جمعه، 02 خرداد، 1404

فراموشی مشکلات و بحران‌ها در سایه الصاق برچسب برخورداری بر پیشانی اصفهان

>>به گزارش ایرنا، استان اصفهان به‌عنوان یکی از کلیدی‌ترین مناطق ایران، نه‌تنها به‌دلیل اهمیت تاریخی، فرهنگی و اقتصادی، بلکه به‌عنوان استان معین تهران در مدیریت بحران، جایگاهی حیاتی در امنیت ملی دارد. این مسوولیت خطیر، لزوم توجه جدی‌تر به زیرساخت‌ها، برنامه‌ریزی‌ها و توانمندسازی اصفهان در مواجهه با بحران‌های طبیعی و انسانی را دوچندان می‌کند.

در سیاست‌های ملی مدیریت بحران، استان‌های معین موظفند در صورت بروز بحران در پایتخت (مانند زلزله، سیل یا حوادث گسترده)، نیروها، امکانات و تجهیزات خود را به تهران اختصاص دهند. این موضوع به این معنا است که در صورت عدم آمادگی زیرساخت ها در اصفهان، هم تهران و هم اصفهان دچار چالش خواهند شد.

قرارگیری اصفهان بر روی گسل‌های فعال (مانند گسل زاگرس) و وجود بافت‌های فرسوده در شهرهای تاریخی مانند اصفهان، کاشان و شهرضا از یک سو و کاهش شدید آب زاینده‌رود و فرونشست زمین از سویی دیگر، امنیت غذایی و اقتصادی منطقه را تهدید می‌کند.

وجود شهرک‌های صنعتی بزرگ (مانند نجف‌آباد و مورچه‌خورت) و خطر وقوع حوادث شیمیایی یا انفجاری نیز در این استان وظایف مدیریت بحران در این استان را بیشتر خطیرتر کرده است.

اصفهان با ۱۱۴ شهر و ۲۸ شهرستان، علاوه بر تهران، معین استان‌های فارس، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، قم، سمنان، مرکزی، خراسان جنوبی و یزد نیز هست و این در حالی است که خود اصفهان در دهه های اخیر با مشکلات متعددی روبرو شده است.

اصفهان در معرض آلودگی هوا و بحران‌های نو ظهور است

استاندار اصفهان نیز با اشاره به اینکه اصفهان در معرض مخاطرات بی‌سابقه از فرونشست زمین تا آلودگی هوا قرارگرفته است، بیان کرد: علاوه بر بحران‌های قبلی، استان با بحران‌های نوظهوری همچون سوخت و ناترازی انرژی نیز مواجه است.

مهدی جمالی نژاد هشدار داد: بناهای تاریخی اصفهان به دلیل کم‌آبی و مدیریت نادرست در حال تخریب و بافت فرسوده شهری و سازه‌های بیمارستان‌های قدیمی اصفهان با مشکلات جدی مواجه است.

وی تاکید کرد: بسیاری از تصمیمات کلان برای اصفهان توسط مسوولان خارج از استان گرفته می‌شود، درحالی که مشکلات این استان منحصربه‌فرد، نیازمند راهکارهای فوری و اشراف کامل بر مسائل است.

استاندار اصفهان با اشاره به فرونشست زمین و خشکسالی گفت: بحران آب و خاک اکنون به مرحله هشدار رسیده و زیرساخت‌های شهری را تهدید می‌کند.

در مواقع بحران استانی، اصفهان خود به تنهایی با تمام ظرفیت موجود بحران را کنترل کرده است

مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان در این پیوند به >>ایرنا گفت: ما به ستاد مدیریت بحران کشور هم اعلام کرده‌ایم که جانشین بودن در حوادث ملی نیازمند امکانات و تجهیزات بیشتر است که باید در اختیار اصفهان قرار بگیرد.

منصور شیشه فروش افزود: ما هماهنگی لازم را برای مدیریت بحران در کشور داریم و از تمام ظرفیت استان نیز استفاده می‌کنیم اما نیروی‌های امدادی در استان باید تقویت شود و لازم است که مراجع مسوول مانند سازمان امور اداری و استخدامی، برنامه و بودجه، راهداری، حمل و نقل جاده‌ای، اورژانس جاده‌ای، هلال احمر و سازمان آتش‌نشانی در این زمینه کمک بیشتری کنند.

و با بیان اینکه اصفهان معین سایر استان‌های دیگراست اما در مواقع بحران استانی، خود به تنهایی با تمام ظرفیت موجود بحران را کنترل کرده است گفت: لذا از دستگاه های کشوری انتظار داریم نگاه حمایتی خود را به مشکلات حل نشده و غیر مترقبه اصفهان معطوف کنند و در این زمینه حمایتگر این استان باشند.

شیشه فروش با اشاره به اینکه اصفهان نیاز فوری به ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای مقابله با فرونشست زمین در مناطق بحرانی دارد، بر لزوم اجرای سریع طرح‌های تامین آب پایدار با همکاری وزارت نیرو تاکید کرد.

مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان افزود: بیابان‌زایی، زمین لغزش‌های خطرناک (بین ۴ تا ۱۸ سانتیمتر جابجایی زمین)، طوفان‌های گرد و غبار، سرمازدگی، آتش‌سوزی در واحدهای تولیدی و مراتع، آلودگی هوای شدید، کمبود منابع آبی، فرسایش خاک و حوادث جاده‌ای مرگبار از جمله مهم ترین بحران های پیش روی اصفهان است که نیاز به تدبیر و حمایت ملی دارد.

کابل‌های برق آویزان ایمنی بازار اصفهان را تهدید می‌کند

مدیر کل میراث فرهنگی اصفهان نیز گفت و گو با ایرنا، بر ضرورت حفظ و مرمت آثار تاریخی اصفهان و کاشان تاکید کرد و گفت: به گفته کارشناسان، حداقل سه تا چهار هزار میلیارد ریال اعتبار فوری برای جلوگیری از تخریب و فرونشست بناهای تاریخی این مناطق نیاز است.

امیر کرم زاده اعلام کرد: تنها برای حفظ یک بنای تاریخی مانند مسجد جامع اصفهان، حدود یک هزار میلیارد ریال هزینه لازم است، به عنوان مثال برای جلوگیری از ریزش بخش‌های آسیب دیده آن، حداقل ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار فوری نیاز داریم.

وی همچنین به وضعیت خطرناک سیستم‌های برق در بازار تاریخی اصفهان اشاره کرد و گفت: کابل‌های برق به صورت آویزان قرار دارند و این موضوع ایمنی بازار را به شدت تهدید می‌کند و شهرداری اصفهان در حال بررسی این موضوع است، اما بدون تزریق اعتبار کافی، حفظ این میراث ارزشمند با چالش‌های جدی روبه‌رو خواهد بود.

کرم‌زاده گفت: اصفهان به عنوان نماد تمدن و فرهنگ ایران، نیازمند توجه ویژه دولت و مشارکت عمومی برای نگهداری از آثار به‌جای‌مانده از گذشتگان است.

نیاز فوری اصفهان به ذخایر استراتژیک دارویی و بیمارستان سیار
رییس دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان در خصوص چالش‌های حوزه سلامت اصفهان در مواقع بحرانی گفت: اصفهان نیازمند ایجاد ذخایر دارویی استراتژیک و راه‌اندازی بیمارستان‌های سیار و صحرایی است.

شاهین شیرانی، بر لزوم ایجاد ذخایر دارویی و ملزومات پزشکی برای کمک به سایر استان‌ها تاکید کرد و گفت: این ذخایر باید تامین شود تا علاوه بر رفع نیازهای داخلی، بتوانیم در مواقع بحران به دیگر مناطق کشور نیز کمک کنیم.

وی همچنین درباره راه‌اندازی بیمارستان سیار و صحرایی افزود: ما آمادگی داریم در هر نقطه از کشور که نیاز باشد، نیرو و امکانات را مستقر کنیم.

شیرانی با اشاره به آلودگی هوا به عنوان یکی از مهم ترین چالش های سلامت در اصفهان، حل بحران آب را یکی از اصلی ترین راه‌حل ها برای مقابله با این چالش دانست و گفت: اگر مشکل آب حل شود، بسیاری از چالش‌های دیگر نیز کاهش می‌یابد.

هشدار درباره وضعیت نامناسب تجهیزات و خودروهای عملیاتی در اصفهان

مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نیز ضمن ابراز نگرانی‌های جدی درباره وضعیت نابسامان تجهیزات و خودروهای عملیاتی در استان اصفهان به ایرنا گفت: میانگین عمر بالای ۲۵ سال برای خودروهای سنگین، کمبود تعداد ماشین‌آلات متناسب با حجم عملیات و فرسودگی تجهیزات، خدمات رسانی به مردم را در این حوزه با اختلال مواجه کرده است.

فرزاد دادخواه افزود: این مشکلات به ویژه در زمان بحران‌هایی مانند سیل، برف، فرونشست زمین و حوادث جبران‌ناپذیر خود را نشان می‌دهد.

مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای تصریح کرد: همچنین، نقاط حادثه‌خیز مانند تقاطع‌های پرخطر نیازمند حمایت و توجه فوری و احداث سازه‌های ویژه هستند.

وی ادامه داد: یکی از چالش‌های اصلی، وابستگی سایر استان‌ها به امکانات اصفهان در زمان بحران است، در حالی که خود این استان با کمبود خودروها و تجهیزات پیشرفته عملیاتی مواجه است.

دادخواه گفت: اصفهان خواستار توجه ویژه به تامین خودروهای جدید و تجهیزات به‌روز شده است.

به گزارش ایرنا، افزایش تعداد پایگاه‌های مدیریت بحران، مدرنیزه کردن سیستم‌های هشدار سریع و ایجاد مراکز لجستیک ملی برای پشتیبانی از تهران و استان‌های همجوار در اصفهان، اجرای طرح‌های ملی برای انتقال آب و مدیریت مصرف، به‌ویژه در بخش کشاورزی و صنعت و ترویج فرهنگ مقاومت در برابر بحران از طریق تمرین‌های دوره‌ای و مشارکت مردمی از جمله راهکاریی است که به تقویت هماهنگی بین استانی و تقویت توان اصفهان برای مواجهه با بحران ها منجر خواهد شد.

15 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها