دوشنبه، 29 اردیبهشت، 1404

تخصیص ۵.۸ میلیارد دلار از صندوق توسعه مالی برای تامین مالی نیروگاهها

به گزارش خبرنگار اقتصادی >>ایرنا، مهدی غضنفری در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی با عنوان «حکمرانی توسعه: صندوق توسعه ملی و رفع ناترازی ها» با ارائه گزارشی از منابع و مصارف صندوق توسعه ملی، افزود: صندوق توسعه ملی در ابتدای تاسیس با سرمایه اولیه ۱۶۸ میلیارد دلار تاسیس شد؛ از ۱۲ سال پیش تاکنون تنها ۱۱.۴ میلیارد دلار وارد شده و جمع تسهیلات ۹.۳ و تاکنون ۱۴۰ میلیارد دلار خارج شده و تنها ۳۰ میلیارد دلار باقی مانده است.

وی درباره ترکیب مصارف این اعتبارات افزود: مصارف دولتی ۱۰۳ میلیارد دلار، خصوصی ۴۵ میلیارد دلار و سایر ۱۰.۳ میلیارد دلار است که جمع این مصارف را به عدد ۱۵۸ میلیارد دلار رسانده است و بر این اساس مانده موجودی ۳۰.۷ میلیارد دلار و مانده تعهدات ۷.۲ میلیارد دلار بوده و ۲۳ میلیارد دلار نیز آماده ارائه تسهیلات است.

>>مطالبات معوق صندوق ۲۰ میلیارد دلار است

رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با ارائه گزارشی درباره اعطا و وصول تسهیلات از سوی این صندوق نیز گفت: اعطای تسهیلات ارزی ۳۲، سررسید ۳۱، وصول ۱۱ و مطالبات معوق ۲۰ میلیارد دلار است ضمن اینکه طرح های شرکت ملی نفت ۱۶ میلیارد دلار، طرح های نیروگاهی ۱.۸ میلیارد دلار و سایر طرح ها نیز ۲.۲ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی تسهیلات دریافت کرده اند.

غضنفری خاطرنشان کرد: از این میزان به نفت و گاز ۱۷ میلیارد دلار، صنایع کلی ۸ میلیارد دلار، نیروگاه ۴.۷ میلیارد دلار، پالایشگاه ۴.۱ میلیارد دلار، پتروشیمی ۳ میلیارد دلار، آب ۶۰۰ میلیون دلار و حمل و نقل ۵۰۰ میلیون دلار ۰.۵ میلیارد دلار دریافت کرده اند.

وی همچنین به عدم بنگاه داری و چابک سازی در صندوق توسعه ملی اشاره کرد و ادامه داد: ۳ شرکت متعلق به صندوق براساس الزامات برنامه هفتم توسعه ادغام شدند و یک شرکت مالی ایجاد شد؛ از سوی دیگر صندوق توسعه ملی در راستای تهاتر مطالبات خود، بخشی از سهام ۵ شرکت تولیدی - صادراتی را که تملک نموده بود، در سال جاری به ۳ شرکت دیگر واگذار خواهد کرد.

غضنفری همچنین درباره وظیفه صندوق توسعه ملی برای کمک به رفع ناترازی ها نیز اظهارداشت: تخصیص خطوط اعتباری جدید به بانک های عامل به منظور تامین مالی نیروگاه‌ها به میزان ۵.۸ میلیارد دلار، اعلام مسدودی بانک مرکزی جهت اعطای تسهیلات به بانک های پاسارگاد و خاورمیانه ۶۰۰ میلیون دلار و ۵.۲ میلیارد دلار نیز برای کمک به رفع ناترازی برق کشور در دستور کار است.

وی با بیان اینکه در حوزه بحث زنجیره فنی و مالی تولید برق، موضوع بسیار پیچیده است، افزود: در این زنجیره تولید، توزیع و بهینه سازی وجود دارد که تنها کسانی می توانند از اجرای این کار برآیند که توان همراهی با رشد فناوری های نوین را داشته باشند پس نمی توان به هر درخواست کننده‌ای این ماموریت را داد.

>>سه روش برای تامین مالی رفع ناترازی

رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی استقراض خارجی، انتشار اوراق دولتی، جذب سرمایه ایرانیان داخلی و خارج از کشور را از راه های تامین منابع مورد نیاز برای رفع ناترازی برق عنوان کرد و افزود: با این موارد می توان بخشی از کمبودهای مالی کشور را در زمینه ناترازی ها جبران کرد ولی متاسفانه نهادهای دولتی و حاکمیتی به دلیل عدم بازگرداندن منابع مصرف شده، نمی توانند به خوبی در این زمینه فعالیت داشته باشند.

وی تاکید کرد که می توان ناترازی ها را رفع کرد اگر نگاهی بلندنظرانه نسبت به حضور ایرانیان خارج کشور برای سرمایه گذاری در طرح های زیربنایی داشته و بتوانیم از تجربیات دیگر کشورها نیز استفاده کنیم.

غضنفری با بیان اینکه کشور احتیاج به اقدامات بزرگ دارد، گفت: از جمله این اقدامات ایجاد تعادل خردمندانه و هوشمندانه میان حکمرانی اقتصادی و حکمرانی اجتماعی است که نیازمند سرمایه های بزرگ است.

9 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها