به گزارش خبرنگار علمی >>ایرنا، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز دوشنبه در حاشیه برنامههای دومین روز برگزاری دومین اجلاس وزیران آموزش عالی کشورهای اسلامی با اعلام این مطلب در جمع خبرنگاران گفت: طبق پیشنهاد عربستان سعودی، اجلاس بعدی در عربستان برگزار خواهد شد و این میزبانی، مورد تایید اعضا قرار گرفت.
حسین سیمایی افزود: سیاست کلی وزارت علوم، تقویت دیپلماسی علمی است و به همین منظور اقدامات فراوان و گستردهای از طرف دانشگاهها و ستاد وزارت علوم در حال انجام است که یکی از آنها برگزاری نشست سکوی ۱۵ کشورهای سازمان عضو سازمان همکاری اسلامی بود.
وی بیان کرد: برنامههای روز نخست اجلاس در سطح کارشناسی برگزار شد و نمایندگان کشورهای عضو، مباحث بسیار خوبی مطرح و تبادل کردند، امروز نیز اجلاس در سطح وزرا و روسای هیاتهای نمایندگی ادامه یافت و از کامستک و معاون دبیرکل سازمان همکاری اسلامی هم حضور پیدا کردند.
سیمایی خاطرنشان کرد: پس از بحثهای کارشناسانه فراوان، در نهایت بیانیهای به تصویب رسید که اولین سند مشترک کشورهای اسلامی جهان اسلام در حوزه هوش مصنوعی است.
>>به گزارش ایرنا، دومین اجلاس وزیران آموزش عالی کشورهای اسلامی از دیروز؛ یکشنبه ۲۸ اردیبهشتماه در تهران گشایش یافته و برنامههای آن امروز دوشنبه با حضور محمدرضا عارف؛ معاون اول رئیس جمهور دنبال شد.
این نشست بینالمللی که به میزبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران در حال برگزاری است، روز گذشته با نشست خبری وزیر علوم در سطح هیاتهای کارشناسی کشورهای عضو آغاز به کار کرد.
تمرکز این رویداد بر گسترش همکاریهای علمی و فناوری کشورهای اسلامی در زمینه «توسعه آموزش و مهارت برای آیندهای مبتنی بر هوش مصنوعی» است و قرار است نخستین سند چندجانبه هوش مصنوعی در حاشیه اجلاس امروز به امضا برسد؛ سندی که قرار است مسیر تازهای در تقویت تعاملات علمی، آموزشی و فناورانه جهان اسلام رقم بزند و به گفته حسین سیمایی؛ وزیر علوم به عنوان سند مشترک همه کشورهای اسلامی به رسمیت شناخته خواهد شد.
وزیر علوم، در نشست دیروز این اجلاس از راهاندازی ۶ کمیته فنی خبر داد که پس از برگزاری نخستین اجلاس در آلماتی، فعال نبودهاند. این کمیتهها شامل فناوریهای نوین و نوآوریهای بهداشت و پزشکی، امنیت غذایی، آب، تغییرات اقلیمی و چالشهای زیستی، توسعه آموزش سرمایه انسانی با محوریت توسعه مهارتهای پایه عالی فنی و حرفهای و رشد شتابدهی و تجاریسازی فناوری است.
در کنار این اجلاس، نمایشگاهی از آخرین دستاوردهای دانشبنیان کشورمان برپا شده و زمینه امضای تفاهمنامههای همکاری آموزشی، پژوهشی و علمی و دیدارهای دوجانبه بین وزیران شرکتکننده در این نشست فراهم شده است.
شرکتکنندگان در اجلاس دوم علاوه بر بررسی جایگاه، چالشها و کاربردهای هوش مصنوعی در آموزش عالی و توسعه اقتصادی، به مباحث دیگری همچون آموزش و توسعه نیروی کار در حوزه هوش مصنوعی، تقویت تحقیقات مشترک و انتقال فناوری و مدیریت اخلاقی و ایمن هوش مصنوعی میپردازند.
