شنبه، 03 خرداد، 1404

جلسات قرآنی شهید شهبازی دوکوهه را معطر می‌کرد

به گزارش خبرنگار فرهنگی >>ایرنا امروز جمعه دوم خرداد مصادف است با سالگرد شهادت محمود شهبازی دستجرده؛ فرمانده ای که در وصیت نامه خود سفارش کرد «مبادا روحانیت را تنها بگذارید و این را بدانید که تمام تلاش ابرقدرت ها در از بین بردن اسلام، روبروی روحانیت قرار دارد».

گل‌علی بابایی رزمنده دوران دفاع مقدس در کتاب حماسه بی پایان به سرگذشت نامه شهید مهندس محمد شهبازی پرداخت و نوشت: شهبازی اهل اصفهان، دانشجوی دانشگاه علم و صنعت تهران، فرمانده سپاه استان همدان و قائم مقام تیپ ۲۷ محمد رسول الله(ص) متعلق به بسیجیان استان تهران بود.

وی در این کتاب از آخرین ملاقات به یادماندنی شهید همدانی با شهبازی نوشته و آخرین نماز این دو فرمانده در اول خرداد را به تصویر کشید؛ به گونه ای که همدانی گفت «من قبلا هم نماز خواندن و سجده های این مرد را دیده بودم اما این نماز و سجده ها جنس دیگری داشت. بعد که سر از سجده برمی داشت و به تشهد می نشست، می دیدم یک روند دارد اشک می ریزد و قطره های درشت اشک، از محاسن او روی زانوهایش می چکید. معلوم بود با تمام وجودش دارد از خدا تمنا می کند که دیگر نماند و برود. (صفحه ۱۱۷)

بابایی در این کتاب که به عنوان ششمین اثر از مجموعه بیست و هفت در ۲۷ توسط نشر صاعقه در ۱۶۷ صفحه منتشر شده، در گفت و گو با همرزمان، همسایه ها، همکلاس ها و همچنین احمد شهبازی و مهین شهبازی، برادر و خواهر شهید به زوایای مختلف زندگی این فرمانده دفاع مقدس پرداخته است؛ از تسخیر لانه جاسوسی گرفته تا مناظره با منافقین و حضور در جبهه های غرب و جنوب کشور. اینک بخش هایی از کتاب را مرور می کنیم:

معاون شهید همت

در ۱۷ بهمن سال ۱۳۶۰ تیپ ۲۷ محمد رسول الله(ص) رسمیت پیدا کرد و طی آن احمد متوسلیان به عنوان فرمانده تیپ، محمود شهبازی معاون او و محمدابراهیم همت هم به عنوان رئیس ستاد پشتیبانی تیپ معرفی شدند. محل استقرار تیپ، پادگان متروکه ای در اطراف اندیمشک به اسم دوکوهه تعیین شد. در این پادگان علاوه بر کلاس های آموزش نظامی، کلاس های قرآن نیز توسط شهبازی برگزار می شد که سردار شهید حسین همدانی درباره محتوای این کلاس ها گفت: هر روز بعد از اقامه نماز جماعت صبح، در ساختمان گروه همدان این کلاس ها تشکیل می شد. اولین سوره ای را هم که آقای شهبازی برای تلاوت و تفسیر انتخاب کرد، سوره مبارکه والعادیات بود. (صفحه ۷۳)

همدانی گفت: تا آن جایی که به خاطر دارم، تفسیر همین سوره حدود هشت تا ۱۰ جلسه زمان برد. مطالبی که حاج محمود در آن جلسات مفصل درباره حقایق عمیق آیات این سوره بیان کرد، مثل نقش «فی الحَجَر» در ذهن من حک شده، طوری که به رغم گذشت ۲۸ سال از آن جلسات، اگر لازم باشد همین الان بنده به اتکای محفوظات ذهنی ام از بیانات جامع الاطراف آقای شهبازی، بی اغراق آمادگی دارم تا یک ساعت تمام فقط درباره این سوره صحبت کنم.

تفسیر سوره عادیات

حاج محمود می گفت «برادرها! سوره والعادیات، شامل دو بخش عمده است؛ بخش اول تاکید حضرت حق به استناد سوگندهای موکدش به آن چیزهایی است که در نزد پیشگاه ربوبی از والاترین ارزش ها برخوردارند و بخش دوم، افشای یک حقیقت تلخ درباره کنه وجود انسان و رابطه او با خداست.» در هر کدام از آن جلسات سحرگاهی، حاج محمود شهبازی یک یا دو آیه از سوره عادیات را محور بحث های توضیحی و تفسیری خودش قرار داده بود. خیلی شیوا و روان صحبت می کرد و برای تفهیم بهتر مطالب به شنوندگان، از تجارب حاصله از حضورش در محور برآفتاب و نبردهای یازدهم شهریور و تنگ کورک هم شاهد مثال می آورد. دست آخر با یک سوز و حسرت عمیقی می گفت «اما آیا ما به واقع در حد و قوراه جایگاهی که خداوند به مجاهدین راه خودش اختصاص داد، رسیده ایم؟» (صفحه ۷۴)

حضور فرماندهان در کلاس قرآن شهبازی

همدانی همچنین گفت: حاج محمود شروع می کرد به توصیف مهم ترین زوایای شاکله شخصیت یک مجاهد راه خدا و در این بخش، از بیانات بلند حضرت امیر در نهج البلاغه پیرامون جایگاه ویژه مجاهدین در نزد حضرت حق بهره می گرفت. صبح های ما در دوکوهه، حاج محمود شهبازی با جلسات قرآن خودش، یکسره معطر کرده بود به عطر خوش معرفت و شناخت مفاهیم انسان ساز قرآنی. فرمانده گردان ها، اگر از آسمان سنگ هم می بارید، مقید بودند خودشان را به محفل قرآنی حاج محمود برسانند؛ مخصوصا عزیزانی مثل حبیب الله مظاهری فرمانده گردان مسلم، اکبر حاجی پور فرمانده گردان عمار و اسماعیل قهرمانی فرمانده گردان انصارالرسول. (صفحه ۷۴)

نقش شهبازی در آزادسازی خرمشهر

بابایی درباره آزادسازی خرمشهر نوشت: سرانجام خیز اصلی و پایانی رزمندگان اسلام برای آزادسازی شهر خرمشهر از شامگاه اول خرداد ۱۳۶۱ شروع شد. ناگفته نماند برای پیدا کردن راهکار، جهت انجام مرحله چهارم عملیات الی بیت المقدس و رسیدن به خرمشهر، محمود شهبازی و سعید قاسمی نقش بسزایی داشته اند. این را بعدها محمدابراهیم همت طی سخنرانی های متعدد برای رزمندگان بازگو کرده بود. مطابق اسناد موجود در آرشیوهای به جامانده از عملیات الی بیت المقدس محمد شهبازی در این مرحله از نبرد، مسئولیت هدایت گردان های تیپ ۲۷ در محور خیّن و شلمچه را برعهده داشت. (صفحه ۱۱۹)

15 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها