به گزارش >>>>ایرنا، هرمزگان، با وجود افزون بر ۹۰ واحد صنایع شیلاتی، ۲۴ مرکز تکثیر میگو، بیش از ۵۰ هزار هکتار اراضی مستعد پرورش میگو و افزونبر ۱۱۳ هزار تن ظرفیت پرورش ماهی در قفس دارد که نشان از جایگاه موثر شیلات استان در حوزه آبزی پروری کشور است و همچنین با بهرهمندی بیش از ۴۰ هزار نفر صیاد، بیش از چهار هزار و ۵۰۰ فروند شناور صیادی و ۱۹ بندر صیادی، جایگاه ویژهای در صید و صیادی کشور دارد.
این استان به عنوان قطب مهم پرورش ماهی در دریا با ظرفیت شناخته شده افزونبر ۱۱۳ هزار تن در کشور مطرح است و علاوه بر این ظرفیت، در آبهای کم عمق ساحلی هم ظرفیت بسیار مناسبی برای سرمایهگذاری جامعه صیادی و ساحل نشینان وجود دارد.
در حوزه فرآوری نیز کارخانه کنسرو تن ماهی بندرعباس، بهعنوان نخستین و بزرگترین واحد تولید کنسرو ماهی ایران، نهتنها پیشینهای حدود ۹ دهه در صنعت شیلات کشور دارد، بلکه امروز بهعنوان یکی از قطبهای صادرات محصولات دریایی، نقشآفرینی میکند.
کارخانه کنسرو تن ماهی بندرعباس که سال ۱۳۱۵ توسط شیلات ایران تأسیس شد، نخستین واحد مدرن فرآوری آبزیان در منطقه خلیجفارس بود و امروز با زیربنای حدود یکصد هزار مترمربع در شهرک صنعتی شماره ۲ بندرعباس، به یکی از پیشرفتهترین مراکز تولید محصولات دریایی تبدیل شده است.
سردخانههای هزار و ۶۰۰ تنی، کارخانه یخسازی با تولید روزانه یکهزار قالب یخ، پنج تونل انجماد با ظرفیت ۲۱ تن در هر شیفت و توان فرآوری سالانه سه هزار تن ماهی و میگو، تنها بخشی از ظرفیتهای این مجموعه است که آن را به یکی از مهمترین واحدهای صنعتی هرمزگان تبدیل کرده است.
اکنون با پیگیریهای انجام شده از سوی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان، بهزودی نخستین کارخانه کنسرو ماهی ایران در فهرست میراث صنعتی ملی ثبت خواهد شد و این اقدام نهتنها از تخریب یا فراموشی این مجموعه جلوگیری میکند، بلکه آن را به مقصدی برای گردشگران و پژوهشگران حوزه صنعت و اقتصاد تبدیل خواهد کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان، در نشست بررسی ثبت ملی این کارخانه، آن را «مبدأ صنعت کنسرو ماهی ایران» دانست و گفت: این مجموعه نهتنها بخشی از هویت صنعتی استان است، بلکه نقش کلیدی در توسعه اقتصادی و اشتغال جنوب ایران داشته است. ثبت آن بهعنوان میراث صنعتی، پاسداشت تاریخ کار و تلاش مردم این خطه است.
محمد محسنی با اشاره به برنامههای وزارت میراثفرهنگی برای شناسایی و حفظ میراث صنعتی، تأکید کرد: کارخانه تن بندرعباس میتواند الگویی برای توسعه گردشگری صنعتی باشد و تعامل بخشهای دولتی و خصوصی، زمینه حفظ و معرفی چنین آثاری را فراهم میکند.
>>توسعه تولید؛ کنسرو ماهی تا غذای حیوانات خانگی
مدیرعامل شرکت تن بندرعباس، از توسعه خطوط تولید این مجموعه خبر داد و گفت: شرکت علاوه بر کنسرو ماهی، محصولات جدیدی مانند کنسرو لوبیا تن و غذای حیوانات خانگی با پایه مواد دریایی را به تولید انبوه رسانده است.
موسی نجفی، نوآوری در تولید را یکی از عوامل تداوم موفقیت این کارخانه دانست و افزود: تولید غذای حیوانات خانگی با استفاده از ضایعات دریایی، گامی در راستای بهرهوری کامل از منابع و توسعه پایدار است.
وی اضافه کرد: کارخانه تن بندرعباس، امروز نهتنها یک واحد تولیدی، بلکه نماد استقامت صنعتی جنوب ایران است؛ میراثی که از دل تاریخ سر برآورده و همچنان به آینده مینگرد.
استان هرمزگان بیش از یک هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی، طبیعی و معنوی دارد که تا پیش از این ۳۹۲ اثر آن در فهرست آثار ملی ثبت شده بود و با ثبت آثار جدید تعداد داراییهای ثبتی این استان در فهرست آثار ملی به ۴۰۶ اثر رسیده است.