>>پیشینه سکوی گفتوگوی او. آی.سی
طرح سکوی گفتوگوی سازمان همکاری اسلامی در سال ۹۵ با پیشنهاد قزاقستان و مشارکت ۱۵ کشور پیشرو در فناوری مانند قزاقستان، ایران، ترکیه، پاکستان و اندونزی و با هدف همکاری علمی فناوری بین کشورهای عضو و ارائه راهکار برای چالشهای مشترک از جمله محیط زیست و انرژی مطرح شد و در چهل و ششمین و چهل و هفتمین نشست شورای وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی (CFM) در سالهای ۹۷ و ۹۸ هم به تایید رسید.
>>تعریف و اهداف سکو
سکوی گفتوگوی OIC-۱۵ یک مجمع مشورتی برای سازماندهی منابع علمی اعضای شرکتکننده خود با اعتبارنامههای قوی در زمینههای علم، فناوری و نوآوری است تا به ارتقای یک اکوسیستم توانمندساز برای پیشرفت علم، فناوری و نوآوری و ظرفیتهای فنی اعضای OIC در حوزه علم، فناوری و نوآوری کمک کند.
این سکو دارای چند هدف است که از جمله آن میتوان به ایفای نقش رابط بین تعهدات سیاسی رهبری و جوامع علمی کشورهای عضو او. آی.سی، تبادل نظر درباره مسائل مربوط به علم، فناوری و نوآوری و ارائه راهکار، شناسایی مشکلات سیستماتیک و تدوین توصیهها و راهحلها برای چالشهای پیش روی کشورهای عضو در حوزه علم، فناوری و نوآوری و کمک به تقویت مشارکت استراتژیک علم، فناوری و نوآوری بین کشورهای شرکتکننده و کشورهای عضو با شرکای بینالمللی اشاره کرد.
تسهیل هرگونه ابتکار عمل چندجانبه، دوجانبه یا یکجانبه در حوزه علم، فناوری و نوآوری کشورهای شرکتکننده که میتواند ظرفیتهای انسانی و نهادی کشورهای عضو را در حوزه علم، فناوری و نوآوری، مطابق با اهداف او. آی.سی افزایش دهد، تکمیل و حمایت از برنامهها و فعالیتهای جاری دبیرخانه عمومی سازمان همکاری اسلامی و کامستک و سایر نهادهای مربوطه و کمک به کشورهای عضو که در حوزه علم، فناوری و نوآوری عقب ماندهاند، از دیگر اهداف این سکو است.
>>دستاورد اجلاس آلماتی
با برگزاری اجلاس آلماتی، نخستین دستاورد آن تصویب اولین سند چندجانبه همکاری در حوزه هوش مصنوعی بین کشورهای عضو بود که محور سند، تمرکز بر توسعه هوش مصنوعی در آموزش عالی، تحقیقات مشترک، و مدیریت اخلاقی فناوری است.
همچنین از اهداف کلیدی این اجلاس در دور نخست ایجاد چارچوبی برای اشتراکگذاری دانش و تجربه در حوزه هوش مصنوعی، تقویت ظرفیت کشورهای اسلامی در تولید فناوریهای پیشرفته، حمایت از پژوهشهای مشترک و جذب سرمایهگذاری در بخش فناوری بود.
اما دستاورد اصلی اجلاس تهران، تمرکز عملی بر هوش مصنوعی و تبدیل گفتوگوها به اقدامات اجرایی است که این سند به عنوان گامی مهم در راستای کاهش شکاف فناوری بین کشورهای اسلامی و تقویت جایگاه آنها در رقابت جهانی ارزیابی میشود.
سازمان همکاری اسلامی دارای ۵۷ عضو است که مقر اصلی آن در جده عربستان و بازوی علمی مرکز علم و فناوری این سازمان در پاکستان مستقر است.