده برای نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان مبنی بر تعطیلی موقت آن به دلیل رعایت نکردن شئونات اسلامی بیان کرد: طبق مجوزی که برای این نمایشگاه صادر شده بود، به عنوان برگزارکننده نمایشگاه مکلف بودم غرفهداران را به رعایت شئونات اسلامی توصیه کنم که این کار را انجام دادم اما توصیه به رعایت شئونات اسلامی به بازدیدکنندگان برعهده حاکمیت است. همین بازدیدکنندگان در مترو، خیابانها و سایر مکانهای عمومی شهر حضور دارند.
مدیر گروه «ترنج» بیان کرد: در جریان برگزاری نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان شاهد حضور بانوان و دختران محجبهای بودیم که از غرفهها بازدید میکردند یا گاهی ساز مینواختند، این افراد را هم باید ببینیم. برخی تمایل دارند فقط بخشهای نامناسب یک رویداد را ببینند و تنها در آن بخش تمرکز کنند.
نمایشگاه یک پدیده اجتماعی است، خوبیها، زشتیها، ضعفها و نقاط قوتی دارد، همه اینها را باید با همدیگر ببینیم، اگر قرار بر این باشد که فقط ما نقاط ضعف را ببینیم، راه به جایی نخواهیم برد. با وجود این، در روز دوم نمایشگاه طی مذاکراهای با مسئولان حراست کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مشکلات حل شد و نمایشگاه تا ۲۶ اردیبهشت ادامه پیدا کرد.
ذکایی خاطرنشان کرد: نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان نخستین رویدادی در این زمینه است که پس از ۴۷ سال در کشور برگزار شد. بسیاری از غرفهدارانی که در این نمایشگاه حضور پیدا کردند، تاکنون تجربهای در این زمینه نداشتند. برخی هم با اجرای موسیقی در غرفه دچار هیجانزدگی شده و قصد داشتند مخاطب جذب کنند. باید زمان بیشتری به بخش خصوصی برای برگزاری و مشارکت در رویدادهای هنری و موسیقایی بدهیم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت کشور، نیروی انتظامی، اداره اماکن و همه نهادهایی که در مدیریت یک رویداد فرهنگی دخیل هستند همراه شوند و در عین حال که فرصتی به بخش خصوصی میدهند، شرایط را مدیریت کنند تا از مسیر خارج نشود و مسیر درست را طی کند.