چهارشنبه، 31 اردیبهشت، 1404

همدان؛ مقصد بیماران خارجی برای پیوند عضو

دکتر ویدا سمیعی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار >>ایرنا، اظهار کرد: یکی از افتخارات دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام >>پیوند کلیه بیماران خارجی در این استان است که تجربه خوبی برای دانشگاه علوم پزشکی همدان بود که برای اولین بار این کار آذر ماه سال ۱۴۰۳ صورت گرفت و در ادامه تا اسفند تداوم یافت.

مسوول دفتر اهدای عضو و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: اهدا کننده عضو و دریافت کننده آن هر ۲ خارجی و از کشور عراق آمدند و در این باره با یک شرکت در بصره قرارداد منعقد شده است.

سمیعی یادآوری کرد: خانواده ۱۷ بیمار مرگ مغزی پارسال به اهدای عضو عزیزانشان رضایت دادند که شامل ۱۰ مرد و هفت زن می شود البته یک نفر از اهدا کنندگان پیش از اعزام به تهران برای برداشت عضو جان باخت.

وی اضافه کرد: به طور میانگین هر بیمار مرگ مغزی ۲ تا هشت عضو اصلی شامل قلب، کلیه ها، ریه، کبد، لوزالمعده، بخشی از روده کوچک معرف به دوازدهه و ۵۳ نسج شامل قرنیه، استخوان، رباط پا، دریچه قلب، تاندون ها را می تواند اهدا کند.

شاخص اهدای عضو سال ۱۴۰۱ در همدان ۵.۵ به ازای هر یک میلیون جمعیت بود که این آمار در سال ۱۴۰۲ به هشت و پارسال به عدد ۹.۶ رسید.مسوول دفتر اهدای عضو و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: شاخص اهدای عضو (پی .ام.پی) سال ۱۴۰۱ در استان همدان ۵.۵ به ازای هر یک میلیون جمعیت بود که این آمار در سال ۱۴۰۲ به هشت اهدای عضو و پارسال به عدد ۹.۶ رسید.

سمیعی اضافه کرد: هر چند میانگین کشوری این آمار ۱۴.۱ است و همدان از این عدد فاصله دارد اما دانشگاه علوم پزشکی همدان در سه سال گذشته روند رو به رشدی در رضایت گیری از خانواده بیماران مرگ مغزی برای اهدای عضو داشته است.

وی با تاکید بر ضرورت فرهنگسازی اهدای عضو اظهار کرد: علاوه بر این موضوع آموزش تیم ها در سه بخش اصلی شامل شناسایی بیمار مرگ مغزی، رضایت گیری از خانواده ها و نگهداری، بسیار پر اهمیت و ضروری است.

مسوول دفتر اهدای عضو و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: پرستارها در گام نخست باید بیماران مرگ مغزی را شناسایی کنند و افراد با هوشیاری پایین را به تیم اهدای عضو معرفی کنند.

سمیعی ادامه داد: سپس شرایط افرادی که سطح هوشیاری یا همان "جی.سی.اس" آنها سه است بررسی و باید به اطلاع و تایید تیم تایید مرگ مغزی متشکل از پنج متخصص شامل " متخصص بیهوشی به عنوان سرپرست این تیم، متخصص مغز و اعصاب، جراح مغز و اعصاب، داخلی و پزشکی قانونی برسد.

وی تاکید کرد: در صورت تایید سه نفر از پنج عضو اصلی تیم تایید مرگ مغزی فرایندهای بعدی آغاز می شود که در این راستا اعضای تیم تایید مرگ مغزی مجزا از تیم پیوند عضو هستند تا در تصمیم گیری ها تاثیری نگذارد.

مسوول دفتر اهدای عضو و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی همدان اضافه کرد: به دنبال تایید این تیم، موضوع مرگ مغزی بیمار به خانواده او اطلاع رسانی شده و پس از اطلاع و اطمینان خانواده از این موضوع، تیم رضایت گیری متشکل از پرستاران "آی.سی.یو" وارد عمل می شوند.

سمیعی بیان کرد: اعضای تیم رضایت گیری با حضور در دوره های آموزشی با ۸۳ تکنیک نحوه رضایت گیری آشنا می شوند و این افراد باید بدانند چگونه با این خانواده ها صحبت کنند و در صورت واکنش منفی خانواده ها چه عملی انجام دهند تا رضایت گیری از روی اجبار نباشد بلکه خانواده بیمار با رضایت کامل و قلبی تن به این کار بدهند.

وی ادامه داد: ۱۲ تا ۲۴ ساعت به خانواده بیمار مرگ مغزی برای تصمیم گیری در این باره وقت داده می شود تا پس از آن، رضایت خود را به تیم رضایت گیر دانشگاه علوم پزشکی اعلام کنند.

مسوول دفتر اهدای عضو و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: پس از اعلام رضایت، موضوع به تهران اطلاع رسانی شده تا آمبولانس (کُد دار) مجهز به تجهیزات پزشکی به مثابه اتاق آی.سی.یو و دارای پیشرفته ترین تجهیزات به همدان برای انتقال بیمار به تهران، اعزام می شود.

برخی خانواده ها به علت حرف مردم مبنی بر فروش اندام بیمار، از اهدای عضو صرفنظر می کنند در حالیکه تمامی فرایندهای اهدای عضو رایگان است و هیچ پولی از سوی دولت، دانشگاه علوم پزشکی و خانواده بیمار دریافت نمی شود.سمیعی تاکید کرد: برخی از خانواده برای در امان ماندن از حرف مردم مبنی بر "فروش اندام بیمار"، از اهدای عضو صرفنظر می کنند در حالیکه تمامی فرایندهای اهدای عضو رایگان است و هیچ پولی از سوی دولت، دانشگاه علوم پزشکی و خانواده بیمار دریافت نمی شود.

وی اضافه کرد: دانشگاه علوم پزشکی برای فرهنگسازی اهدای عضو و حذف برخی از ادعاها و باورها مبنی بر پرداخت پول به خانواده بیمار مرگ مغزی به ازای اهدای عضو، از ظرفیت افراد ذی نفوذ، تریبون داران به ویژه ائمه جمعه استفاده کرده است.

>>همدان از نظر اهدای عضو در رتبه ۳۲ قرار دارد

مسوول دفتر اهدای عضو و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: البته پول در جایی رد و بدل می شود که خانواده بیمار نیازمند عضو از فرد زنده، عضو مورد نیاز را خارج از نوبت دریافت کند.

سمیعی بیان کرد: جایگاه همدان از نظر اهدای عضو در بین ۶۳ دانشگاه علوم پزشکی کشور در رتبه ۳۲ قرار دارد.

وی افزود: امسال تا به امروز نیز هشت نفر شامل چهار مرد و چهار زن نسبت به اهدای عضو اقدام کردند که ۶ نفر در درون استان بوده و ۲ نفر از همدانی های ساکن در مازندران و کرمانشاه بودند که پس از اهدا، پیکرشان در همدان به خاک سپرده شد.

مسوول دفتر اهدای عضو و پیوند اعضا دانشگاه علوم پزشکی همدان یادآوری کرد: سال گذشته ۲۰ بیمار مرگ مغزی امکان اهدای عضو داشتند اما خانواده های آنان نسبت به این موضوع >>رضایت ندادند و جسم این افراد زیر خاک مدفون شد در حالیکه این افراد با اهدای اعضای بدنشان می توانستند به ۸۰ نفر زندگی دوباره ببخشند و آنها را از مرگ نجات دهند.

وی با بیان اینکه در همدان تنها پیوند کلیه انجام می شود گفت: پس از اهدای عضو، خانواده اهدا کنندگان رها نمی شوند بلکه مدیران دانشگاه علوم پزشکی همواره پیگیر احوال آنها بوده و خواسته های پزشکی آنها را اجابت می کنند و در کارهای اداری نیز یاور و حامی آنها هستند.

سمیعی ابراز امیدواری کرد: هیچ عضو پیوندی از بیمار مرگ مغزی به خاک سپرده نشود و هیچ فردی در صف و لیست انتظار برای دریافت عضو معطل نماند.

۳۱ اردیبهشت در تقویم جمهوری اسلامی ایران به نام روز اهدای عضو نامگذاری شده است.

13 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها