امید فاضلی نیا در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی >>ایرنا در خصوص فضاسازی ها از وضعیت اقتصاد در شرایط پسا تحریم ها اظهار داشت: اگر تحریم ها برداشته شود و سیاست های حمایتی در راستای رفع موانع اجرایی شود به طور قطع هزینه های اضافی از تولید برداشته می شود و رقابت معنا پیدا می کند.
وی ادامه داد: اکنون که در شرایط تحریمی و فشارهای اقتصادی قرار داریم هر چند مبادی های ورودی برای کالای وارداتی مشابه با خارجی بسته بود اما شاهد ورود کالاهای قاچاق بودیم که بدون رقابت یکسان با تولید داخل در بازار عرضه می شد.
فاضلی نیا اضافه کرد: کالاهای قاچاق بدون اینکه هزینه های عوارض، گمرک، مالیات و هزینه های جاری تولید را پرداخت کنند در بازار ارزان تر از کالای ایرانی عرضه می شود و این رقابت چون در فضای یکسان نیست به ضرر تولید و چرخ اقتصاد کشور است اما با برداشته شدن تحریم ها واردات کالاها در شرایط یکسان و با پرداخت هزینه های قانونی صورت می گیرد هیچ کسی مخالف رقابت در شرایط یکسان نیست.
وی با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان در افزایش هزینه های تولید گفت: اکنون با شرایط ناترازی انرژی، سرمایه گذاری بخش صنعت برای برق، نبود سرمایه در گردش،نوسان ارز، تاخیر در تخصیص ارز، نبود بازارهای صادراتی و ... منجر شده است تا هزینه های تولید افزایش پیدا کند.
>>۴۰ درصد بازار لوازم خانگی در انحصار قاچاق
دبیرکل انجمن ملی تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران ابراز کرد: بر اساس آمارها اکنون ۴۰ درصد بازار لوازم خانگی در انحصار قاچاق است یعنی از ۶.۵ میلیارد دلار گردش مالی در این بازار حدود ۱.۷ میلیارد دلار کالای قاچاق است.
وی با بیان اینکه بازار به نفع کالای قاچاق در جریان است گفت: تولید کننده داخلی نزدیک به ۳۰ درصد قیمت تمام شده را در قالب هزینه های مالیات، عوارض، گمرک و قبوض آب و برق به دولت پرداخت می کند اما این هزینه ها مشمول کالاهای قاچاق نمی شود و بدون شرایط یکسان رقابتی کالاها را عرضه می کند.
فاضلی نیا تاکید کرد: مبلغ تسهیلات یک تولیدکننده خارجی حدود صفر تا ۲ درصد است اما همین تسهیلات تمام شده در ایران برای یک تولید کننده داخلی حدود ۴۲ درصد است همچنین نرخ مواد اولیه جهانی با نرخ موادی که در بورس کالا عرضه می شود حدود ۲۵ درصد اختلاف قیمت دارد ضمن اینکه تولید کننده تنها ۳۰ تا ۵۰ درصد مواد اولیه را از بورس می تواند خرید کند و مابقی را مجبور است از بازار آزاد ۳۰ درصد گرانتر تهیه کند.
وی خاطر نشان کرد: کالای نهایی مانند لوازم خانگی مشمول قیمت نهایی است اما کالاهای بالادست مشمول قیمت گذاری نیستند و از طریق رقابت در بورس تعیین قیمت می شود این در حالی است که از همون محصولات بالادستی در محصولات پایین دستی استفاده می شود و هزینه تولید را افزایش می دهد.
وی، تصمیم های یک شب، دستورالعمل های خلق الساعه، سیاست گذاری های ناهمگن، نگاه جزیره ای و ... را از مهمترین مشکلات صنعت لوازم خانگی عنوان کرد.
دبیرکل انجمن ملی تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران با تاکید بر اینکه رفع تحریم ها منجر به سرمایه گذاری خارجی در ایران می شود گفت: با توسعه و تقویت روابط بین المللی و وجود ظرفیت های داخلی می توانیم از سرمایه گذاری خارجی و انتقال تکنولوژی و فناوری ها در کشورمان بهره ببریم.
وی خاطر نشان کرد: حضور ایران در بازارهای بین المللی و نمایشگاه ها می تواند شرایط را برای معرفی تولیدات و استفاده از دانش سایر کشورها فراهم کند و زمینه ارتقای کمی و کیفی تولیدات را فراهم کند.