یکشنبه، 04 خرداد، 1404

بهترین روش از شیرگرفتن نوزاد تا راه شناخت علائم کم‌خونی کودک + فیلم

>>به گزارش ایرنا، آگاهی و تقویت دانسته‌های خانواده‌ها نقشی مهم در تصمیم‌گیری و اقدام درست در همراهی با روند رشد نوزاد دارد. ارتقای آگاهی والدین از روند رشد و سیر تکاملی کودک کمک می‌کند تا خانواده از درگیری‌های ذهنی بی‌جا رهایی یابد و بر اساس نشانه‌هایی که از کودک می‌بینند، نسبت به سلامت کودک دلگرم و یا نگران باشد.

«دکتر نوید دانایی» فوق تخصص طب نوزادان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی(>>ایرنا) استان سمنان با بیان نکته‌هایی به اصلاح باورهای غلط در زمینه الگوی وزن‌گیری و قدکشیدن، دندان درآوردن پرداخت.

آگاهی از این مسایل نقش مهمی در کمک به روند رشد و شناخت بهتر مراحل زندگی نوزاد دارد.

>>راهکار پی بردن به وزن‌گیری و قد کشیدن مطلوب کودک

فوق تخصص طب نوزادان در سمنان گفت: شیرخوار الگوی وزن‌گیری خاص خودش را دارد و این الگو متناسب با قد و وزن نوزاد در بدو تولد و در هر نوزاد متفاوت با نوزاد دیگر است.

وی تاکید کرد که نباید نوزادان با یکدیگر مقایسه شوند. نمودار رشد تعیین کننده و معیار تشخیص وضعیت مطللوب یا نامطلوب وزن‌گیری و قد نوزاد است و بالا یا پایین بودن قد و وزن نوزاد از نمودار رشد نیازمند ارزیابی است تا بسته به علت، درمان شود.

>>چرا شیر مادر «معجزه» است؟

دانایی اظهار کرد: شیر مادر معجزه‌ای است که هر چه علم پیشرفت می‌کند، بیش از پیش تغذیه نوزاد با شیر مادر اهمیت می‌یابد.

وی ادامه داد: فقط و فقط شیر مادر نیاز کودک تا ۶ ماهگی را تامین می‌کند و آغاز غذای کمکی پیش از ۶ ماهگی توصیه نمی‌شود چون گوارش نوزاد آمادگی جذب ندارد و دچار اختلال گوارشی می‌شود و مانعی برای روند طبیعی وزن‌گیری نوزاد است.

وی تصریح کرد: غذای اصلی و پایه برای نوزاد تا یک سالگی شیر مادر است و غذای کمکی باید در کنار شیر مادر باشد. از یک سالگی به بعد تغذیه کمکی به تدریج آغاز شود تا کودک درگیر آلرژی و حساسیت نشود.

>>«ریسه‌رفتن» نوزاد نشانه‌ای از کم‌خونی است

فوق تخصص طب نوزادان در سمنان گفت: شیرخوار یا کودک پس از گریه و بی‌قراری دچار وقفه در تنفس، کبودی و رنگ‌پریدگی می‌شود. به این شرایط «ریسه‌رفتن» می‌گویند. به طور معمول بعد از حادثه دردناک، نوزاد شروع به گریه می‌کند و بعد از چند ثانیه توقف در تنفس به حالت عادی بازمی‌گردد. «ریسه‌رفتن» بیماری شایع دوره شیرخوارگی است و در کودکان دچار کم‌خونی بیشتر دیده می‌شود که در این شرایط باید کم‌خونی درمان شود.

وی افزود: ریسه رفتن در بسیاری از خانواده‌ها ارثی است و باید صبر کرد تا حملات ریسه کاهش یابد.

دانایی با اشاره به مساله تربیتی در برخورد خانواده‌ها با مساله «ریسه‌رفتن» نوزادان، تاکید کرد: زمانی که بچه ریسه می‌رود برخی والدین برای اینکه کودک گریه نکند به او باج می‌دهند و حرف‌شنوی از کودک دارند، کودکان وقتی به این موضوع پی‌می‌برند از این حربه برای رسیدن به هدف خود استفاده می‌کنند.

به گفته وی، والدین هنگام «ریسه‌رفتن» کودک باید او را بغل و با حفظ آرامش صبر کنند تا به حالت قبل برگردد، هیچ خطری ندارد.

>>باید و نبایدهای دندان‌درآوردن نوزاد

فوق تخصص طب نوزادان در سمنان بیان کرد: بچه‌هایی که به موقع به دنیا می‌آیند، رویش دندان آنان تا ۱۳ ماهگی به تاخیر می‌افتد، رویش دندان وابسته به مباحث وراثتی است و دارویی نیست که با آن نوزادان زودتر دندان دربیاورند.

وی ادامه داد: گاهی برخی مشکلات مانند کمبود ویتامین دی، کا و ریزمغذی‌ها، موجب تاخیر در دندان‌درآوردن می‌شود که در این شرایط برای درمان و رفع کمبودهای بدن دارو تجویز می‌شود.

وی با بیان اینکه توصیه بر این است کودکان تا ۲ سالگی قطره ویتامین دی را به طور روزانه مصرف کنند، بیان کرد: مصرف ترکیبات ویتامین دی با دُز بالا به دلیل عوارض، مگر در شرایط خاص و پس از بررسی‌های پزشکی، برای دندان درآوردن توصیه می‌شود.

>>نگرانی والدین در زمینه زمان توانایی نوزاد برای راه‌رفتن

دانایی گفت: مراحل تکامل حرکتی نوزاد نیز ارثی محسوب می‌شود. به طور معمول کودک تا چهار ماهگی باید بتواند گردن بزند، در ۶ تا هفت ماهگی بتواند بنشیند، در ۹ ماهگی سینه‌خیز یا چهار دست و پا برود، و بین ۱۳ تا ۱۶ ماهگی نخستین گام را برای راه‌رفتن بردارد.

وی افزود: مشاهده نخستین نشانه‌های عصبی در حرکت مهم است، اگر مشاهده نشد باید کودک مورد ارزیابی قرار بگیرد.

>>دیربه‌حرف‌آمدن نوزاد

فوق تخصص طب نوزادان در سمنان اضافه کرد: دیر یا زود به حرف آمدن کودک نیز به ارث وابسته است و نوزاد در سال نخست زندگی باید بتواند صدای نامفهوم از خودش درآورد و در نهایت، یک تا سه کلمه بگوید. اگر کودک ساکت است باید از نظر شنوایی مورد بررسی قرار بگیرد.

وی ادامه داد: تمرین حرف زدن در زود و به موقع حرف آمدن کودک موثر است. حرف زدن والدین با کودک و حرف زدن هم‌سن‌وسال‌ها بانوزاد در به حرف آمدن کودک و به تاخیر نیفتادن گفتار کمک‌کننده است.

>>نشانه‌های دندان درآوردن و باورهای غلط

فوق تخصص طب نوزادان در سمنان گفت: آب دهان ریختن، بی‌قراری، شیرنخوردن، تب، سرفه، خِس‌خس سینه، اسهال، و وزن نگرفتن شیرخوار، هیچ کدام به دندان درآوردن ارتباط ندارد و از باورهای عمومی غلط در این‌باره است.

دانایی تصریح کرد: هر یک از علامت‌های گفته شده می‌تواند علامت بیماری جدی باشد. باید به دنبال علت بود. والدین این علایم را به دندان درآوردن دلبندشان ربط ندهند.

وی بیان کرد: بیرون ریختن بزاق دهان از ۲ ماهگی به بعد بخشی از یافته‌های تکاملی کودک است و نباید به حساب دندان درآوردن نوزاد گذاشت.

>>ملاحظه‌های از شیرگرفتن نوزاد

فوق تخصص طب نوزادان در سمنان گفت: از ۲ سالگی به تدریج باید کودک از شیر گرفته شود، جدایی غیراصولی نوزاد از شیر مادر اضطراب، افسردگی و پرخاشگری در نوزاد ایجاد می‌کند.

وی اضافه کرد: باید روند از شیرگرفتن کودک به طور تدریجی، گام به گام و با ایجاد آمادگی ذهنی در کودک با گفتن قصه و داستان انجام شود، شیرخوار خطاب قرار گیرد و به او گفته شود که بزرگ شده است.

دانایی بیان کرد: کم کردن دفعات شیردادن از اقدام‌های اولیه برای از شیرگرفتن نوزاد است.

به گزارش ایرنا، ارتقای آگاهی جامعه از بیماری‌ها و ناراحتی‌های نوزادان در تضمین سلامت نوزادان به عنوان آینده‌سازان جامعه موثر است و خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان با مصاحبه اختصاصی با فوق تخصص طب نوزادی تحقق این راهبرد را دنبال می‌کند.

به گزارش ایرنا، سمنان با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع، یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد که از این شمار، بیش از ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.

این خطه از جانب شمال به استان‌های خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استان‌های خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استان‌های تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.

12 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها