چهارشنبه، 31 اردیبهشت، 1404

قیام پوپولیستی؛ پیام انتخابات در ۳ کشور اروپایی؟

به گزارش روز سه‌شنبه >>ایرنا از روزنامه فایننشال تایمز، رهبران اروپایی پس از پیروزی یک نامزد میانه‌رو حامی اتحادیه اروپا در انتخابات ریاست جمهوری رومانی در روز یکشنبه، نفس راحتی کشیدند.

اما نتایج انتخابات در لهستان و پرتغال نشانگر آن است که چگونه یک قیام پوپولیستی در سراسر اروپا در حال تقویت است و به تصاحب یا بازگشت به قدرت نزدیک‌تر می‌شود. این نتایج همچنین نشان داد که چگونه ابراز نزدیکی ایدئولوژیک مقامات اروپایی با دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا می‌تواند نتیجه بخش باشد.

رهبران اتحادیه اروپا از نیکوشور دن ریاضیدانی که شهردار اصلاح‌طلب «بخارست» است، به دلیل شکست جورج سیمیون نامزد ملی‌گرای افراطی برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری رومانی تمجید کردند.

سیمیون که خود را «نامزد ترامپ» توصیف می‌کرد، وعده داده بود در صورت پیروزی، رومانی را در مسیری ضد اروپایی، ضد اوکراینی و همسو با ویکتور اوربان نخست‌وزیر مجارستان، پیش ببرد.

امانوئل مکرون رئیس‌جمهوری فرانسه پس از پیروزی نامزد همسو با بروکسل در انتخابات این کشور گفت که رای‌دهندگان رومانیایی «دموکراسی، حاکمیت قانون و اتحادیه اروپا» را انتخاب کردند.

اما سیمیون همچنان ۴۶ درصد آرا را به دست آورد و حزب او (ائتلاف برای اتحاد رومانی AUR) دومین حزب بزرگ در پارلمان می‌تواند از آشفتگی‌های مورد انتظار دولت و اقدامات ریاضتی لازم برای کنترل کسری بودجه بهره ببرد.

دیمیتار بچف کارشناس اندیشکده پرنفوذ «کارنگی» در اروپا گفت: «این بار ما موفق شدیم، اما دفعه بعد چطور؟ احتمالا رای‌دهندگان بسیاری وجود دارند که مدام نظرشان در حال تغییر است. ما به شخص دیگری در جناح لیبرال فرصت دیگری می‌دهیم و او شکست می‌خورد و سیمون با وجود همه نارضایتی‌ها، قدرتمندتر می شود.

>>انتخابات در پرتغال

پس از انتخابات پارلمانی روز یکشنبه در پرتغال به عنوان یکی از معدود کشورهای اروپایی که تا همین اواخر فاقد جنبش راست افراطی بود، حزب ضد مهاجرت «چگا» پس از شمارش آرای خارج از کشور، جایگاه دوم را به خود اختصاص خواهد داد.

لوئیس مونته‌نگرو نخست‌وزیر راست میانه پرتغال پیش از این همکاری با چگا را رد کرده بود، اما وی دیروز دوشنبه از پاسخ به سوالی در همین زمینه طفره رفت و گفت: «همه باید بتوانند در گفت‌وگو شرکت کنند و منافع ملی را در اولویت قرار دهند.»

>>انتخابات لهستان

رافائل ترزاسکوفسکی شهردار طرفدار اتحادیه اروپا در ورشو پس از آنکه در دور اول انتخابات روز یکشنبه، کارول ناروکی نامزد ملی‌گرا را شکست داد، در اول ژوئن (۱۱ خرداد) با یک رقابت دور دوم غیرمنتظره و دشوار در برابر او روبرو خواهد شد.

فاینشال تایمز خاطرنشان کرده است که اگرچه چالش لهستان به اندازه رومانی که از زمان سقوط کمونیسم، رهبر ضد اتحادیه اروپا نداشته، سخت نیست، اما نتیجه ماه آینده همچنان برای بروکسل بسیار مهم است.

تحلیلگر این روزنامه استدلال می کند که سه انتخابات برگزار شده در کشورهای یاد شده، حال و هوای ضد وضع موجود را در میان رای‌دهندگان نشان می‌دهد. این امر به ویژه در رومانی که نامزد مشترک احزاب حاکم چپ میانه و راست میانه، تنها یک پنجم آرا را در دور اول در ماه آوریل (فروردین) به دست آورد، بیشتر مشهود بود.

ترزاسکوفسکی و ناوروکی در لهستان هم روی هم رفته ۶۱ درصد آرا را به دست آوردند که پایین‌ترین نتیجه ترکیبی برای دو حزب اصلی، است.

مارسین دوما مدیر اجرایی موسسه نظرسنجی «ایبریس» مستقر در لهستان در این زمینه گفت: «این یک کارت زرد آشکار بود که رای‌دهندگان به دونالد توسک (نخست وزیر لهستان) و ترزاسکوفسکی به دلیل عدم تحقق وعده‌های داده شده در سال ۲۰۲۳ دادند، ما همچنین شاهد یک چالش جدی دوقطبی دیرینه در لهستان هستیم.»

از نقطه نظر تحلیلگر فایننشال تایمز، این سه انتخابات همچنین ظهور برق‌آسای راست‌گراهای جدید را نشان می‌دهد. به عنوان مثال حزب چگا پرتغال به رهبری آندره ونتورا کشیش سابق و کارشناس فوتبال، سه سال پیش تنها با کسب هفت درصد آرا در یک نظرسنجی پارلمانی، در انتخابات پیروز شد. در رومانی هم سیمیون همین پنج سال پیش حزب خود را تاسیس کرد.

به عقیده نویسنده، این سه انتخابات نشان داد که چگونه مرکز ثقل به سمت راست تغییر کرده است و چگونه رای‌دهندگان به طور فزاینده‌ای از چپ‌ها دوری می‌کنند.

در پایان این تحلیل نتیجه گیری شده است که برخلاف کانادا یا استرالیا که پوپولیست‌های ماگا توسط رای‌دهندگان در انتخابات اخیر این دو کشور تحقیر شدند، در اروپا طرفداری از ترامپ هنوز تا حدودی نتیجه می دهد.

15 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها