>>به گزارش ایرنا از نیویورکتایمز، جنگ تعرفهای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا علیه تقریبا تمام جهان از جمله عمده شرکای تجاری واشنگتن همچنان جریان دارد؛ تعرفههایی که بهرغم وقفه ۹۰ روزه در اعمال آنها، همچنان بازارهای مالی سراسر جهان را سرگردان کرده است.
>>تعرفهها بالا میرود. تعرفهها پایین میآید. انتقال کالا متوقف شد. انتقال کالا از سر گرفته شد!!!
در هفتههای اخیر، واردات کالاهای چینی به آمریکا درست روی الاکلنگ بوده و جملات بالا به دفعات به گوشمان خورده و این در حالی است که آمریکاییها نمیدانند که تعرفهها چطور روی زندگیشان تاثیر خواهد گذاشت.
حدس و گمانهزنی درباره اینکه تعرفهها با قیمت اجناس یا در دسترس بودن یک کالای خاص چه خواهند کرد، غیرممکن است حتی بهرغم آگاهی از اینکه تعرفههای وضعشده بر کالاهای چینی از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از ۱۴۵ به ۳۰ درصد کاهش یافته و احتمالا بسیاری از کالاها گرانتر خواهند شد.
با این وجود، به لطف دادههای تجاری دقیق، میدانیم که آمریکاییها از چین چه چیزهایی را در چه مقیاسی خریداری میکنند و در نتیجه کدام کالاها در معرض بیشترین نوسانات شرایط تجاری قرار خواهند گرفت.
بر پایه دادههای کمیسیون تجارت بینالمللی آمریکا در سال ۲۰۲۴ میلادی چندین راه برای پی بردن به محتوای محمولههای کانتینری چین وجود دارد:
نخست آنکه کالاهایی که بیشترین سهم واردات آمریکا را تشکیل میدهند، چینی هستند و این فهرست سادهترین راهی است که میتوان از طریق آن متوجه شد که آمریکاییها به کدام کالاهای چینی بیشترین وابستگی را دارند.
اما آمار و ارقام و درصدها همه چیز را نمیگویند. آمریکاییها از چین خریدهایی زیادی دارند به طوری که تعرفهها حتی کالاهایی با سهم وارداتی کوچکتر را به طور چشمگیری تحتالشعاع قرار خواهند داد.
این فهرست شامل کالاهای گرانقیمتتری است که آمریکاییهای قشر متوسط به ندرت خریداری میکنند به ویژه کالاهای الکترونیکی.
در این فهرست به طور کاملا مستند، وابستگی آمریکاییها به کالاهای پلاستیکی از چین قابل رویت است.
بسیاری از صادارت عمده چین به آمریکا، کالاهای مصرفی هستند. چیزهایی که شما برای خودتان میخرید؛ مثل لباس، لوازم خانگی یا وسایل سرگرمی.
به طور مثال، آمریکایی از حیث پوشاک به نوعی به چین وابسته هستند که حدود یکپنجم واردات لباس آمریکا را تشکیل میدهند. اما بیشتر کراواتها، دستکشها و جورابشلواری زنانه مصرفی آمریکاییها از چین وارد میشود.
آمریکا برای کالاهایی که از پلیاستر و نایلون(همچون جوراب شلواری) تولید میشوند، وابستگی بیشتری به چین دارند تا کالاهایی که از کتان ساخته میشوند.
ورزشکاران به ویژه بازیکنان رشتههای راکتی نیز به چین وابسته هستند:
همچنین کالاهای مصرفی نیز وجود دارند که نشان «ساخت چین» روی آنها، شاید شهرت زیادی نداشته باشد. برای مثال، آمریکا بسیاری از سازهای زهی از جمله ویولن و چلو(ویولنسل) را از چین وارد میکنند.
شرکت ژاپنی «یاماها» برخی از سازهای خود را از جمله ترومپت و درامز در چین تولید میکند.
آمریکاییها همچنین برای جذب بسیاری از ویتامینها خود به چین وابسته هستند.
و همچنین ماهی؛ چینیها در صنعت پرورش ماهی بسیار قوی هستند.
کالاهایی هم وجود دارند که آمریکا اساساً برای تعبیه و جایگذاری در سایر وسایل آنها را وارد میکند؛ مثل قطعات خودرو...
آمریکا به طور خاص برای ساخت خودروهای برقی به شدت به واردات چینی وابسته است به طوری که حدود ۷۰ درصد باتریهای لیتیومی آمریکا از چین وارد میشود.
حتی باتریهای که در آمریکا تولید میشوند اغلب به مواد خام چینی به ویژه «گرافیت» نیاز دارند.
تعرفههای جدید ترامپ تنها عوارضی نیست که بر کالاهای چینی اعمال میشود بلکه ارتباط متقابل بسیار پیچیدهای بین اینکه کدام تعرفهها بر کدام کالاها اعمال میشود نیز وجود دارد. برخی کالاهایی که بسیاری از آمریکاییها خریداری میکنند، از تعرفههای اخیر معاف شدهاند؛ از جمله یک فقره از کالاهایی که تقریبا به طور انحصاری از چین وارد میشود: «کتابهای کودکان»