پنج‌شنبه، 01 خرداد، 1404

عضو اتاق بازرگانی خراسان‌رضوی: بخشنامه رفع تعهد ارزی نیازمند بازنگری است

>>به گزارش ایرنا، حسین محمدیان روز چهارشنبه در همایش فرصت‌های تجاری و اقتصادی در آفریقای جنوبی که در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، با اشاره به مشکلات صادرکنندگان و لزوم بازنگری در رویکردهای بانک مرکزی در موضوعات ارزی گفت: به بانک مرکزی اعلام کرده‌ایم که اگر در این دستورالعمل تجدیدنظر نشود، در همین میزان صادرات هم تغییر اساسی ایجاد خواهد شد.

وی همچنین به موضوع اخیر مبنی بر انجام صادرات توسط واردکنندگان در کشور اشاره کرد و گفت: با حذف بازرگانان و تجار از سیستم صادراتی مخالف هستیم و اصرار داریم صادرات باید توسط تجار و بازرگانان باتجربه انجام شود.

رییس کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق بازرگانی خراسان رضوی خاطر نشان کرد: صادرات کالا از این استان در سال ۱۴۰۳ با رشدی ۳۲ درصدی به ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسیده است، این میزان، ۱۰ درصد بیشتر از هدف گذاری استان برای سال ۱۴۰۳ بود و در مقایسه با میانگین رشد ۱۶.۵ درصدی صادرات کشور در سال گذشته عملکرد خوبی رقم خورد.

به گفته وی، پارسال واردات خراسان رضوی ۷۰۰ میلیون دلار و تراز تجاری استان کاملاً مثبت بود.

محمدیان با بیان اینکه صادرات خراسان رضوی کاملاً غیرنفتی است و بخش عمده واحدهای تولیدی صادرات‌محور آن واحدهای کوچک و متوسط هستند، گفت: متاسفانه صادرکنندگان با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند و بخشنامه‌های خلق‌الساعه بانک مرکزی مشکلات زیادی ایجاد کرده است.

طبق بخشنامه جدید بانک مرکزی متعهدین ارزی و صادرکنندگانی که دارای تعهدات ارزی ایفا نشده هستند، می توانند به منظور رفع تعهد صادراتی خود نسبت به بازگشت عین ارز اقدام کنند. همچنین براساس مصوبات کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات حد آستانه برخورداری از مشوق‌ها و معافیت‌ها برای تمامی صادرکنندگان به میزان ۷۰ درصد تعیین و از یکم مرداد اعمال می شود؛

لزوم توسعه روابط اقتصادی و تجاری با قاره آفریقا

رایزن بازرگانی ایران در آفریقای جنوبی نیز در این همایش با تاکید بر اهمیت و ظرفیت های بالای قاره آفریقا، توسعه روابط اقتصادی و تجاری با این قاره را خواستار شد و گفت: آفریقا، قاره‌ای فرصت‌محور است و دولت با برگزاری سومین اجلاس ایران و آفریقا، رویکرد جدیدی در توسعه مبادلات اقتصادی با این منطقه دارد.

فاضل خیاط به ظرفیت‌های بی‌نظیر آفریقا اشاره کرد و افزود: کشورهای جنوبی آفریقا با حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مصرف‌کننده، شرایط خوبی در ارتباط با زیرساخت‌ها و روابط تجاری دارند، آفریقای جنوبی صنعتی‌ترین کشور این قاره است و عضوی از WTO و اتحادیه‌های تجاری مهم جهان است.

به گفته وی، این کشور، ۱۰.۹ میلیارد دلار تراز تجاری مثبت دارد و بیش از ۶۰۰ شرکت آمریکایی در آن فعالیت می‌کنند.

وی اظهار کرد: آفریقای جنوبی با داشتن ۹ منطقه ویژه اقتصادی، بندر بزرگ و شبکه بنادر، به عنوان هاب صادراتی برای سایر کشورهای آفریقایی عمل می‌کند. در حوزه معدن، این کشور با داشتن منابع غنی از جمله بیش از ۸۰ درصد منگنز جهان، فرصت‌های همکاری زیادی برای ایران فراهم می‌کند.

رایزن بازرگانی ایران در آفریقای جنوبی افزود: همچنین فعالیت‌های مشترک در حوزه مواد غذایی و فناوری‌های ICT، از دیگر بخش‌های پربازده است.

وی با اشاره به اینکه اقتصاد آفریقای جنوبی مبتنی بر مشارکت بخش خصوصی است و این کشور با تمام دنیا روابط اقتصادی و تجاری دارد، گفت: آفریقای جنوبی سرشار از منابع معدنی به ویژه طلا، سنگ آهن، منگنز، کروم، زغال سنگ، مس، اورانیوم، نقره، بریلیم و تیتانیوم بوده، اگرچه ذخایر نفتی قابل توجهی در آن یافت نشده است.

خیاط با بیان اینکه این کشور نهمین تولیدکننده طلا در جهان است، افزود: بیش از ۴۰ درصد صادرات آفریقای جنوبی سنگ‌های قیمتی و معدنی است، کشاورزی نیز با صادرات محصولاتی مانند ذرت، گندم، نیشکر، سورگوم، بادام زمینی، مرکبات و تنباکو، نقش مهمی در اقتصاد این کشور دارد.

وی ادامه داد: میزان صادرات آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۴، ۱۱۰ میلیارد دلار و واردات آن ۹۹.۱ میلیارد دلار بوده است، شرکای اصلی صادرات و واردات این کشور شامل چین، آمریکا، آلمان، موزامبیک و انگلستان هستند و چین با ۳۳ میلیارد دلار، اولین شریک تجاری آن محسوب می‌شود.

رایزن بازرگانی ایران فرصت‌های تجاری و اقتصادی برای گسترش تجارت با آفریقای جنوبی را در حوزه‌های نفت و گاز، انرژی به ویژه تولید برق، صنایع دفاعی، حوزه معادن، صادرات محصولات شیمیایی، ماشین آلات صنعتی، دارو و تجهیزات پزشکی، خشکبار، مواد غذایی، مصالح و ملزومات ساختمانی و تجارت میوه برشمرد.

13 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها