>>به گزارش ایرنا، نشست مشترک استانداران استانهای مرزی جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق، روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشتماه به میزبانی استان کردستان در شهر سنندج برگزار شد.
در این نشست که با حضور معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه و جمعی از مقامهای محلی و منطقهای همراه بود، نگاهها به شکل ویژهای معطوف به ظرفیتها و موقعیت راهبردی استان کرمانشاه شد تا جایی که استاندار کرمانشاه بر آمادگی استان برای ایفای نقش محوری در تقویت همکاریهای دوجانبه تأکید نمود.
منوچهر حبیبی، استاندار کرمانشاه، در این نشست با تأکید بر جایگاه منحصر به فرد این استان در تعاملات ایران با اقلیم کردستان عراق، کرمانشاه را یکی از مهمترین محورهای اتصال اقتصادی و فرهنگی بین ۲ طرف معرفی کرد.
وی افزود: کرمانشاه با داشتن بیش از ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با اقلیم کردستان و عراق، و پنج مرز رسمی، یکی از فعالترین مناطق در حوزه تجارت فرامرزی است. مرز بینالمللی پرویزخان در قصرشیرین که نقش کلیدی در صادرات ایران به عراق دارد، از نظر حجم مبادلات یکی از مرزهای ممتاز در سطح کشور به شمار میآید.
استاندار کرمانشاه در ادامه با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی، صنعتی و کشاورزی استان افزود: کرمانشاه با سهم چشمگیر در تولید محصولات کشاورزی، توان صادراتی بالا و جایگاه ویژه در حوزههای پتروشیمی، انرژی و شرکتهای دانشبنیان، میتواند بهعنوان یک شریک مطمئن و پایدار برای اقلیم کردستان عراق ایفای نقش کند. همچنین با دارا بودن زیرساختهای مناسب در زمینه حملونقل جادهای، ریلی، هوایی و مرزی، استان آماده گسترش تعاملات چندجانبه در سطوح مختلف است.
وی بر آمادگی کرمانشاه برای میزبانی سرمایهگذاران اقلیم در حوزههایی مانند خدمات فنی و مهندسی، گردشگری سلامت، صنایع تبدیلی و کشاورزی تأکید کرد و گفت تمامی اختیارات لازم به اتاق بازرگانی استان برای تسهیل و تسریع فرآیندهای همکاری تفویض شده و بوروکراسیهای اداری به حداقل رسیده است.
به گفته استاندار کرمانشاه، بخش خصوصی موتور اصلی توسعه اقتصادی است و دولت باید نقش تسهیلگر داشته باشد.
استاندار کردستان نیز به عنوان میزبان این نشست، با تأکید بر اشتراکات عمیق فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی میان دو سوی مرز، ابراز امیدواری کرد که این گردهمایی نقطه آغازی برای تعمیق روابط پایدار و سودمند میان استانهای مرزی ایران و اقلیم کردستان عراق باشد.
در حاشیه این نشست، دیدارهای جداگانهای میان استاندار کرمانشاه و برخی استانداران اقلیم کردستان عراق برگزار شد که در آنها بر ضرورت تسهیل امور مرزی، تقویت تبادلات اقتصادی، و گسترش همکاریهای فرهنگی و دانشگاهی تأکید شد.
نوخشه ناصح، استاندار حلبچه، در دیدار با استاندار کرمانشاه، کرمانشاه را شریک استراتژیک حلبچه در توسعه منطقهای دانست و بر ضرورت پیگیری درمان بیماران شیمیایی حلبچه در مراکز درمانی این استان تأکید کرد.
وی افزود: برای ما کرمانشاه اهمیت ویژهای دارد، چرا که مرزهای مشترک مهمی داریم و خواهان تسهیل روابط در این حوزه هستیم.
علی تتر، استاندار دهوک نیز با اشاره به آمادگی استانش برای گسترش همکاریهای اقتصادی، گفت: درهای دهوک به روی فعالان اقتصادی و بازرگانان کرمانشاهی باز است و از هر هیأتی که به این استان سفر کند، با افتخار استقبال خواهیم کرد.
وی همچنین افزود: اگرچه مرز مستقیم نداریم، اما پیوندهای فرهنگی و تجاری میان دهوک و کرمانشاه، بستر مناسبی برای تعاملات تازه فراهم کرده است.
امید خوشناو، استاندار اربیل، نیز در دیداری با استاندار کرمانشاه، تعاملات استانی را الگوی موفقی برای روابط ایران و اقلیم کردستان دانست و گفت: کرمانشاه میتواند شریک اول ما در غرب ایران باشد. توسعه همکاریهای اقتصادی، درمانی، دانشگاهی و گردشگری با این استان در دستور کار ما قرار دارد.
هه وال ابوبکر، استاندار سلیمانیه نیز در حاشیه این دیدارها، گسترش همکاریهای فرهنگی و ادبی میان ۲ استان را ضروری دانست و تأکید کرد: ما پیشینهای از روابط مستحکم با کرمانشاه داریم و آمادگی داریم این روابط را بهسطح راهبردی ارتقاء دهیم.
این دیدارهای دوجانبه، در کنار نشست رسمی، چشماندازی روشن برای توسعه همهجانبه روابط میان استانهای مرزی ایران و اقلیم کردستان عراق ترسیم کرد.
به گزارش >>ایرنا، ههوال ئهبوبهکر استاندار سلیمانیه، ئومید خوشناو استاندار اربیل، عهلی تهتهر استاندار دهوک و خانم نوخشه ناسح استاندار حلبچه، چهار استاندار اقلیم کردستان عراق هستند که برای شرکت در نشست مشترک استانداران استانهای هم مرز جمهوری اسلامی ایران و اقلیم کردستان عراق، به سنندج سفر کرده اند.
استان کرمانشاه در مجموع بیش از ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد و در امتداد این مرز ۲ مرز رسمی و پنج بازارچه مرسی فعال است .
قصرشیرین در غرب کرمانشاه افزون بر ۲۷ هزار نفر جمعیت و بیش از۱۸۶ کیلومتر مرز با عراق دارد که در امتداد این مرزها، ۲ مرز رسمی و فعال خسروی و پرویزخان قرار دارد که اولی هم مرز با بخش حکومت مرکزی و دومی هم مرز با اقلیم کردستان عراق است.
مرز رسمی پرویزخان قطب اقتصادی غرب کشور و از مرزهای فعال است و ۴۵ درصد صادرات کالاهای غیر نفتی از کشورمان به کشور عراق از طریق این مرز صورت میگیرد.
هم اکنون عمده کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان قصرشیرین با مناطق کردنشین عراق به ویژه شهرهای کلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و کرکوک در بخش مرکزی این کشور انجام میشود.
مرز خسروی در ۲۰ کیلومتری قصرشیرین دارای بزرگترین پایانه زمینی بین المللی خاورمیانه است.