به گزارش روز دوشنبه >>ایرنا، کوچ و انتقال کلنیهای زنبور عسل استان اردبیل بر اساس تقویم فصلی هر ساله انجام میشود و بر این اساس، امسال بازگشت بیش از ۳۵۰ هزار کلنی زنبور عسل توسط زنبورداران بزرگ این استان از استانهای گیلان، مازندران، فارس، بوشهر، هرمزگان، خوزستان و سایر مناطق کشور آغاز شده است.
زنبورداران مهاجر استان اردبیل برای استفاده از ظرفیت گلدهی گیاهان و باغات و نیز دور ماندن از سرمای شدید و احتمال تلفات کلنیها در فصل پاییز و زمستان، به مناطق جنوب و شمال کشور و حتی به منطقه گرمسیری مغان در شمال استان اردبیل کوچ میکنند و بازگشت آنها به مناطق کوهستانی دامنه سبلان، باغرو و بزقوش از نیمه بهار شروع شده و تا اوایل تابستان ادامه مییابد.
مهاجرت و انتقال کلنیها به مناطق گرمسیری و کوچ به مناطق ییلاقی در فصل مناسب علاوه بر افزایش میزان تولید عسل کلنیها، موجب افزایش بازدهی باغات در محل استقرار زنبورستان میشود و بر این اساس زنبورداران استان اردبیل از نیمه فصل بهار با مساعد شدن وضعیت آب و هوا به مناطق ییلاقی این استان باز میگردند.
>>تاکید بر ضرورت رعایت فاصله فنی زنبورستانها در مناطق ییلاقی استان اردبیل
کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا با تاکید بر تاکید بر ضرورت رعایت فاصله فنی زنبورستانها در مناطق ییلاقی استان اردبیل گفت: مهاجرت زنبورداران به مناطق ییلاقی استان از چند هفته پیش بسته به شرایط آب و هوایی محل مبدا و مقصد زنبورداری آنها آغاز شده است.
شهرام نجف پور افزود: هم اینک مجوز انتقال و مهاجرت برای زنبورداران بومی استان اردبیل صادر میشود و زنبورداران غیربومی نیز از ۱۵ خرداد به بعد میتوانند با اخذ مجوز به مناطق مستعد این استان مهاجرت کنند.
وی با اشاره به مهاجرت ۸۰ درصد زنبورداران استان اردبیل برای عبورر از شرایط سرد آب و هوایی استان با انتقال کلنیهای خود به مناطق گرمسیری جنوب و شمال کشور اظهار کرد: زنبورداران استان معمولا در فصل پاییز و زمستان به مناطق جنوب و شمال کشور از جمله استانهای گیلان و مازندران و نیز استان فارس، کرمان و بوشهر مهاجهرت کرده و از اوایل سال به تدریج و مرحله به مرحله به استان اردبیل باز میگردند.
کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار کرد: زنبورداران موظف هستند فاصله فنی اعلام شده از سوی جهاد کشاورزی را بر حسب تعداد کلنیهای خود با زنبورستان مجاور رعایت کنند.
وی تاکید کرد: تمدید یا ابطال مجوز استقرار در یک زنبورستان منوط به هماهنگی مدیریت جهاد کشاورزی دو شهرستان مقصد و مبدأ بوده و در صورت موافقت مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مقصد، با تقاضای زنبوردار برای تمدید مجوز در مدت معین میبایست مراتب به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مبدأ اعلام شود.
نجف پور اضافه کرد: در صورتی که درخواست اسکان کلنی زنبور عسل در یک منطقه توسط دو زنبوردار در یک زمان به شهرستان مقصد برسد، اولویت با زنبوردار دارای سابقه اسکان در آن منطقه خواهد بود.
وی همچنین گفت: کوچ و جا به جایی زنبورستان در مواقع خاصی نظیر آمارگیری سالانه با ابلاغ سازمان جهاد کشاورزی استان ممنوع بوده و در خارج از این زمان، منوط به کسب مجوز از جهاد کشاورزی شهرستان مبدا و مقصد است.
>>سه هزار و ۵۰۰ نفر در صنعت زنبورداری استان اردبیل اشغال دارند
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، سه هزار و ۵۰۰ زنبوردار در استان اردبیل اشغال دارند و پرورش زنبور عسل یک حرفه مهم در اقتصاد این استان به شمار میرود.
علیحسین احدیعالی، تعداد کل زنبورستانهای این استان را بر اساس اطلاعات گردآوری شده در شماری پاییز سال گذشته سه هزار و ۵۲۳ مورد اعلام کرد و گفت: استان اردبیل سال گذشته با تولید بیش از ۱۰ هزار و ۲۹۵ تن عسل در رتبه سوم کشوری استحصال این محصول قرار گرفت.
وی شمار افراد شاغل در زنبورستانهای استان اردبیل را بیش از سه هزار و ۲۱۹ نفر و تعداد زنبورداران استان را نیز بیش از یک هزار و ۵۳۳ نفر اعلام کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل میانگین تولید عسل در کلنیهای مدرن را ۱۴.۷ کیلوگرم و میانگین تولید در کلنیهای سنتی را ۶.۷ کیلوگرم اعلام کرد و ادامه داد: استان اردبیل قطب کشاورزی و تولید محصول عسل کشور به شمار میرود.
>>به گزارش ایرنا، زنبورداران استان اردبیل بر اساس نتایج سرشماری سال گذشته، بیش از ۱۰ هزار و ۲۹۵ تن عسل تولید و روانه بازار مصرف کردند.
بر اساس نتایج آخرین سرشماری، تعداد کل زنبورستانهای استان اردبیل، سه هزار و ۵۲۳ مورد، شمار افراد شاغل در آنها بیش از سه هزار و ۲۱۹ نفر و تعداد زنبورداران استان نیز بیش از یک هزار و ۵۳۳ نفر بوده است.
با اجرای موفق طرح سرشماری کلنیهای زنبور عسل و فعالیت زنبورداران و جمع بندی اطلاعات گردآوری شده در پاییز سال گذشته، ۵۱۳ هزار کلنی زنبور عسل در استان اردبیل شناسایی و آمارگیری شد.
در استان اردبیل بیش از ۵۰۹ هزار کلنی زنبور عسل مدرن با میانگین تولید ۲۰.۲ کیلوگرم عسل و حدود چهار هزار کلنی سنتی با میانگین تولید ۷.۸ کیلوگرم عسل توسط زنبورداران استان نگهداری میشود.
زنبورداران استان اردبیل در یک سال گذشته علاوه بر عسل، بیش از ۱۴۰ کیلوگرم ژل رویال، یک هزار و ۵۸۵ کیلوگرم گرده گل، ۱۶ هزار و ۵۸۶ کیلوگرم موم، یک هزار و ۱۶۲ کیلوگرم برهموم و ۲۶۳ گرم زهر زنبور عسل که اغلب استفاده دارویی دارد، تولید کردند.
عسل تولید شده در استان اردبیل معروف به سبلان از جمله محصولات مرغوب و با کیفیت تولیدات کشاورزی در ایران به شمار می رود که با نام «عسل سبلان» به ثبت جهانی رسیده و جزو با کیفیتترین محصولات تولیدی و عرضه شده حوزه کشاورزی است.
میزان مصرف سالانه عسل در استان اردبیل یک هزار و ۵۰۰ تن اعلام شده و مازاد بر این میزان که حدود ۹۰ هزار تن محصول است، توسط گردشگران و مسافران استان و نیز خریدارانی از استانهای دیگر به مصرف می رسد.
عسل تولید شده در استان اردبیل به علت کوچ زنبورداران به مناطق و ییلاقات پرگل و نیز تهیه عسل در مراتع غنی کوهستانهای استان از مرغوبیت بالایی برخوردار است.
سالانه حدود ۳۰۰ تن عسل از استان اردبیل به مقصد کشورهای عراق، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و مالزی صادر میشود.
سرانه مصرف عسل در استان اردبیل یک کیلوگرم بوده و نیاز استان حدود یک هزار و ۵۰۰ تن برآورد شده است.
عسل از مهمترین سوغاتیهای اردبیل محسوب میشود و هر کیلوگرم آن بسته به کیفیت محصول، از دو میلیون تا چهار میلیون ریال قیمت دارد.
استان اردبیل جایگاه ممتاز تولید محصول عسل در کشور را دارد و به علت حضور پرشمار گردشگران در استان، علاوه بر صادرات، فروش عسل در داخل استان نیز با برند عسل سبلان رواج دارد.
جایگاه و اهمیت عسل به عنوان یک محصول فراسودمند و شفابخش که در قرآن به آن تاکید شده (آیه ۶۸ و ۶۹ سوره نحل)، مورد توجه مسئولان کشور قرار گرفته و بر این اساس، شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۴۰۲ روز ۳۱ مرداد ماه را به عنوان روز ملی عسل نامگذاری کرد.
عسل یکی از محصولات عمده و شاخص تولیدی زنبورعسل است که طبق آخرین آمارها، سالانه بیش از ۱۲۰ هزار تن عسل در ایران تولید می شود.